<<September
   

 

[ Oktober ]


Tyra 6 månader - 7420g och 67,5cm

Tyra i sin söta drakoverall.


G.U. (glad unge).
Nu har man börjat förflytta sig lite. Ännu tar hon sig inte framåt men hon kan röra sig runt i en stor cirkel genom att dra sig omkring åt sidorna med händerna. Hon kan även förflytta sig lite baklänges genom att skjuta ifrån med händerna. Om hon står upp och man håller i hennes händer så går hon framåt, det ser dock ut som om hon går på lina då hon sätter den ena foten alldeles framför den andra. Hon jollrar ofta så att det låter som om hon säger mamma ;"mam,mam,mamma" och ibland då hon är arg eller ledsen så kan hon ibland skrika "mamma" helt klart och tydligt. Man blir då alldeles varm i magen, trots att hon förmodligen inte alls vet vad det betyder ännu!:) Antagligen är det för att bebisar brukar jollra på det viset som man kommit på mamma-ordet. Men man kan ju alltid låssas att hon vet vad hon snackar om!:).


Fötterna har nu börjat bli riktigt intressanta! Speciellt då de har drakklor!


Nu kan jag sitta själv!
Från att inte ka kunnat sitta alls utan stöd började hon från en vecka till en annan att kunna sitta riktigt stadigt. Nu kan hon sitta själv en lång stund och leka och pyssla med något. Det händer dock fortfarande då och då att man faller framstupa och blir liggande som en strandad val!


Nu är jag stortjejen som får sitta med i egen stol.
Nu sitter Tyra också så bra i sin matstol och får sitta med vid måltiderna. Vi köpte en matstol som man klämmer fast på bortskanten och som man kan fälla ihop och ta med under vagnen eller i väskan om man vill. Den är väldigt behändig och det är skönt att slippa snubbla över några matstolsben. Det är även bra att hon kan komma i samma höjd som oss även då man har låga bord. På helgerna då vi ofta äter vid tvborden som är mycket lägre så sätter vi fast stolen i det och Tyra kan då sitta med vid bordet även då! Det är också bra att hennes "aktiveringsleksak passar perfekt att klämma fast i stolen så kan hon sitta och dona med den medan vi äter i godan ro. Nackdelen med denna stol är dock att den inte har något "eget bord" så det är ganska lätt att hon tappar ner saker mellan bordskanten och sin egen mage så då hon ätit klart är det ofta hellt fullt med små rånbitar under henne.


Då vi äter får Tyra smaska på de klassiska rånen, en majskrok eller en skorpa så nu mera råder frid och fröjd kring familjen Alldén/Nilssons middagsbord.


Så här ser man ut då man ätit klart en måltid gröt. Och nej hon äter inte själv utan blir matad men plötsligt slår hon upp en arm så gröt flyger lång väg eller griper snabbt tag i skeden och öser ur den i sitt eget hår.
Man har nu också börjat uppskatta vanlig mat och gröt, potatis med broccoli och fruktpure är favoriterna just nu. Men aptiten svänger väldigt mycket från dag till dag. Ena dagen kan hon vräka i sig en hel stor barnmatsburk på en dag och nästa dag vill hon bara ha en sked eller två innan hon börjar kinka och vill ha sin bröstmjölkersättning på flaska i stället. Jag tror ännu inte att hon har kopplat ihop att man kan bli mätt av att äta mat med sked.


En klassisk Tyramåltid bestående av palsternacka, morot, potatis och katrinplommonpure(det sistnämnda att locka lite med då hon får för sig att hon ätit färdigt).


Det är perfekt att frysa in mat från barnmatsburkarna eller egen kokt mat i isbitar då det håller lite längre. Allt behöver då heller inte blandas ihop till en enda sörja som det är i barnmatsburkarna man köper utan hon får känna på lite olika smaker vid måltidenerna.


Grannsämja

Edvin och Maria. Edvin är så pyttig och bebisgo, kan inte fatta att Tyra varit så en gång i tiden.
En av dem bästa sakerna med flyttten till vår nya lägenhet är att det kryllar av par med barn i samma ålder som Tyra i vårt nya hyreshus! Vi har tidigare haft två olika par i huset med medföljande barn i samma ålder som vi umgås med och för några veckor sedan kom tjejen som bor i lägenheten just ovanför oss ner och hälsade och pratade lite då jag satt på uteplatsen med Tyra och åt frukost. Hon och hennes sambo har en liten Edvin som är född nu i Augusti. Hon hade i sin tur lärt känna en annan granne med barn som vi nu också börjat umgås med så nu har vi plötsligt fyra riktigt trevliga grannpar man kan slinka in till om dagarna eller spela sällskapsspel med om kvällarna. Det är riktigt nice att bara kunna kasta på tofflorna och tassa upp som man är då man ska umgås.Lilla Amanda 1år vill inte alls utforska Tyras leksakslåda utan mycket hellre leka med spelet vi spelar.
Vi spelar galenpanna med några av grannarna.


