<<Oktober
   

[ November ]


Besök från Kalmar

Tyra i sin fasters famn.
I Slutet av Oktober/början på November fick vi besök av Tomas syster med familj. Det var närmare ett år sedan vi såg dem senast så det var nu första gången de fick träffa lilla Tyra.De bodde på ett mysigt hotell i stan som hette hotell Uman. Morgonen efter de kommit mötte vi upp dem på hotellet och lyxade till det med hotellfrukost. Mumsiga färska bär att sätta i filen, våfflor och olika sorters pålägg och frukter, gott gotti gott gott!


Tyra med sina kusiner (hon fick en jättefin månmjukis som Sofia själv sytt i slöjden).
Tyra mallig över att få sitta med "stortjejerna".


En dag gick vi på äventyrsbadet i Holmsund. Där fanns det en riktigt kul men svår äventyrsbana man skulle försöka ta sig igenom. Jag försökte flera gånger men föll varje gång i vattnet vid de nedrans palmerna, Tomas hittade en helt egen teknik och tog helt enkelst stora kliv rakt över palmerna och de andra hindren och nådde till slut ruschbanan i slutet av hinderbanan och fick sig en välförtjänt åktur ner i vattnet igen.


Tyra och Tomas i babylandet.


Håkan teståker "toaletten" som var en vattenruschbana som hade sitt avslut i en enorm tratt där man cirkulerade runt runt tills man slutligen ploppade ner i en bassäng under tratten. Även jag och Tomas provade den, jisses vad snabbt det gick.


Tomas och vår lilldrakis.


Svininfluensan

Vaccinera dig, om inte för din egen så iaf för alla småbebisars som du kanske träffar på skull!
Puh.. Nu har både jag och Tomas äntligen lyckats få vaccinera oss mot denna läskiga svininfluensa! Huj, var och varannan dag står det i tidningarna om folk i Sverige som dött av detta. Är så rädd för att lillpigan ska bli smittad av någon och bli riktigt dålig, hon är ju ännu så liten så helst vill vi undvika att vaccinera henne. Som tur var har alla i vår bekantskapskrets här i Umeå nu vaccinerat sig och även mamma har tagit vaccinet för Tyras skull ( tusen tack söta du!:) ). Så nu gäller det bara att försöka hålla sig undan från de som ännu inte har vaccinerat sig så gott det bara går..
Så är du ovaccinerad, kom inte för nära vår lilla underbaring är du snäll! :)


Tyra 7 Månader - 7830g och 70cm

Vilken underbar ålder vårt lilla gryn är inne i nu! Hon är så nöjd och glad mest hela tiden och man får hela tiden så mycket gensvar då man pratar och leker med henne. Hon känns nu även så lätt att förstå sig på. Då hon var mindre grinade hon ibland även fast man visste att hon var mätt och nysoven och det var då så svårt att veta vad hon ville. Men nu är det väldigt sällan det händer(och skulle det någon gång hända så skyller man på tänderna!:) ). Det är så skönt att det nu är så mycket enklare att tolka vad hon vill!


Nej det är ingen toaborste hon har fått tag på..
Nu sitter man så stadigt då man sitter och pysslar och grejar med sina leksaker och olika köksredskap.


Så här sitter hon ofta så nöjt och grejar på i köket medans jag tillagar en delikat fiskpinne middag.

Tyra 6,5mån då hon för allra första gången ålar framåt.
Nu har man även lärt sig att åla och jisses vad det nu går undan då hon tar sig fram i lägenheten. Jag har länge sett att hon har varit sugen på att börja åla men hon har inte riktigt kommit på hur hon ska göra. Så med rätt motivation(ett halvätet äpple) så lyckades hon ta sig fram några decimeter. Och när hon väl kommit på något nytt hon klarar av så gör hon genast om det gång på gång och redan någon dag senare brukar hon vara riktigt bra på det!
Hon har en lite egen teknik att åla som ser så rolig ut då hon nästan enbart drar sig fram med armarna och benen är mest är i vägen där bak, men fram tar hon sig! Att hon nu kan åla känns som en av de hitills största stegen hon tagit! Det gör inte bara att hon kan ta sig fram för egen maskin utan även att hon nu också tycker att det är så mycket roligare vara på golvet och utforska omgivningen på egen hand!


