<<Februari
   

 

[ Mars ]


Spelmani

Vi och vännerna har kommit in i en riktig spelperiod och spelar poker eller olika brädspel flera gånger i veckan. Det är riktigt spännande och ofta är vi ett stort gäng på närmare tio personer som spelar poker med 50 kr var som insats. Då man åker ut är det bara att kila hem eller sitta och dela kort till de som är kvar. Ettan och tvåan får sedan dela på prispengarna. Jag är dock den ständiga trean och får därför aldrig några pengar.. Men det är ändå rätt spännande och roligt!


Tomas, Tina och Anna spelar Kingdoms med mig.


Fiskar är onda

Visst blev det likt?
I julas gav jag Tomas ett present kort på en kulfisk då vi länge pratat om att köpa en sådan.


När vi väl hittar ett lämpligt exemplar som får följa med oss hem så tar det bara en dag innan våra andra fiskar strimlat den. Så vi får åka tillbaka till djuraffären och köpa ytterligare ett exemplar. Men för säkerhetsskull får den bo i vårat vårat akvarium i köket med endast pyttesmå yngel i. Den är riktigt söt och ser nästan ut som en liten humla där den far fram med sina små fenor och då man kastar i mat till den så knaprar den högt då den äter. Det är samma fisk som man brukar göra riktigt sushi av i japan man man bör dock inte käka upp den då den är väldigt giftig om man inte tillreder den på rätt sätt.


Bus med Sandra och Nils

En dag åker jag till Vännäs och umgås med Sandra och Nils som också är ledig hela dagarna. Vi går på prommis i Vännäs och äter hembakt tunnbröd. En annan dag kommer Sandra och Nils in till stan och vi strosar runt och shoppar och lunchar sedan på Tre kronor.


Godast just nu

Pappas torkade renkött som vi då och då tar upp från frysen och karvar en liten bit från. Något makabert men dock ekologiskt och mumsigt, finns det något godare?


Indisk afton


En lördag lagar vi en kryddstark indisk rätt(ska vara nästan 1,5 dl kryddor i den) tillsammans med några från Tomas klass.


Till maten bakar vi ett indiskt bröd, spännande och gott! Och jag får för första gången använda brödspaden jag fått av mammi. Sedan spelar vi Settlers och Carcasonne och jag och Tomas får vinna varsin gång!


Simning

Jag går fortfarande till iksu och simmar några gånger i veckan. Då Tomas är hemma följer han också gärna med. Det är så skönt att få komma i vattnet och känna sig smidig igen! Då man är uppe på torra land så är man verkligen inte graciös vid det här laget. Bara att vända sig i sängen är ett helt projekt som måste utföras i etapper.


My side of life

jo de är fortfarande kvar..
Nu måste jag luta mig fram lite för att få syn på fötterna där under magen.Syjunta

Mamma har sytt en jättesnygg amningskudde åt mig och en söt filt till lillaB med gulliga små figurer på.


Jag blev så inspirerad att jag började sy ett nytt överdrag till det väggupphängda skötbordet vi köpt, symaskinen jag fått i studentpresent fick nu äntligen komma till användning. Det var riktigt roligt att sitta och pyssla och sy men något mer komplicerat än jag trodde (eller så är det nog jag som inte har någon syvana). Så roligt det ska bli att skruva upp det och se hur det ser ut uppfällt!


Vecka 38 - 14 dagar kvar..

Nyklippt och nyfärgad

Du är på dag 266 av 280. (95%).
Du är i vecka 38.
Du har gått 37 fulla veckor och 6 fulla dagar (v37+6).
Du är i 9:e kalendermånaden.
Beräknat förlossningsdatum Mån 6 apr 2009
Du har 14 dagar kvar till beräknad förlossning.

Blivande mamma
Nu är tiden då man inte gör mycket annat än väntar. Veckorna före den beräknade förlossningen upplevs mycket olika av olika kvinnor. Vissa blir deprimerade mot slutet av graviditeten, blir labila till humöret, irriterade och har svårt att få någonting gjort. Andra får en drift att förbereda för barnets ankomst - se om sitt hus, sätter igång med storstädning, lagar mat, bakar och fryser in för kommande behov.