Nils och Erikas myskille Ludvig en dag då de var på besök hos oss. Våra favvo strategispelsgrannar!


Caroline, Maria och Jag.
Jag och två av granntjejerna äter gott och delar en flaska vin på Lottas krog en onsdag medan killarna är hemma och passar de små.Samma kväll kom vi på idén att vi ska gå till en spåkvinna och spå oss nästa månad! Maria har några på sitt jobb som varit hos en spåtant här i Umeå och de har berättat att hon sagt en massa saker om deras släkt och vänner som hon aldrig annars skulle kunna ha vetat.
Jag är rätt skeptisk till sådana saker, är nog något av en realist. Men just därför ska det bli intressant att se vad hon säger(kommer hon veta veta att jag har barn och sambo måntro..? ). Spåtanten vet inte mer än våra förnamn och det var en av de andra tjejerna som ringde och bokade tiden. En rapport kommer efter att vi varit där!


Utflykt längst älven

En gul liten ödla.
En varm och solig höstdag möter vi upp Erika och Loke och promenerar tillsammans längst älven mot Strömpilen. Där var det en reptilutställning där vi gick in och kikade på de olika djuren. Det fanns massor med små färgglada (levande)ödlor som man fick köpa om man ville, skorpioner och stora håriga spindlar.


Efteråt picknickade jag och Tomas varm choklad och mackor på bryggan vid älven.


Vackra höstlöv.


Prommis x flera


Nästan varje dag tar jag en prommis tillsammans med någon av grannarna eller någon annan kompis, det är så skönt att komma ut. En fredag kommer Lina och Karl förbi. Vi lunchar och vandrar sedan iväg på Berghem och går runt i kvarteren och kikar på husen och fantiserar lite om framtiden. Undrar just vilken typ av hus man själv kommer bo i då man blir "stor", eller kommer det kanske att blir ett mysigt litet radhus. Eller kanske en stor lägenhet med fin uteplats så skulle man kanske även kunna kosta på sig en mysig stuga vid en sjö inte så långt bort ifrån där man bor på riktigt. Ingen av oss är nog så mycket för husrenoveringar och sådant. Men både jag och Tomas är nog överens om att vi vill bo så vi har gångavstånd till jobbet och till stan så man slipper vara beroende av bilen och slipper att tidiga vintermornar vara tvungen att stå och skrapa bilrutor och skotta undan plogvallen som plogbilen prydligt placerat framför ens infart. huj. Det är så roligt att fantisera om framtiden och om hur det kommer bli!


Befriande utrensning i garderoben

Dessa fyra partytoppar finns nu troligtvis till försäljning på Myrorna.
Då jag och Tomas tar upp vinterkläderna från förråden passar vi på att röja ut kläder man inte använt på minst ett år. Det blev två fulla svarta plastsäckar som hamnade i containern till Myrorna! Så befriande det känns att rensa ut sådant man inte längre använder. På något sätt känns det dock även lite sorgligt, så mycket minnen man har av allt roligt man haft i dessa kläder!


Röbetsmums

Vi har fått dille på färska rödbetor(kan det bero på att de säljer dem riktigt billigt på ica just nu?)! I flera dagar har vi ätit Borstj(rysk röbetssoppa som är obeskrivligt god) och i dag gjorde vi en rostbiffstek med kantarellsås och röbetsmos till. Kan rekomenderas!


Mor kära mor vem är väl som du?

En helg kommer mammi på besök, vi har det så mysigt och är ute och promenerar om dagarna, lunchar på stan och shoppar lite.


Prommenix längst älven.


Bröllop

Bröllopsfina
En kväll är mammi barnvakt åt Tyra medan vi går på bröllop. Det är Tomas klasskompisar Anders och Karin som ska gifta sig.


Anders som är en hejare på att sjunga och spela, spelade gitarr och sjöng en sång han själv skrivit till Karin, den var rätt rolig.
Bröllopsfesten hölls på Druidgården, lokalen var jättemysig. Det var en väldigt trevlig och lättsam bröllopsfest med plockbuffé trevliga bordsgrannar och det diskuterades djupa ämnen som "vad är lycka?" och "varför finns det inte lika många kvinnliga cfefer som manliga?"
.


