<<April
   

 

[ Maj ]


Besök från Skåne

Prommis vid Mariehemsängarna.
Första helgen i Maj fick vi besök av Tomas familj. Vi var mycket ute och promenerade, myste hemma med lilltösen och åt gott. Tyra skötte sig exemplariskt och var en riktig glad och go unge. Då vi var på stan med henne blev hon dock plötsligt tokhungrig då vi kom in på Indiska, panik! Vad gör man, man kan ju inte börja amma mitt på stan? Vi försökte gå runt och vagga henne i vagnen men utan resultat så till slut fick jag sätta mig i ett hörn på en stol i en affär och smygamma lite medan Tomas och hans mamma täckte oss. Efter det blev Tyra mätt och belåten och somnade gott i vagnen!


Tomas mamma och Tyra efter att vi kommit hem från äventyren på stan.


Förrätten var parmaskinka, fylld paprika och melon.
En kväll lagade våra besökare en lyxig tremättersmiddag åt oss. mumma!


Sedan åt vi ostbricka med riktigt mögliga ostar. Som jag har saknat det då jag var preggo!


Tyra och hennes bonusfarmor gosar i soffan.


Då Tyra ligger på skötbordet hoppar ofta Orion upp och lägger sig på rygg bredvid henne. Ser han att hon får uppmärksamhet då hon ligger där och så försöker han apa efter kanske? De är väldigt söta när de ligger där bredvid varandra iaf!:)


Tyra 3 veckor - premiär på öppna förskolan

Kalle anka satt på en planka och ropade så här "pappa, pappa" se så stor jag är! (Man sjöng både mamma och pappa för jäm
likhetensskull)..
I dag var jag och Tyra ute på prommis med Loke och hans mamma. Vi gick förbi öppna förskolan där de varje Torsdag eftermiddag har öppet för småbebisar(0-6mån tror jag det var). Tanten som jobbade där var jättetrevlig och visade oss runt och Tyra fick göra hand och fotavtryck i gips. Sedan var det dax för sångstund. Tyra sov sig igenom hela sångstunden och vi blev först i början rätt fnissiga då det kändes lite fånigt att sjunga små babysånger och ha sig då våra bäbisar låg och sov gott bredvid oss! Men det var socialt och trevligt för oss mammor att träffas och prata lite och jämföra våra små gryns små egenheter..

Nu är våran lillflicka 3 veckor gammal. Vi har börjat lära oss lite mer om henne och hennes små vanor och åsikter. Det verkar tex som om hon vill ha spinkiga och vältränade föräldrar. För i samma sekund som vi lagt upp mat på tallrikarna, tänt ljusen och just ska sätta oss ner för att äta så slår hon upp de två blå och blir ledsen om vi inte vill ge henne helt odelad uppmärksamhet! Så många måltider nu för tiden blir lite provisoriska. En av oss springer fram och tillbaka med lillTyra på axeln och snappar åt sig en matbit i farten då och då. Då hon är ledsen blir hon också mest nöjd om vi går fram och tillbaka med henne. Hon går inte alls med på att man gör samma rörelse då man sitter ner i soffan med ena handen surfandes på datorn. Jag förstår inte hur hon kan känna skillnad? Men största delen av dygnet är hon dock en riktigt skötsam och välartad bebis som sover gott och emellanåt gör små gulliga miner och viftar med armarna då man har henne i famnen!


Tyra sussar gott i sjalen medan jag dammsuger.
Det bästa trixet just nu då Tyra är grinig är att peta ner henne i bärsjalen. Oftast tar det då inte länge innan John blund kommer. Det är förunderligt hur hårt hon sover då hon väl somnat. I dag dammsög jag samtidigt som hon låg och sov i sjalen och hon vaknade inte ens!Tyra filosoferar.


Spelkväll

En kväll har vi spelkväll tillsammans med våra grannar som har en pojke som är två veckor äldre än Tyra. Det blir en del perioder då någon av deltagarna går runt och vaggar en liten ledsen bebis men det var väldigt trevligt och går ändå över förväntan att ha med två små bäbisar då man spelar!


Allra sötaste Ludvig.


Världens godaste lukt


..Måste vara lukten av nybakt bröd! En dag köper vi gravad lax som vi äter på nybakade grahamsbullar, jisses så gott!

Sommar?

När är det sommar egentligen? 1 juni? Grannen ligger ute på sin uteplats och solar i bikini och i dag har vi skördat våran första skörd av rabarber, det blev en mumsig rabarberpaj. Det måste väl ändå betyda att det är sommar nu?


