<< November
   

[ December ]


Tomteflicka

Mamma skickade ett mail och påminde om att i dag var sista dagen att skicka in luciabilder på barn till tidningen. Jag jobbade eftermiddag just denna dag så direkt efter frukosten rotade vi fram tomtedräkten från förra året, krängde på den och fick med nöd och näppe in barnet i den och igen knapparna. Byxbenen slutade just nedanför knäna men en julbild till tidningen blev det iaf. Så här såg hon ut:

Julmarknad

En lördag strosade vi runt på gammlias julmarknad och drack glögg, smaskade pepparkakor och köpte brända mandlar och souvaskebab.


Mobilbild i obarmhärtigt provrumsljus.
Första helgen i december kom mamma och moster på visit. Det blev en massa stros på stan då de båda brukar passa på att shoppa loss ordentligt då de kommer hit till Umeå. Denna klänning på Indiska provade vi alla 3!:)

Mamma tog sedan med sig våra katter hem på tåget då vi kommer vara på resande fot rätt mycket denna månad. De kommer bo hos henne i nästan 2 månader nu och kommer flytta in till oss igen först när vi flyttat till Gällivare. Snyft vad jag kommer sakna mina små pälsbollar.


Vecka 26
Ca 850g väger bebisen i magen nu och är ca 23cm lång från huvud till stjärt. Nu börjar magen puta rejält men fortfarande känner jag inga krämpor. Vid förra graviditeten fick jag foglossning vecka 9 som höll i sig ända till slutet. Då var jag mer aktiv och tränade rätt mycket. Tror det kan bero på det för denna gång är det mest soffan som gäller och det är endast dagen efter vi varit på Leos lekland och jag hoppat massor i studsmattan samt även en gång efter en långpromenad i djupsnö som jag kände av rätt mycket foglossning dagen efter. Det höll dock bara i sig en eller två dagar och försvann sedan. Så nu har jag en rätt bra anledning att ligga i soffan och jäsa istället för att hänga på gymmet tills denna graviditet är över. Jag gissar dock att jag kommer få äta upp det sedan.
Så här ser magen ut nu i vecka 26:

Magen vecka 26
Jag har blivit beviljad havandeskapspenning from mittten på januari så jag kommer bara jobba i två veckor efter julledigheten. Känns riktigt härligt men än ska jag inte börja räkna dagar. Tiden går så långsamt då. Sedan flyttar vi mot Gällivare direkt jag fått ledigt då Tomas går klart sin utbildning veckan innan jag får HP. På så sätt kan man säga att denna graviditet passar perfekt in i planerna.


Hjälpredan i köket. Hennes favoritsysselsättning just nu är att hjälpa (mest stjälpa) till när man diskar. Då och då kommer hon och drar en i fingret och leder en till köket och säger "Diska". Det är inte alltid det finns någon disk just då. Så tråkigt hon kommer att tycka det är då vi flyttar till nya lägenheten och får diskmaskin. Men själv drömmer jag om diskmaskinen varje gång jag tar i tu med ett rejält diskberg(vi har minst 2 sådana per dag).


I dag är en alldeles särskild dag för i dag är min födelsedag...


Tomas frågade lite försiktigt dagen innan om jag ville ha frukost på sängen som vanligt fast jag jobbade förmiddag på dagen D och då brukar kliva upp kl 06.00. Vi bestämde oss dock snabbt för att ta mysfika efter att jag slutat jobbet i stället. Så här mysigt fika med saffranssemlor och allt mötte mig då jag kom innanför dörren.


På kvällen gick vi på Sävargårdens julbord. Det var gott och efterrättsbordet var verkligen någonting särskilt. Tyra fick vara och leka hos Amanda under tiden.


Påhälsning

Sagostund i farfars famn.
Veckan efter kom Tomas pappa och Bitte på besök. Vi gick på Naturbruksgymnasiets julmarknad, åt gott och var ute och promenerade.


Lite pulkaåkning hann vi också med.


Luciafirande på dagis


Åter fick lillan dyka i den något tighta tomtedräkten. De hade inget luciatåg på dagis i år utan vi satt alla i ring och sjöng julsånger tillsammans och fikade sedan lussebullar och pepparkakor som barnen bakat tidigare i veckan.


