<< Juli
   

[ Augusti ]


Hemmamys med pappsen

Trött pappa och en Myra som låter sig hållas en stund.
I Augusti började jag jobba och Tomas var föräldrarledig med Myran. Det är dock full fart på henne nu för det mesta och hon nöjer sig inte med att bara vara hemma och slappa en hel dag som då hon var liten. Så Tomas har blivit lite av en stammis på lekplatserna i närheten. Hon tycker också mycket om att vara ute och åka cykel och gå på 4H gården. Det börjar kännas lite som om det börjar bli dagisdax för henne snart då hon nu vill att det ska hända saker precis hela tiden och man själv är helt slut efter att ha följt med i hennes tempo en hel vecka.


Dagis - Inskolning

Tyra första dagen på sitt dagis.


Titta vad jag kan helt själv!
Det var mest Tomas som skolade in henne då jag jobbade och hade lite annat för mig. Första halvtimmen ville hon mest sitta i Tomas famn och kika på de andra barnen. Men det tog inte länge innan nyfikenheten tog överhand och hon sprang fram till ruschkanan, klättrade själv upp och åkte ner. Hon ville även provsitta en bil med stora spakar och mojänger. Hon var lite försiktigare än vi trott att hon skulle vara då hon är så väldans aktiv annars. Hon tycker mycket om att stå med händerna på ryggen och bara iakta de andra barnen. Hon ville också gärna dra Tomas i handen för att han skulle följa med och kika på något. Det har ett jättebra inskolningssystem på Tyras förskola. Det kallas 3-dagarsinskolning och då får man vara där från 09-14 redan första dagen och får vara med på alla rutiner som fika och lunch och testa söva barnen redan från början. Man får förståss även vara med mer än tre dagar om man vill. Redan tredje dagen fick man testa smita iväg en liten stund då man såg att hon var nöjd och lekte på. Man fick då sitta och läsa tidningar i fikarummet. Andra veckan då hon kommit in lite mer började vi lämna henne halvdagar och var då hemma istället. Blev hon grinig så ringde personalen efter oss så kom vi tillbaka. Så konstigt det kändes att vara hemma båda två utan Tyra. Men hon verkar trivas bra på sitt dagis och personalen verkar verkligen vara jättebra och flexibla! Tyra är yngst på sin avdelning och det känns rätt bra då hon kanske som minsting då får lite extra omtanke och gos..=) Man känner sig dock som världens sämsta förälder då man lämnar över henne till frökens famn och man ser hur hon sträcker ut armarna och ropar "mamma!" och börjar sedan gråta medans man själv vänder henne ryggen och går. Buhuu... Personalen säger dock att hon slutat gråta och börjat leka redan innan vi fått på oss ytterkläderna och gått ut.


Fortfarande lite hängig efter en förkylning.
Efter andra veckan blev Tyra sjuk och var förkyld hela helgen. Då vi kom tillbaka i början på vecka 3 så var hon fortfarande lite småhängig och flera i personalen hade också blivit sjuka och var hemma. Lite oturligt då hon just lärt känna dem och redan var tvugen att ha vikarier! Hela den veckan var Myris lite småtrött och ville mest sitta i famnen på personalen. Då de skulle vara ute på gården tog de fram en tvillingvagn som hon och en annan kramig nykomling fick åka runt i. Där kände de sig nöjda och trygga och kunde kika på de andra barnen och vila lite om de ville. Tyra får även sova ute i sin vagn på dagis då hon är van vid det hemifrån.


Tyras dagishylla med nya dagistofflorna.
Den fjärde veckan var hon pigg och kry igen och nu ville hon springa runt och leka på egen hand istället för att åka i vagnen. Hon har t.o.m. slutat gråta då vi lämnar henne utan vinkar bara åt oss från frökens famn(vi var väldigt förvånade i början eftersom hon även hemma brukar gråta om någon av oss skulle få för sig att springa ut med soporna en snabbis trots att den andra är kvar med henne). Tyra är tyvärr inte speciellt förtjust i maten på dagis. De har ofta kokt potatis till maten och det är inte alls någon favorit. Är det pasta eller ris så mumsar hon glatt i sig maten men är det potäter väljer hon ofta att hoppa lunchen helt. Som tur var har de både förmiddagsfika och eftermiddagsfika och hon tycks klara dagarna bra ändå och verkar fika lite extra på eftermiddagen istället.

När jag kommer för att hämta henne brukar jag försöka att spionera lite på henne innan hon upptäcker mig för att se hur hon beter sig då inte vi är med. Ofta spatserar hon runt tillsammans med en annan flicka från hennes avdelning. De ser ut som om de går och småpratar med varandra, pekar på olika saker och skrattar. Tänk att våran lillmyra redan är en dagistjej!

Hon känns väldigt harmonisk och nöjd när man hämtar henne på eftermiddagen efter att ha haft en hel dag med bus och utevistelse på dagis. Nu när Tyra är så liten känns det dock som en stor fördel att jag jobbar skift då hon får lite luftigare dagisschema. Som oftast är jag ledig två vardagar i veckan och då får hon förståss vara hemma med mig. Jag tycker att det känns bra att hon är fler dagar i veckan med någon av sina föräldrar än vad hon är med personalen på dagis. Det känns riktigt mysigt nu när man jobbar att få lite egentid med henne. Ofta går vi på öppna förskolan, går på utflykt till någon lekplats eller träffar någon kompis med barn. Jobbar jag eftermiddag så brukar hon få en lugn förmiddag hemma med mig fram till kl 10 innan det är dax att knata iväg till dagis. Jobbar jag förmiddag brukar jag oftast hämta henne kl 15.30.

Det är så roligt att vara med henne på öppna förskolan nu! Då det är dax för sångstunden så följer hon med i sångerna med största inlevelse. Klappar i händerna och ropar "Jaaa" mellan varje sång och gör ivrigt yviga rörelser till imse vimse spindel och andra rörelsesånger. Här om dagen då vi sjöng "I ett hus i skogens bryn" så började hon genast göra rörelserna till sången. Det måste hon ha lärt sig på dagis då de säkert sjungit den där, tänk att hon är där och upplever en massa saker på dagarna som vi inte har någon aning om!


Vardagsbilder


Grannarna kommer förbi på fika en kväll. Tyra och Amanda upptäcker att de har likadana pyjamaser!


Tyra har blivit väldigt förtjust i sina nallar och går ofta runt med en nalle i famnen.


Lek i lekplatsen på lediga dagar.


Tyra busar med ballonger efter grannen Edvins ettårsdag.


Min söta lilla hemmakock tycker om att laga rekordelig husmanskost gärna från grunden. En dag gör han egen blodpudding(jag visste inte ens att man kunde göra det), det blir faktiskt riktigt gott, påminner lite om blodpalt!


En helg kommer mammi och Björn på besök. Vi går bland annat på Gammlia museet och kikar och slösar pengar på stan.


En utställning om olika sorters fåglar på bildmuseet.


En annan helg åker vi till gällivare och käkar surströmming med tjocka släkten.


Omsorgsfullt gjord klämma.
Muuuums så gott det är med surströmming! Då jag är på tjocken vågar jag dock inte äta mer än en liten strömming eftersom de är fångade i Östersjön.


Tyra fick ärva en jättefin overall och vinterskor av sin snälla andrakusin Noah. Vi kommer behöva två olika overaller i vinter då hon alltid måste ha en ren och torr en då hon ska sova i vagnen efter lunch.


       
       


l