Magbebis i vecka 38

Barn
I vecka 38 är medelkroppslängden  50 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 3200 gr. Huvudets omkrets är 34,8 cm. Ditt barn är nu redo för ett liv utanför livmodern. Visste du att det är barnet själv som bestämmer när det ska komma ut, graviditetslängden finns programmerad i barnets arvsanlag. Lungorna är fyllda med vätska fram till födelseögonblicket då vätskan pressas ut för att ersättas med luft. 

Blivande pappa
Få kvinnor föder på uträknat förlossningsdatum - det är inte lätt att veta när man skall lägga in om sin ledighet. En god ide kan vara att fråga din egen mamma och svärmor om de födde tidigt eller sent.Snart är vi en liten familj, Jag, min älskling och lillaB.

Jisses.. Nu är det verkligen inte länge kvar. Man känner sig lite som en tickande bomb då det kan sätta i gång precis när som helst eller så väljer lillis att stanna där inne en månad till. Tänk om vattnet skulle gå då man är på något väldigt olämpligt ställe, läskigt och lite pinsamt! Jag har passat på att vara och klippa mig och färga håret så man får känna sig lite fin och fräsch den sista tiden! Vi har varit hos barnmorskan igen(nästa besök är i vecka 40 får se om vi hinner föda innan). Nu har lillaB fixerat sig med huvudet i bäcket och jag har gått upp 14kg. Man känner sig lätt lite nojig inför förlossningen. Vi bokade därför tid för ett extra ultraljud. Skönt att få dubbelkolla att allt är som det ska innan förlossningen, Igår var vi på ultraljudet! Så roligt det var att få tjuvkika lite på bebisen en sista gång innan vi får träffa den på riktigt!

Den var en liten bebis där inne som vägde ca 2600g (jag vägde 2760g då jag föddes, Tomas vägde över 4500g). Moderkakan satt i bakre överkant och ingen navelsträng låg runt halsen.. puh skönt! Den lilla låg med huvudet neråt och hade benen åt höger(vilket är det vanligaste). Man kunde även se att lillis hade hår på huvudet, iaf på bakhuvudet! Även denna barnmorska gissade på att den var en liten tjej men kunde inte säga helt säkert. Det är nog lättare att vara säker om de ser en snopp där inne än om man inte ser något alls..=) Nu måste vi sätta oss ner och börja funder ut namn på riktigt!


Lotus njuter av att få sitta i bärsjalen.
Tomas har också färgat håret! Han fick en svart hårfärg av mig i julklapp. Först råkade det dock bli lite blått men efter att han tvättat det några gånger så gick det till sig och blev svart och fint! Vi har köpt en bärsjal till lillaB. 5 meter lång är den och första gången kändes det lite krångligt och otymplig att knyta den men när man väl lärt sig gick det lätt som en plätt. Skönt att kunna pula ner lillis där om hon grinar och vill vara nära och man samtidigt vill ha händerna fria och greja på här hemma. Vi stoppade ner en katt i den för att testa och kissarna älskade den! De spann högt och somnade sedan i den medans vi gick runt här hemma. Hoppas lillaB uppskattar den lika mycket!


BB-väskan

Nu har vi packat BB-väskan så den står klar då det blir dax att fräsa iväg mot förlossningen. Det vi packat ner hitills är journalpapper, inneskor, spelkort, mjuk filt till lillaB, kläder till lillaB, (kläder till mig kan jag inte packa ner ännu då jag bara har tre olika ombyten jag tar mig i), god saft och lyxiga choklader och nötter. Nu ska landstinget spara så man måste även ta med egna blöjor att sätta på bäbisen då man är där, lite snålt kan man tycka..


Det gäller att passa på..


Nu känns det lite som om man bör passa på att gå ut och göra roliga och mysiga saker tillsammans innan lillaB tittar ut! Väl till pass går det en massa bra filmer just nu. Jag och Tomas har därför varit på bio tre gånger den senaste månaden, älskar att gå på bio, det känns så mycket lyxigare än att se film hemma! Så ska man förståss också köpa en stor låda med popcorn och en massa lösgodis man kan sitta och smaska i sig medans man tittar! Först var vi och såg "Australia" som var riktigt storslagen och rätt romantisk en annan helg såg vi den prisbelönta "Slumdog millionaire" som var spännande men rätt hemskt och sist men inte minst har vi varit och sett "Män som hatar kvinnor". Den har gått på bio i Umeå i snart en månad nu och visas fortfarande på tre olika salonger varje dag..jisses! Den var riktigt bra fast rätt otäck(kan man verkligen skriva en sådan bok utan att vara lite småpervo själv?)!