Sitta och rota i en låda full med spännande saker är också en favorit. Och då får mamma lite egentid till att pyssla på med annat..


Titta det snöar, titta det snöar!

Tyras första snö.
En lördag i November vaknade vi upp och tittade ut genon fönstret och upptäckte att den första snön hade kommit! Fast man nu är stor så blir man alldeles glad i hela kroppen av första snön(iaf om man fått på vinterdäcken). S å vi var genast tvungna att bege oss ut för att fota lite snöbilder. Så kul det ska bli då Tyra är lite äldre och vi får bygga snökojor och snögubbar med henne.


Jag och Tyra vinterklädda.


De sista höstlöven som fortfarande envist hängt sig kvar.


Tyra fick testa på att gunga lite i babygungan som finns i lekplatsen just utanför våran uteplats. Oj, så roligt hon tyckte det var och hon skrattade högt varje gång vi gav henne fart!


Spelkväll

En kväll kommer Anders och Johannes till oss på spelkväll. Vi spelar risk. Det spelet är nästan jobbigt spännande och man sitter hela tiden på helspänn och invändar sitt nästa drag.


Jag lyckades ta över Australien som är min favvovärldsdel i detta spel(lättast att få behålla).


Mammamagen före och efter
En månad efter att Tyra föddes
försökte jag tränga på mig mina gamla kläder men fick inte på mig dem. Jag trodde först att det var bäckenet som förändrats efter förlossningen men då jag ställde mig på vågen upptäckte jag till min fasa att jag fortfarande vägde 7kg mer än jag gjorde innan jag blev gravid. Jag som trodde att alla kilorna skulle försvinna ut med Tyra? Med handen på hjärtat kan jag nog erkänna att det kanske även blev lite väl mycket onyttigheter och firande tiden efter och kilorna har sedan envist hängt sig kvar. För två månader sedan tog jag dock tag i det hela och nu äntligen, efter drygt ett halvår efter Tyras ankomst är det sista envisa kilot äntligen borta. Det är rätt fascinerande hur elastisk huden på magen faktiskt är!


Så här såg magen ut innan graviditeten(eller samma dag vi fick veta att vi var gravida).


Magen i vecka 40 (en vecka innan Tyra föddes).


Magen drygt ett halvår efter förlossningen.


Sovvanor - Zombievarning!

Så här kikar vår lilla gullunge upp på oss då hon vaknar kl 05 på morgonen. Då är det tur att man är söt!
Ända sedan Tyra fick sin första tand har hennes sömn varit väldigt varierande och från och till väldigt orolig. Hon somnar fortfarande snällt vid 19tiden på kvällen men vissa nätter kan hon vakna upp till 3ggr i timmen för att vilja ha nappen. I bland vill hon även äta så mycket som två st hela nappflaskor(totalt 400ml) under en natt. Jag och Tomas är då som två st zombies då vi kliver upp på morgonen. Vi har börjat dela upp natten i två delar och en av oss tar "första skiftet" och den andra tar "andra skiftet". Ibland går den av oss som inte har hand om henne och lägger oss och sover i gästrummet för att få sova ordentligt iaf en halv natt. Vissa nätter kan hon dock överraska oss och sova från 19-05 och endast vakna en till två gånger för nappinsättning. Har hon sovit så bra vill hon dock helst kliva upp kl 05! Vi tycker dock att det är lite väl tidigt och brukar då ta henne till våran säng och då kan hon efter lite övertalning sova en eller möjligtvis två timmar till!


Vi har blivit fårägare

Vi har köpt ett halvt lamm av en arbetskompis till Tomas. Hon har en liten fåruppfödning där fåren får gå lösa ute och beta och mysa på som de vill. Så mycket bättre det känns att äta kött från djur man vet haft det bra. Varför gör man inte oftare så?