Så spännande det är att se vad det är för blommor som kommer upp på uteplatsen. Under de okända små buskarna som vi ännu inte vet vad det är för några har det kommit upp massor med små Förjätmigej. De är så fina. Tänker på mina sommrar i stugan i lillberget. Där växer det mycket sådana.


Tulpaner i alla möjliga olika färger poppar också upp i rabatten.


Även sådana här gula vackra små blommor! Tänk om de varit väldigt ovanliga och svårodlade. Vad eftertraktade de skulle vara! Folk skulle säkert försöka odla fram dem i alla möjliga olika färger och former!


Familjebilder

Vi har tagit familjebilder att skicka in som födelseannons till tidningen! Det blir en annons i VK här i Umeå, en i NSD hemma i norrbotten och en annons i Ystads allehanda nere i Skåne.


Glad liten tjej och två stolta föräldrar.
Många bilder blev det! Den här bilden blev så söt på lillan då hon skrattar.


Pussbild.


Jag och min ögonsten.
Vi valde att fota bilder hemma istället för att gå till fotografen. Mest för att bebisar är lite oförutsägbara. Det hade varit så tråkigt om hon sov eller var på dåligt humör då vi kom dit. Är man hemma så är det lättare att välja ett tillfälle då hon är pigg, glad och vaken!


Lilla Tyra 1 månad

Nybadad, mätt och belåten bebis!
Stackars Tyra. Trodde hon skulle klara sig från finnar tills hon var i tonåren. Men nu har hon fått små hormonplitor i ansiktet som bebisar ofta får då de är en månad gamla. Det är som tur var inget hon själv är medveten om!


Vems hand är det där? Undrar om den är god?


Mums!


Hej! Vem är du?

Var det då som jag trodde att det skulle vara att bli förälder?
Jag trodde nog aldrig att man genast skulle skulle bli så otroligt förälskad i det lilla livet! Så mysigt det är att bara sjunga små sånger och leka med lillan. Jag trodde nog också att jag skulle känna mig mer begränsad som mamma. Gå och träna, spela spel, umgås med kompisar, grilla, fiska, resa, gå på stan, man kan fortfarande göra alla de saker man gjorde tidigare, det bli bara lite mer provisoriskt! Jag trodde nog att nätterna skulle vara värre. Att den lille skulle grina massor och inte vilja sova men hon vaknar ca var tredje timme och vill äta och äter då i ca 15 minuter och somnar sedan om, kl 06 är hon pigg och vill hon att vi kliver upp men det är en annan sak! Jag trodde nog att amningen skulle vara mindre problematisk. Trodde inte att vi skulle behöva pumpa ur mjölk, ge ersättning och i början väcka lillis för matning. Nu först börjar det bli mer stabilt! Jag trodde nog också att jag skulle känna ett större behov av att få komma iväg och göra saker på egen hand men hitills känns det bara roligt att ha med henne på det jag gör! Fast jag tror nog ändå att det är nyttigt att komma ifrån ibland och om någon vecka ska jag börja rida igen så då får Tomas och Tyra lite egentid med varandra!

Just nu känns det faktiskt rätt glassigt att vara mamma! Det är sommar och strålande sol och man får vara ledig och kan mest bara glida runt med barnvagnen på stan och prata bort en timme eller tre på något fik tillsammans med andra nyblivna mammor! Och det bästa av allt! Att ha världens sötaste lilla solstråle till unge som just lärt sig att le!


En dag gick jag och Tomas på IKSU och tränade och givetvis fick lilla Tyris myris följa med!


Bilfärd till Gällivare

Till kristihimelsfärd fick Tyra åka på sin första resa. Resan upp till Gällivare tog 6 timmar och hon sov så lungt i sin bilbarnstol och vaknade endast en gång för amning.


Tomas med älven, Fjällnäs slott och Dundret i bakgrunden.
En dag lunchade vi på kinaresturangen. Jag tog min vanliga favorit, Biff med bambuskott och champinjoner, det var lika gott sov vanligit, mums!:) Sedan promenerade vi längst älven mot hembygdsområdet.


I närheten av hembygdsområdet.


Jag och våran gullunge vid vattnet.Tyra på prao på sin mormors jobb.
Vi tog även en sväng förbi mammis jobb. Och Tyra fick sitta i hennes famn och titta på hennes fina dator.


Flickor i 3 genarationer.
En annan dag åkte vi ett gäng och grillade i en stuga som Björn fått låna från sitt jobb. Den låg jättefint till vid Vassara.


Den här söta katten hade en av mina kusiner sytt till Tyra i syslöjden.