Tillökning i Hörnefors

Lina och Poppe har både köpt hus i Hörnefors och hunnit få tillökning sedan vi träffade dem senast. Tyra var fascinerad av lilla Alice men blev samtidigt lite svartis då vi höll henne. Det ska bli rätt spännande att se hur hon kommer reagera över att bli storasyster.


I Karls rum fanns det en liten "lönngång" mellan två garderober som Tyra och Karl tyckte det var väldigt spännande att springa genom.


Kalas

Tyra och Amanda har det gott i tältet efter att vi fyllt det med mjuka fårskinn, filtar och kuddar.
Jag och Tomas hade gemensamt kalas då vi bjöd grannarna på middag och fika i mitten av våra födelsedagar. Tyra fick det här fina lektältet trots att det inte var hon som fyllde år. En smart sak med detta tält är att man kan vika ihop det till en tunn liten ring när barnen inte tycker att det är så spännande längre och sedan fälla upp det igen någon dag med tråkigt väder..

På kvällen på Tomas födelsedag gick vi och åt trerätters på restaurang Victoria. Det har blivit lite av vår nya favvoställe. Det är små saker som är lite svåra att sätta fingret på som gör att det känns lite extra lyxigt och gott att äta där..Snö, snö och mera snö.


I år råder det ingen snöbrist direkt. Både jag och Tomas gör dock som de flesta studenter och cyklar även vintertid. Det går jättebra då ploggubbarna är duktiga på sköta cykel och gångstigarna + att vi har vinterdäck på båda våra cyklar. I Gällivare tror jag dock att folk kommer göra stora ögon om vi kommer cyklandes mitt i vintern då det inte alls är lika vanligt där trots att det säkert går minst lika bra som i Umeå.


Jul i Söder

Julafton firade vi tillsammans med Tomas systers familj i Kalmar.


Julaftonsmorgon

Även de hade fått ordentligt med snö. Till och med så mycket att Tomas mamma och bror blev insnöade i Skåne och inte tog sig till oss i Kalmar på julafton som det var tänkt.


En julaftonsfin Tyra går lös på skorna i hallen. Hon hann dock ha på sina julkläder i ca 30 minuter innan det hände en liten (stor) olycka i dem. Det har inte hänt någon olycka sedan förra julen. Då det var precis samma sak som hände just efter att vi fått på henne julkläderna. Så typiskt!


Allra sötaste unge.
Som tur var hade vi tagit med julkläderna från förra julen som backup så hon fick dyka i dem istället.


Julfina kusiner.


Julkäket. Det blev lite sista minuten lagande av janssons och julskinkan då det var tänkt att vi skulle ha lite julknytis och de rätterna också blev insnöade i Skåne.


En sjuk nallehund får en strut runt halsen och plåser på baken.
Tyra öppnar sina julklappar. Av oss fick hon en radiostyrd bil som syns i bakgrunden och av kusinerna en mjukishund och ett veterinärset. Hon har verkligen börjat älska att öppna paket. Efter att hon öppnat sina två blev hon jätteavis på oss andra som hade fler kvar att öppna och började slita och riva i alla andras klappar. Som tur var fick hon assistera då jag och Tomas öppnade våra paket vilket hon tyckte var minst lika roligt som att öppna sina egna.

Vi hade ett roligt julklappsrace när Tomas bror och mor kom. Alla hade fått köpa 2 st julklappar för under 50kr. Vi lade dem sedan i en hög och turades om att slå med tärning. Då någon fick en 6a så fick man välja en klapp från högen. Då alla klappar var slut fick vi under 15min fortsätta slå med tärningarna och fick man en sexa fick man tjuva ett paket av någon som hade fler än ett paket. Rätt kul!


Rådjur som mumsade äpplen i grannens trädård i Kalmar.


Denna tomte som dansade och spelade julsånger blev en riktig favorit i år. Tyra blev helt tokig då Tomten satte igång och dansade och sprätte även hon och försökte även få med alla oss andra i danserna.


Färd mot skåne

På vägen mot Tomas pappa i Skåne stannade vi till och hann vara med då Micke och Annas dotter Malva döptes.


Tyra hittade till sin förtjusning den spännande leksakslådan hos Tomas pappa och Bitte. Vi fick vara de första som sov i deras nya gästrum. Glömde att ta någon bild på det kommer bli hur mysigt som helst med högt till tak och stora fönster mot ett fält. Nästa gång vi kommer är det säkert helt färdigt!