Vi har även varit på konsert tillsammans med Johannes och Ida och lyssnade på Anna Ternheim. Hon var bättre än förväntat live. I slutet var dock klockan mycket och då det var hennes sista spelning för säsongen blev det väldigt många "en gång till" så jag råkade visst somna till, på en konsert.. Herre min ge.. Men jag har verkligen blivit kvällstrött på sista tiden och har svårt att hålla mig vaken längre än till kl 21! Och sedan vaknar jag vid 06 och är jättepigg och vill stiga upp och äta frukost. underligt.


Dagens mysigaste stund..


..är absolut på morgonen då jag och Tomas sitter och äter mysfrukost, pratar och tittar på nyhetsmorgon innan han ska till skolan. Myyys!


Föräldrarutbildning


Vi fick titta på diabilder från början på 80talet.
Vi har nu gått klart föräldarutbildningen man får gå på via vårdcentralen. Det var tre träffar där vi var 5 par som fick titta på förlossningsfilmer och diabilder från 70/80talet(skulle kunna vara någon av oss som föddes i någon av de filmerna). Har det inte hänt något inom forskningen på den fronten sedan dess? Sedan fick vi titta på lite läskiga "förlossningshjälpmedel" som sugklocka och tång och en elektrod som såg ut som en liten korkskruv som man visst brukar skruva fast på barnets huvud innan det har kommit ut. huga!


Det mest intressanta var dock ett studiebesök vi fick göra på förlossningen på sjukhuset. Det var spännande att se hur det såg ut där och kika in på de rum som var tomma och tänka att det kanske är just det rummet jag och Tomas kommer vara på om någon vecka. Alla de blivande mammorna och papporna fick sedan testa lustgasen! Det var rätt kul att se hur folk satt och andades lite i masken och sedan blev lite smått fnissiga. Man fick andas masken i ca 15 sekunder. Först kände jag ingenting och sedan blev jag lite yr, snurrig och fnissig. Saker och ting i rummet ville inte riktigt hänga med då man vred på huvudet och min röst lät väldigt avlägsen då jag pratade. Jag blev även helt bortdomnad i munnen och näsan och det kändes som om jag fått på mig en lösnäsa. Jag försökte fundera över om en eventuell värk hade försvunnit men det var svårt att säga då man inte hade ont någonstans just då
. Man får väl testa igen då man väl är där. Det senaste verkar föresten vara att man ska föda liggandes på sida i sängen, känns lite underligt.

Jag samlar fler vuxenpoäng

Det är ruskigt halt ute nu. Jag har halkat omkull redan två gånger den här våren och blivit räddad endast av Tomas som varit snabbt framme. För att slippa gå med brutna handleder då jag ska gosa bebis har jag tagit det säkra före det osäkra och köpt ett par skor med utfällbara broddar! Vet dock inte om jag riktigt kan stå för dem fullt ut ännu..


Vårtecken

Gula små krokosar spirar upp på vår blivande uteplats.
Då det är soligt ute och jag och Tomas är ute och promenerar brukar vi ta en sväng förbi nya lägenheten och kika om det har smält något på vår blivande uteplats. När vi var och snokade där förra veckan hade det kommit upp små krokusar runt uteplatsen! De som bodde i lägenheten intill hade tagit ut utemöbler och satt och lapade sol för fulla muggar. Å vad jag längtar efter att flytta dit och få sitta och lapa sol ikapp med dem!


Våffeldagen

Till våffeldagen bjuder vi vännerna på våfflor och te. Vi testar ett nytt recept med jäst som ska ge extra frasiga våfflor och det gör en riktig succe! Sedan spelar vi "Ticket to ride" och jag får vinna båda gångerna!:D En väldigt lyckad kväll må jag säga!