<< November
   

 

[ December ]

Julstämning i stan

Så mysigt det är att vandra runt i stan när det är skyltat och pyntad för jul.


"I år handlar vi inte så mycket julklappar" säger mamma varje år och ändå sitter man där på julafton under med ett berg av paket! Jag känner att jag inte är nå bättre själv och även fast jag dyrt och heligt lovat att jag endast ska köpa en klapp per person så växer högen under granen mer och mer för varje dag som går.. Men det är ju av någon anleding så roligt att packa in saker i vackra papper och ge bort!:)


Som vanligt hittade vi en massa fint till oss själva då vi sökte efter saker att ge bort. Bland annat dessa tre små bilder som vi satte i ramarna vi har i hallen. Så annorlunda man själv tycker att det ser ut hemma trots att man bara gjort en liten förändring som andra knappt märker av. Man blir alldeles glad varje gång man går förbi och ser det nya.

Traditionsenligt

Jag och Tomas går och lyssnar på julkör i Ålidhemskyrkan. Som vanligt sitter man och hoppas på att få höra "Stilla natt" och så många av de gamla vanliga julsångerna som möjligt! Helst även utan att de har "poppat till" låtarna allt för mycket. Det bästa är faktiskt om det låter exakt som man är van vid. Just till jul är man av någon anledning inte mycket för nymodigheter.


En annan gång då man vill att det ska vara traditionellt är vid julbord. Vi har det som tradition att gå och äta ett julbord på restaurang varje år och då vill man inte ha exotiskt julbord eller något annat underligt. Dock får det gärna vara många spännade kombinationer av vilt, mums!


Årets julbord blev på Skepssviks herrgård.


Vännerna tar för sig av efterrätterna
Julbordet var över all förväntan och som grädde på moset fanns det en riktigt mumsig efterrättsbuffe.


Julkort

Det är pyssligt och roligt att köpa vackra silvriga pennor och juliga klistermärken och sitta och fixa och trixa ihop ett eget julkort att skicka till släkten. I år fick en snöig ridbild med inklistrade tomteluvor bli framsidan på årets julkort.


Nu börjar det även droppa in julkort från andra i våran brevlåda. Alltid lika trevligt!:)


Födelsedags flicka

På min födelsedag kom Tomas och överraskade mig med lyxfrukost och paket på sängen.


Sedan bakade vi vår favorittårta. En GI-tårta med massor av riktigt mörk lyxig choklad och våra egenhändigt plockade blåbär och röda vinbär(samt köpta euroshopper hallon). Mums vad den är god!


Jag fick så fina presenter av alla! Av min älskling fick jag ett gravidsmycke som klingar mjukt då man skakar på den och ett par cykellysen som jag önskat så jag ska cykla säkert i vinter.


Mamma har skrivit och satt in bilder i ett fint fotoalbum då jag var mindre. Hon brukade fota presenterna jag fick av familj och vänner då jag fyllde år. Lite roligt att se nu så här i efterhand. Detta fick jag då jag fyllde 10 år! För den som inte ser vad det föreställer så är det bland annat en kasettbandspelare, dagbok, rosarandig handduk, my little ponny pysselbok, lila snowjoggings( jisses såna skulle ju vara sköna att ha nu:) ), gosedjur, kittybok, tandborstar(?), och sist men inte minst: en rosa hårtork som vi fortfarande använder dagligen! Jisses vilken kvalité det var på sakerna som gjordes förr!


Morfar Viking

Tomas morfar Viking har dött. Han blev 90 år gammal. Vi träffade honom senast i somras då vi åt kräftor tillsammans och vi berättade då för honom att vi väntade en liten en. Nästa gång Tomas var där så hade hans morfar snickrat ihop en liten leksaksvagga till lilla B.


Tomas och hans syskon finklädda.
De var en fin begravning och även fast anledningen var sorglig så var det trevligt att få träffa Tomas familj igen.


Grattis Tomas

Tomas fick fira sin födelsedag i sitt pojkrum i Skåne precis som då han var liten. Jag och hans familj smög in med fruskostbrickan till honom på morgonen.


Av mig fick Tomas en parfym i en spelande ask, stek/bakpensel och presentkort på en kulfisk. Det svåraste har varit att hindra Tomas från att själv gå och köpa en egen bakpensel då vi varit och kikat efter julklappar! Varje gång vi varit på stan har han fått syn på en någonstans och jag har fått köra med vita lögner diverske distrahering för att förhindra ett inköp.


På kvällen hade Bitte och Set-Åke ordnat en födelsedagsfest till Tomas med massor med god mat och smarrig tårta. Tomas farmor höll ett jättefint tal till honom och både jag och Tomas blev alldeles rörda.


Tomas bror Lars, Natali, Margareta och Tomas.
En dag följde vi med till Ystad med Tomas mamma och strosade i stan.


En granne några hus bort från Tomas mamma har lamadjur på gården. En dag går jag och Tomas över för att bjuda dem på morötter. De är rätt skygga och ser lite läskiga ut då de kommer mot oss med högresta huvuden och öronen bakåtstrukna. Man blir nästan lite rädd för att de ska spotta på en(kan de verkligen göra det på riktigt?). Men efter lite trugande gluffsar de glatt i sig våra morötter.


Babyboom
Det är flera vi känner som har fått bebisar i år. Hitills har det bara blivit pojkar.

Tomas klasskompisar Anders och Karin fick en liten Olle i Juni.Kusin Sanna och hennes Anders fick en liten Noah i Gällivare i September.


