<<Juni i Skåne
   

 

[ Mer Juni ]


Norrland
Efter Skåne är vi bara hemma i Umeå några dagar och sedan bär det av mot norr för att semestra vidare samt döpa flickebarnet.

På väg mot nordligare breddgrader.
På väg mot Gällivare stannar vi för att äta glass och njuta av utsikten vid Storforsen.


En lycklig mamma och dotter i solen vid Storforsen.


Väl framme i Gällivare fick Tyra för första gången träffa sin morbror Erik som just kommit hem från Asien där han bott i närmare ett år! Så roligt det var att träffa honom igen. Sist vi sågs hade jag och Tomas just fått reda på att vi väntade barn. (Tyra visade sig dock inte alltid från sin bästa sida under vistelsen i Gällivare så jag hoppas inte min kära bror blivit helt avskräckt att själv skaffa små troll i framtiden..=) )


Men vad gör du mamma? Är inte jag lite för liten för att ha på mig skor?
Erik hade köpt flera söta små outfits i Filipinerna åt Tyra. Bland annat det här söta setet med blus och shorts. Hon fick även ett par skor hon kan ha på sig då hon ska lära sig att gå. Tyra blev så ivrig att hon genast ville prova kläderna!Tyra i sin nya outfit. Skona ser just nu enorma ut men passar nog perfekt till våren då hon ska börja spatsera omkring!


Den här bodyn fick Tyra också av sin busiga morbror. Får se om någon vågar hålla henne nu..=)


Balkongmys med jordgubbar!
Så mysigt och avkopplande det är att bara vara hemma med familjen i Gällivare.


I mormors famn.


Allra älskade lilla jordgubbe.


Prommis vid hembygdsområdet.
Många sena kvällar promenerar vi omkring i Malmberget och Gällivare och bara pratar och njuter.Kvällsfika på fiket i kåkstan som har öppet ända till 23 nu under sommaren.
Oj så mycket fikande det blir när man är och semestrar! Gottigott men till hösten blir det andra bullar(nyttighetsfasoner och träning)!


Skåningar uppe i norr


Tycker ni att Tomas ser ovanligt bystig ut på den här bilden..?
Tomas familj kommer upp till Gällivare för att vara med på dopet. Det var första gången de fick träffa min familj och första gången de var så här långt norrut. Så roligt det var att visa dem lite av Gällivare! En kväll fjällvandrar vi lite på Dundret för att titta på midnattssolen och den fina utsikten!


..här är orsaken!
Tyras första fjällvandring. Hon sov dock hela tiden innanför Tomas tröja.


Marie-Louise och Josefine spanar.
Uppe på en av Dundrets toppar.


Kl 24.00. var midnattsolen så här vacker!


Lillebror.


Utsiktsnjut.Margaretha på kalfjället.
Fikapaus på trappen till raststugan.


Mackor till 11 personer.
Ett sånt här berg med köttbullemackor hade vi med oss ut på vandringen.


På väg ner från Dundret hade vi snöbollskrig.


Gissa vad som hände sekunden efter denna bild togs?

Ryssvärme

Det var riktigt varmt i Gällivare och många lata dagar blev det på stranden. Både vi och skåningarna passade på att ta sommarens
första dopp!


Mamma, Tomas, Tyra och Erik har picknick på stranden.


Mommo och Tyra slappar.


Tyra hos sin farbror Anders.


Puss i det blå


Vattnet var riktigt skönt och jag, Tomas och Linus simmade långt ut i sjön.


Tyra busar med farfar på stranden.


En kväll grillar vi färsk röding på stranden. Rödingen har lillebror och pappa varit och fiskat tidigare i veckan.


Tyra fick ha på sig en mygghatt och sov nöjt i sitt babyskydd medan vi grillade och myste vid elden.


Tomas, Set-Åke och Bitte i traktorns skopa.
Vi åkte på gruvtur tillsammans med Set-Åke och Bitte. Först åkte vi ner till 1000meter under jord i LKABgruvan. Det är alltid lika spännande fast jag varit ner dit förut! Sedan åkte skåningarna vidare till Aitikgruvan och kikade på alla stora traktorer och annat maffigt!


Tomas och Bitte vid ett traktordäck.


Tyras dop

Uppradade i kyrkan. Margaretha och Berit var faddrar.


Det var lite pirrigt att stå längst fram i kyrkan. Men vår lillpiga var så duktig och låg och studerade oss då vi stod och sjöng och gjorde stora ögon då prästen satte vatten på hennes huvud. Hon blev dock inte helt nöjd då hon kände att det började bli lite kyligt på huvudet efteråt och jag och Tomas körde vårat "hemliga napptrick" vilket gjorde att hon blev hon blev riktigt nöjd och glad igen!:)
Vi hade valt att ha Idas sommarvisa som första sång i kyrkan och när vi väl började sjunga så upptäckte dock både vi båda att vi var lite osäkra på texten i den sista värsen och fick stå och mima..hehe.. kanske man borde ha pluggat lite på den innan, men det var något vi helt glömt bort bland alla andra dopförberedelser!


Vår söta tjej i sin dopklänning.


Redo för att få vatten på huvudet.