Mamma var barnvakt åt Tyra. Det var den längsta gången hitills vi lämnat bort henne. Det hade gått så bra! Tyra hade blivit lite smågrinig en stund på kvällen då hon blev trött men blev nöjd och somnade efter att mamma gav henne kvällsvällingen. Tyra fick sova inne hos henne hela den natten. Och det var första natten som ungen sov en hel natt(utan nattmatning), hon hade bara vaknat några gånger och velat ha nappsingen. Med oss brukar hon äta en till två gånger varje natt!? Vi fortsatte på den linjen de närmsta dagarna. Hon vaknade vid ungefär samma tid som hon tidigare brukat få mat på och vi gav henne då nappen istället så somnade hon om. Mot morgonkvisten blir dock nappinsättningarna mer och mer intensiva. Lite som att snooza..=) Men sköterskan på BVC säger att de längre inte ska behöva få några nattmål utan att det mest brukar vara en vana som hänger kvar.


Babysim


Mamma följde med på söndagens babysim och fotade lite.


Då Tyra sparkar med benen ska man föra henne framåt, jag lockar henne med en boll.


Tyra sparkar ivrigt då hon får öva på ryggsim. Man ska bara hålla i henne med en hand bakom nacken så hon får flyta fritt i vattnet.


"Det kommer vatten!" Vi över Tyra genom att förvana henne innan vi häller vatten på hennes huvud så hon vet när hon ska blunda och hålla andan. Sista gången får bebisarna testa att göra sitt första dyk.


På kvällen hyr vi en film och äter ostbricka tillsammans med mammi. Mysigt! Vi alla är dock så trötta att vi somnar i slutet av filmen.


En bild från förra hösten då jag var gravid och red Lärka.
En annan dag var Tyra med mamma och jag och Tomas åkte iväg och red på våra trogna gamla springare, Lärka och Lissy. Det är nästan ett år sedan vi var och red i det stallet senast men där kändes det som om tiden stått stilla och hästarna var lika pigga och glada som alltid. Vi galopperade så snabbt att det bara sög i magen! Undrar just om de känner igen oss?


Nisse Nisse liten

Nils har fått tänder.
En dag kom Sandra och Nils förbi på en lunch och en promenad.


Tyra tycker alltid att det är lite spännande att träffa andra barn verkar det som. Hon vill känna på dem och skrattar tillbaka då de skrattar!


Kan man bli annat än lycklig av att få hitta på bus om dagarna med denna lilla gullunge?


Den fruktade första tanden = 2 veckors grinig bebis

Från att ha sovit hela nätter i nästan en vecka blir plötsligt ungen som förbytt. Plötsligt vaknar hon minst 2ggr/ timme hela natten och grinar och vill ha nappen. Vi försöker härda ut i en vecka men börjar sedan ge henne nattmål igen och nu vill hon plötsligt äta två gånger per natt! Hon har även ofta börjat ta till lipen på dagarna och vill inte alls sitta själv på fårskinnet och leka längre som hon tidigare tyckt om. Plötsligt hittar vi orsaken till det hela. Hon har fått sin första tand.


Ännu syns den bara som ett litet riskorn där i underkäken. Stackars liten.. Ska hon ha det så här jobbigt
då varje tand ska upp månne?

Lillebror!

Lillebror och Kristine kom på besök till oss i några dagar.


Lillebror och Tyra.
Stackars lillebror som är lite känslig för bebisskrik och också hann få en släng av Tyras "första tanden gråt". Minns själv hur det var innan man hade barn, man ville bara hålla för öronen då ett barn i närheten började yla(och kanske tom blänga lite med en blick som sa "-Få tyst på ungen NU!"). Nu har man dock blivit rätt härdad och tänker nästan mer "-Vad skönt att någon annan unge skriker, då märks det inte så mycket om Tyra skulle börja gnälla lite"..=)


Och vad händer här?


Middagsmys.
Om kvällarna åt vi gott, pratade, promenerade och spelade spel.


Tacomums.


En kväll gick vi och åt på Pipes och använde våra "Ät två för en biljetter". Tyra somnade i vagnen på väg dit och fick ligga och sussa i hårdliften under bordet medans vi åt.


Kattkul

En talgoxe och en blåmes kalasar på nötter.
Vi försöker komma på lite olika sätt att roa kissarna då de inte längre kan vara ute på uteplatsen nu när det börjat bli kallare och kallare dagar. Vi har hängt upp en påse med fågelnötter just utanför fönstret och fåglarna hittade snabbt dit. Katterna sitter och studerar och gör smattrande läten och små utfall. Fåglarna verkar dock redan ha vant sig vid katterna och sitter kvar och äter trots att katterna är som galna på andra sidan fönsterrutan.


Orion testar Tyras hjälmmössa.