Nästa dag var vi och promenerade lite vid havet. Denna strand låg vi och solade på i somras.


Man skulle kunna tro att vi var på grönland för det var is så vi kunde gå en bit ut på havet.


Mina älsklingar vid havet.
Prommis.


Nyår i Gällivare

Helgen efter åkte vi till Gällivare för att fira nyår hos mammi.


Vi hade en andra julklappsutdelning där och Tyra fick träffa sin första Tomte. Hon blev inte rädd utan såg lite fundersam ut innan hon smög fram och hämtade sin julklapp och gav tomten en kram.


Nyårsmiddagen bestod av Älgstek och till efterrdätt åt vi fikon med choklad och glass.


Vi skickade upp några kinesiska papperslyktor. De var riktigt effektfulla och Tyra blev alldeles till sig och pekade på dem och ropade titta, titta ända tills de blev så små prickar uppe i skyn att de försvann helt.


En nyårsfin liten familj (till och med katterna fastnade på bilden).


Lillebror och Kristine.
Mamma och Björn bjöd alla oss barn och barnbarn på middag på Harrys.


Efter maten kom kyparen med varsinn glasspinne till barnen. Det var Tyras alldeles första glass och hon satt alldeles salig och slickade i sig av den.


Godnattsaga med mommo. Tyra har blivit en riktig bokslukare. Hon kommer dragandes med bok efter bok hon vill att vi ska läsa för henne. Speciellt barnkammarböckerna med alla sånger är populära just nu.


Vi hann även med mycket annat då vi var i obygden i norr:

Påhälsning hos min barndomsbästis Jenny och hennes tjej Elma.


Påhälsning hos kusinen Sanna, Anders och Noah. Tyra och Noah diskade vilket resulterade i att deras kläder blev alldeles blöta och de fick strutta runt så här resten av kvällen.


Besök av Malin, Peter, Max och Meja.


Popcornrace med Max.


Besök av min andrakusin Anna från Stockholm och hennes stortjej + medföljande kompis. Jisses så Tyra beundrade dessa stortjejer. Hon skulle hela tiden springa i hasorna på dem och dem lät henne hållas och gick tom runt och bar på henne till Tyras stora förtjusning.


Jag och Tomas köpte även varsinn julklapp till oss själva. R i k t i g t varma vinterskor så vi kan vara varma om fossingarna även efter en heldag i pulkbacken. Det är dock farligt lätta att sticka ner foten i då man bara ska ut en stund. Jag hoppas dock att låter mina fötter får ha på sig något snyggare då jag inte ska vara så länge ute så jag inte alltid stövlar runt i dessa pjucks.


Nya lyan

Vi hann även hämta ut nycklarna till vår nya lägenhet. Lägenheten kändes ljus och fräsch och man har egen uteplats både på baksidan och framsidan av huset. Blir nästan som ett litet radhus. Jag är så glad över att vi fick tag i denna lägenhet. Vi var så nära att istället få en lägenhet på samma gård men som låg en trappa upp. Vi skulle i så fall bara haft en liten balkong istället för uteplatserna och det skulle bli så mycket tjorvigare då vi i så fall skulle fått en brant trappa upp från en liten hall där vi skulle varit tvugna att förvara barnvagnen. Nu kan vi istället ha den i ett litet förråd som finns inne i lägenheten. Lägenheten är en 3a på 85 kvm. Vår nuvarande lägenhet är på 68kvm så vi får det lite större nu även om det skulle varit ännu bättre om vi fått en 4a.


Köket i vår nya lägenhet. Det är lite synd att inte skåpen går ända upp till taket men vi funderar på att köpa en radda med snygga fyrkantiga korgar som man kan ha förvaring i där uppe. Den träfärgade listen vill jag måla vit.


Det var en dam i rullstol som bott i lägenheten tidigare. Så tvättställtet i lägenheten var ungefär på samma höjd som tvättställen är på Tyras dagis och Tomas kunde endast spegla magen i badrumsspegeln, hihi!:) Iaf badrumsspegeln måste vi höra om det är ok att höja lite då vi flyttar in.


Dessa vita tapeter med små blå blommor på lär vi få vänja oss vid då de fanns på väggarna i alla rum förutom i vardagsrummet. Jag är dock rätt glad över att de iaf var vita och inte i någon grällig färg som de röda vi har i vårat nuvarande kök.