En av bävrarna förevigad på bild.
En annan dag åkte vi till min moster och käkade goda pajer, träffade min kusin och kikade på filmer från då jag var liten. Då vi skulle åka hem därifrån sa de till oss att spana efter bävrar efter vägen. Vi trodde förståss att de skämtad men spanade lite för säkerhetsskull och det gjorde vi rätt i. Då vi körde över en bro såg vi faktiskt två bävrar som simmade runt och var i full färd med att bygga bo. De verkade inte bry sig nämnvärt om oss som med stora ögon satt och kikade i bilen. Vi klev ur bilen och stod länge och studerade dem, så spännande! Jag har aldrig sett en bäver förut och trodde att de skulle vara mer skygga!


Den här kyrkan ska Tyra döpas i.
Nu är Tyras dopdatum spikat. 28 Juni ska tösen döpas i Allhelgonakyrkan i Malmberget. Innan dopet ska prästen komma på hembesök och det passade vi på att ha nu när vi ändå var hemma i Gällivare. Prästen var ung men ändå rätt konservativ. Han gick igenom med oss varför barnet döps och vad som kommer hända på dopdagen. Det kommer att vara tre psalmer på dopet och vi fick välja den första och den sista. Vi valde psalmerna "Måne och sol" och "I denna ljuva sommartid" då de är psalmer som de flesta känner till och som både jag och Tomas tycker är fina. Den tredje psalmen tyckte prästen skulle handla om vatten då den ska sjungas samtidigt som vattnet hälls upp. Prästen sjöng tre olika psalmer som vi fick välja på(det kändes lite underligt med en sjungande präst i mammas vardagsrum..=) ). Vi hade inte hört någon av psalmerna förut och valde därför det kortaste och mest lättsamma. Det ska bli lite spännande med dop får se vad lillkickan tycker om att få vatten på huvudet. Det ska bli riktigt roligt att Tomas släktingar kommer upp till Gällivare!


Malin och Max pratar med Tyra.
På vägen upp stannade vill till i Piteå och åt pizza med pappa som fick träffa Tyra för första gången. På vägen ner till Umeå igen stannade vi och fikade hos min bonussyster, Peter och lilla Max. Max hade börjat prata sedan vi träffade honom senast. Han kunde till och med säga Tyra!


Pappa får för första gången hålla sitt första barnbarn.
Vi passar även på att stanna till hos pappa och Barbro i Piteå. De är i full färd med att renovera båten.

Mera fika!

När vi kommer tillbaka från Gällivare promenerar jag och Tyra till stan och möter Sandra och Nils för en fika och lite shopping.


Nils i sjalen.
En annan dag kommer Sandra, Pelle och Nils på middag till oss och provsmakar Tomas delikata korvstroganoff. Sandra och Nils provar även våran bärsjal.

Tyra 6 veckor

Erika H och Loke , Jag och Tyra, Erika L och Ludvig(som just blivit lite ledsen, hungrig kanske?).
Idag var jag och Erikorna och våra små knoddar och lunchade på Corona. Jag åt en god fiskrätt och vi satt rätt länge där och pratade. Sedan förflyttade vi oss till babyöppet på öppna förskolan och satte oss där och surrade istället. Mycket trevligt! Det är bara en gång till vi kan gå dit då det sedan stänger för sommaren. lite trist! Är rätt mysigt att vara där. Tyra har underligt nog hitills alltid varit en riktig liten ängel då vi varit där och antingen suttit i min famn och varit glad eller sovit gott på sin filt. Det måste vara något med luften där!


Ludvig 2 mån, Tyra 1,5 mån och Loke 3 mån.
Vad gör Tyra? Det ser ut som om hon försöker bita Ludvig i armen?


Anna med sin favvohäst.
Senare på eftermiddagen åkte jag och red med Sandra och Anna. Det var första gången sedan Tyra föddes som jag gjorde något på egen hand utan att hon var med. Det var helt underbart att få sitta på hästryggen igen och att få spränga fram genom skogen i galopp! Jag red en unghäst som hette Hera och hon var pigg och trevligt att rida. Jag var borta i närmare 5 timmar och då jag kom hem igen berättade Tomas att lillan varit på gott humör hela kvällen och att det hade fungerat bra att ge henne utpumpad mjölk då hon blivit hungrig. Jag tror att han hade tyckt att det varit rätt mysigt att få gosa själv med henne en hel kväll! Lillan har inte haft någon grinperiod på hela veckan, jag vågar dock ännu inte hoppas på att de är på väg att försvinna..


Sandra tränsar sitt åkdon.