Såna här fina tårtor fick vi av mammi till dopet och mostrarna bakade en massa bullar och kakor.
Närmare 50 personer kom då lillan döptes. Efteråt träffades vi och fikade i församlingsgården. Det var så roligt att ha alla sina släktingar samlade! Många hade man inte träffat på väldigt länge.


Inbjudan.
Jag och Tomas hade snickrat ihop små inbjudningskort och tackkort i photoshop.


Sommarminnen


När alla besökare lämnat Gällivare åkte vi till vår stuga i Lillberget där jag spenderat min barndoms sommrar. Sommaren kan aldrig kännas så sommrig som då man är där!


Tyra ligger och slackar bland Te-Veronikan som växer i mängder bakom ladan.


Midsommarblomster.
Det växer så sjukt mycket blommor i alla de sorter i Lillberget. Vissa ängar är helt fulla med smörbollar och andra med midsommarblomster eller rallarrosor.


Tomas slappar i Lillis.

Isabell och Vincent
Isabell och barnen kom förbi Lillberget på väg hem från en släktträff de varit på. Vincent har blivit så stor sedan jag såg honom senast och skrattar och jollar på hela tiden. Ibland kommer det ord som låter precis som mamma och pappa, trots att han bara är 4 månader gammal! riktigt coolt!
Tyra låter än så länge bara "Ooooo" och "Uaaaaaa". Jag kommer ju smälla av och börja lipa då hon för första gången säger mamma!


Tyra 2 månader och Vincent 4 månader.
Hej lilla bonuskusin!


Till lunch grillar vi mumsiga mögelostburgare och kotletter.


Burgarna är ganska komplicerade att göra och det krävs att man är minst tre personer som hjälps åt!

Fisketur

Tomas med en gäddfångst
Sent om kvällen följde jag, Tomas och Erik med morbror Stefan och fiskar i hans stuga medans mamma passar Tyra.
Det var riktigt trevligt och alltid blir det lite som en outtalad tävling om vem som drar upp första/största/flest fiskar. Tomas som är tidernas största myggmagnet körde med mygghatt medan jag och Stefan var lite mindre "knapsu" och körde utan myggmedel hela kvällen.


Vi fiskade till långt in på natten. Det är som terapi på något sätt. Man står där vid strandkanten och kastar och filosoferar.


Stolt Lisa med sin fångst.


Erik och Stefan kapade och klöv ved medans jag byggde höga staplar av klabbarna. Sånt pyssel är riktigt kul i lagom dos!
Stefan och Kattis är så coola som flyttat ut till Lillberget och bor där permanent. Det är mycket som ska fixas och skötas på gården och vi passade på att hjälpa dem med lite bestyr innan vi åkte hem.


Tomas klippte gräset. Det tog mer än en timme för det är ingen liten gräsmatta de har!


..och mammi raffsade ogräs. Inga könsuppdelade uppgifter här inte.. ;)


Kulinariska upplevelser i norr

Åter i Gällivare åker vi till Fjällnäs slott och går på "Afternoon tea"(fika buffe) som de har börjat ha där varje Söndag. Slottet är riktigt vackert och man ser siluetten av det som sticker upp nästan var man än befinner sig i Gällivare. Vanligtvis är det r i k t i g t dyrt att äta på slottet så nu när de hade något lite billigare passade alla på att åka dit! Mycket bara för att se hur det såg ut inne i slottet!


Supergod och vackert uppdukad fikabuffé.
.


Erik på väg upp för slingertrappan.
När man fikat klart fick man gå omkring och utforska slottet.


Jag och Tyra kollar in en av tornrummen.


Mammi och jag på stigen på väg mot restaurangen.
En annan dag promenerar vi till "Den glada kocken" som ligger vid foten på Dundret.


Jag testar Tyras taklucka.
Väl där åt vi lax med romsås och tittade på den fina utsikten mot Dundret.


Efter Glada kocken promenerade vi till kinan och åt friterad banan som efterrätt. Jag drack klassiskt kinesikt te. Det är riktigt gott och smakar precis lika på vilken kinarestaurang man än beställer det på. Jag borde försöka köpa hem lite till oss nästa gång jag är på tehörnan. hmm.. undrar just om jag får rätt te om jag bara frågar efter kinesiskt te?Sekunden efter falluckorna öppnats.
På väg hem från Gällivare stannade vi till vid kraftstationen i Porjus där det var "Fallens dag" och kikade då de öppnade fallluckorna. Det var riktigt häftigt att se hur den torra älvfåran snabbt fylldes av de dånande vattenmassorna.


Nyrökt fisk.. ser inte alls lika gott ut på bild som i verkligheten.
Vi åt min favvorätt; nyrökt fisk! Jisses så gott. Dock går inte riktigt godheten att fånga på bild!


Tomas, Buffy, Barbro och Pappa.
Då vi passerar Piteå stannar vi till hos Barbro och Pappa och kikar hur det går med deras båt de håller på att renovera.


Sedan lunchar vi på Blå ängeln tillsammans med Malin, Peter och Max. Max har just fyllt två år och får därfär ett paket innehållande pruttlera av oss. Han tycker dock att leran är lite läbbig och det blir istället pappa Peter som får sköta pruttandet!:)