Nu har vi frysen full av lammkött och försöker komma på lite smarriga rätter på lamm. Vi lånade en köttkvarn av en granne och gjorde lite lammfärs som fick bli till grekiska lammspett. Riktigt mumsigt!


Ringmärkning

Våra ringar.
Jag och min älskling är nu förlovade! Tomas frågade om jag ville förlova mig med honom redan i September då vi satt och myste och pratade vid en vacker sjö. Men det tog sin tid innan vi slutligen lyckades bestämma oss för vilka ringar vi ville ha. Det kändes som ett sånt stort beslut, det är ändå något man ska bära resten av livet! Efter att ha sprungit runt på alla guldaffärer i stan och googlat på diverse internetguldsmedar så bestämde vi oss slutligen för varsin tjock helt slät ring i guld. För att få en lite mer personlig känsla över ringarna valde vi att stansa in våra namn på kanten av dem. visst blev de fina?Egentligen förlovade vi oss redan 27 September på denna plats.


BFK - (Bebisfri kväll)

Mobilkamerabild på vårat smarrefika.

När mamma och moster Gudrun kom på besök över helgen passade vi en kväll på att gå ut på stan bara jag och Tomas. Vi lyxfikade och för första gången testade vi förlovningsringarna. Tänk om de inte skulle passa? De passade dock helt perfekt(vi hade varit och tjuvprovat ringmått på en guldaffär i stan..).


Fina små ljuslycktor som dagisbarnen målat och placerat ut i parken.
Efteråt gick vi runt i stan och parkerna hand i hand och kikade på "Umeå höstljus" som var denna helg.


Tomas första farsdag


Tomas har nu haft sin allra första farsdag!
Jag överraskade med mysfrukost på sängen med lyxmackor och våfflor.


Tyras första dyk

Tyra just som just kommit upp till ytan efter sitt första dyk.
På sista bebissimmarträffen fick bebisarna testa att dyka. Tyra dök tre gånger tillsammans med Tomas. Vi hade övat på att förbereda henne så hon skulle hålla andan då vattnet kom. Simskoleläraren började med att hälla vatten på hennes huvud och direkt vi såg att hon blundade och stängde munnen så swish så åkte hon ner under vattnet och kom sedan upp igen en bit bort. Tomas tyckte det kändes väldigt konstigt att trycka ner sitt barn under vattnet. Men hon verkade vara ok med det hela.


Vi övade även på att barnen skulle få hänga sim fast på ryggen medans föräldrarna simmade. De lite större barnen höll sig fast helt själva men lilla Tyra behövde fortfarande ett litet handtag. Vad mysigt när hon blir lite större och kanske kan hänga sig fast så här om man skulle känna för att simma ut en bit i en sjö eller så!


Tyra styrketränar

En morgon när jag och Tomas höll på att göra i ordning frukost hittade vi Tyra så här i vardagsrummet. Det såg precis ut som om hon höll på att göra armhävningar! Jag misstänker att hon har planerat att utvecka ålandet till någon sorts krypande men det lär inte bli lätt om hon har tänkt ta sig fram stående på fötterna.


Finns det något roligare än att få rida runt på pappsens axlar?


Ordning och reda


Jag och Tomas har varit dåliga på att dricka te på sista tiden. Kan det bero på att våran tekorg ser ut så här och att smaken och lukten på alla teer är borta sedan länge?


En dag gjorde vi slag i saken och köpte nya fina teburkar och en massa spännande nya tesorter. Jisses. Hade nästan glömt att te kunde lukta så gott! Nu är det ordning och reda i telådan och numera blir det minst en kopp varje kväll. Favoriten är Fikon Kiwi. mumma!


Hälsans stig

En lördag promenerade vi hälsans stig här i Umeå. Det innebar att vi först gick över Kolbäcksbron vid strömpilen och sedan promenerade över ön för att gå över kyrkbron till stan och sedan tillbaka till Berghem. Det var så klart och fint väder och vi passade på att ta med kameran och fota lite bilder.