Sandra och Pelle fick en liten Nils i November.


Och sist men inte minst fick Jeanette och Markus en liten Axel i Luleå i December.

Det är så roligt när andra också passar på att yngla av sig då vi har smått på gång!:D


Jul i Norrland

Julen firar vi hos mamma i Gällivare. Redan i gryningen dagen efter att vi anlänt beger vi oss ut på längdskidor längs Dundrets fot.


Jag på skidor då ljuset hunnit i kapp oss.


På kvällen griljerar vi julskinkan och lägger tjocka skivor på nybakat bröd tillsammans med senap. oj vad gott och juligt!


Morbror Stefan och Björn i fikartagen.
Det är så trevligt att vara hos mamma. Varje dag kikar olika släktingar förbi på fika och sitter och surrar en stund. Givetvis tittar man in oanmäld då man är ute på promenad eller har vägarna förbi, precis som det ska vara i norrland. Sånt tycker jag är så mysigt!


Katterna trivs också när de får följa med till mamma! Här har de trängt ihop sig på sin favoritliggplats, det ser nästan ut som om de ligger och håller om varandra! De har så mycket glädje av varandra och kan mysa och busa tillsammans då vi har fullt upp med annat. Deras pälsar är mycket mörkare nu på vintern eftersom deras färg och teckning är temperaturberoende. På de ställen på kroppen där de är kalla blir de också mörkare i färgen. Nu när det är kallt och lite dragit mest överallt blir hela deras pälsar aldeles mörka och på somrarna så blir de nästan vita på kropparna och bara mörka på nos, öron och ben.


På julafton fick katterna varsitt vackert rött band runt halsen för den rätta julkänslan.


Jag med en undulatunge på pekfingret.
Även jag och Tomas går på spontanbesök på självaste julaftonsmorgon. Vi går till mina kusiner Johannes och Felicia och lämnar några julklappar, fikar och får testa att hålla deras undulatungar.


Tomas och mamma förbereder julmaten.


Mina bonussystrar firade julen med oss! Det är alltid lika roligt att träffa dem och prata lite och se alla framsteg som barnen gjort sedan man såg dem sist! Nu sprang båda småttingarna runt och busade med oss. De har båda blivit två små personligheter och man får skratta mycket då man ser deras små påhitt!


Malin, Peter och deras lilltomte Max.


Jag och Tomas julfina.
Men det är även skönt senare på julaftonskvällen när alla har åkt hem till sitt och det blir lugnt och tyst, och jag, Tomas, mamma och Björn kan krypa ner i soffan under varsin filt, kika på en bra film och bara rå om oss själva en stund. Det slutar alltid med att vi alla fyra somnar där i soffan!:) Nästa jul kommer jag och Tomas vara föräldrar. Så overkligt det känns att tänka på nu!

Vecka 26 - 100 dagar kvar av graviditeten.


Så här ser magen ut idag.


Min mage vecka 12 då det knappt syntes något och nu vecka 26 då det börjat bukta ordentligt
Magen vecka 12 och vecka 26. Lillis bufflar och snurrar runt så man kan se att det rör sig bara man tittar på magen. Ibland står det ut en bula rakt åt sidan så den ser helt asymetrisk ut. Så underligt det känns att det är någon som bor där inne och tror att det är hela världen. Nu har jag bara några få byxor som fortfarande passar.
Som tur var kom kusin Sanna till undsättning och lånade ut en hel påse med snygga gravidkläder! Jag har också fått beviljat havandeskaps penning from 60 dagar innan beräknad födelse och har nu bara en månad kvar att jobba! Så skönt det ska bli!

Du har idag 100 dagar kvar till förlossning.
Du är på dag 180 av 280. (64,3% av graviditeten är gången).
Du är i vecka 26.
Du har gått 25 fulla veckor och 4 fulla dagar (v25+4)..
Du är i 7:e graviditetsmånaden.
Beräknat förlossningsdatum Måndag 6 apr 2009


Barnet: De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Om man misstänker för tidig födsel kan mamman få cortisonbehandling för att påskynda lungutvecklingen. När barnet är fött måste det sedan behandlas på neonatalavdelning tills lungorna är färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade. Barnet kan nu öppna och stänga sina ögon.Nyårsafton

På nyårsafton går jag och Anna på middagsbjudning till några kompisar till henne. De som har middagen har ordnat det så fint med frågetävling med frågor från det gångna året och en tävling där man skulle gissa filmtitlar och låtar.


Maten kändes riktigt lyxig och god och ingav den rätta nyårsandan.


Vår alldeles egna årsbok

Vi har 100-tals bilder på datorn som vi fotar varje år. Frågan är hur man ska sortera alla bilder och om man någon gång kommer orka gå in på datorn och titta på alla bilder då de är flera år gamla? Därför kläckte jag och Tomas den brilljanta idén att vi ska ta de bästa bilderna vi fotat varje år och göra en årsbok av. Man laddar ner ett program från internet och sätter in bilderna och text till och vips så får man sedan en vackert inbunden bok hem i brevlådan.


Så här ser boken ut inuti.
Den blev nästan 60 sidor lång! Vi satte mest in bilderna och texten från min bilddagbok + lite fler bilder som inte fått plats där. Det är roligt att kunna ta med och visa till släktingarna som inte hänger så mycket på internet, och tänk vad kul om 10 år att kunna titta tillbaka och minnas vad man gjorde just idag!