Utsikt ut från Kolbäcksbron.


Frostig blomma i vägrenen.


Vacker isblomma på ön.


Blad vid vattnet.


De här små violerna hittade vi vid kanten av en gård på Sofiehem. Sista November? Så underligt. Det måste gå en varmvattenledning under eller så.


Spåtanten

Nu har vi varit och spått oss. Spåtanten
bodde i en helt vanlig lägenhet och hade småbarn(vet inte vad jag hade förväntat mig men det kändes lite underligt). Jag känner mig dock mer skeptisk till det hela nu i efterhand än vad jag gjorde innan. Det kändes dock som väldigt harmlösa spådomar. Hon lyckades dock pricka in några saker som stämde men säkert lika många som inte stämde och några som säkert stämmer in på de flesta. Bland annat så sa hon direkt att jag jobbade som sjuksköterska, hon sa även att hon såg att jag var förlovad(vi hade då ännu ej fått ringarna). Hon sa dock att Tomas ej jobbar inom vården utan mer med händerna(jobbar nu som läkare så det borde räknas som inom vården). Då jag berättade att han var läkare sa hon att hon såg att även någon i hans familj var läkare(så brukar det säkert ofta vara men inte i hans familj).. Hon frågade om jag hade barn och då jag sa ja sa hon att det var en flicka och att ett av våra kommande barn kommer bli en stor pojke, vi skulle tydligen få tre barn(jag skulle nog gissa på två men man vet ju aldrig:) . Hon sa att hon såg att det skulle hända något jobbrelaterat vid årsskiftet(jag planerar att börja jobba igen i början på Februari). Hon ville hela tiden börja prata om min chef.. sorry Laila men jag vill nog hellre höra grejer om mig!=) Hon sa att hon ser ett stort personalutbyte på mitt jobb(stämmer, men det är nog vanligt inom vården).

Hon sa att min sambo var lugn, stabil och jordnära(stämmer). Hon sa att hon ser att jag är trädgårdsintresserad(stämmer). Hon sa att jag varit stressad senaste tiden(stämmer inte). Hon sa att hon ser att Tyra är väldigt aktiv och att hon kommer få många fritidsintressen då hon blir lite större och börja med dans. Tyra kommer att få brunt lockigt hår(kan säkert stämma för det har Tomas). Hon sa att hon ser att vi kommer flytta till ett rött hos inom kort(stämmer nog inte, det känns väldigt långt bort just nu). Hon sa att min pappa har ont i ena foten men att det kommer bli bättre(haha.. tror jag inte att han har men jag måste fråga)..=) Hon såg att min mamma varit och hälsat på nyligen och att vi kommer åka till henne över julen(stämmer). Hon sa att hon såg en liten trädgård som det stod en barnvagn i(kändes nästan lite spoky då vår trädgård är v ä l d i g t liten och Tyra brukar vara där ute i vagnen ibland..). Hon såg att Tomas stod och kikade med öronkik i någons öra, ska han bli öronläkare?(vem vet). Hon såg även att Tomas hade god kontakt med sin syster och att systern pekade mot sin mage, hon visste inte varför men kanske hon var gravid?(haha.. jag skulle bli väldigt förvånad, men glatt förvånad förståss;). Hon sa att hon såg att Tomas pappa jobbat mycket då Tomas var liten och att det mest varit mamman som tagit hand om hemmet(Vet inte riktigt hur de har haft det men det känns som mer regel än undantag att det var så i den generationen). Hon sa att hon såg att Tomas hade en nära vän med W i namnet(stämmer men det har nog de flesta).

Efteråt så träffades vi tjejer som varit och spått oss hos mig och fikade och pratade om vad som sagts och det var lite kul att höra vad hon hade sagt till de andra! Till en av grannarna hade hon bland annat gissat fel kön på hennes barn!:) Dock tyckte jag att det ändå känns lite roligt att man nu har fått testat att bli spådd en gång. Och det känns som en rätt lyckad grej att gå och göra ett gäng så här!