<<Januari
   

[ Februari ]


Tyra 10 månader - 8570g och 75cm

Tyra 10 månader.


Tyra har kommit på att det är smidigt att frakta saker i munnen när man behöver händerna till annat.

Nu kan Tyra stå riktigt stadigt utan att hålla i sig. Och gör det ofta när hon behöver båda händerna för att greja med någon liten pryl. Hon kan också traska omkring om man håller henne i ena handen. Hennes syn är det då inget fel på. Har man ett litet plåster på foten så hittar hon genast det och ska försöka pilla bort det, har någon tappat en brödsmula på golvet så har hon snart hittat åt den och petat in den i munnen.Ninjabebis.


Ninjapappan och ninjabebis på väg ut på skidtur iförda sina underställ och rånarluvor.Nu har man börjat äta "vanlig mat", Idag var det lax med pestotäcke på matsedeln.

Sov och matvanor - Tyra 10 månader
Då tösen får sin kvällsvälling är hon ofta så trött efter dagens bravader att hon slocknar innan hon knappt hunnit äta upp vällingen och det är då bara att lasta ner henne i sängen och tassa ut från rummet. Nu är det mer en regel än undantag att lillpigan sover hela nätter(utan att äta på natten). Det händer dock att hon vaknar en till två gånger och vill ha nappen. Vid 06 tiden tycker hon att det är dags att kliva upp och hälsa den nya dagen välkommen! Vi har en liten säck med leksaker som vi då brukar hälla ut i hennes säng när hon vaknar så vi ska få snooza lite och oftast är hon då snäll och låter oss ligga och dra oss i 15 minuter till iaf. Fortfarande turas vi om att ta halva natten var, men det är sällan som den som har "första passet" behöver gå in till hennes rum över huvud taget.

Visst blir man lite smått avundsjuk på de föräldrar som har barn som bara gapar och gapar bara de skådar en sked mat långt bort i fjärran och låter sig ivrigt pyttsas massor med mat oavsett vilken smak det är. Föräldrarna klagar på att det är jobbigt att deras ungar blir så sura då maten är slut och de inte får äta mer. Vår tös är lite mer utav en finsmakare. ..eller egentligen är hon sällan speciellt intresserad av mat över huvud taget. Då vi ska mata henne börjar hon vända sig i stolen och kommer plötsligt på att hon bara m å s t e kika var katterna håller hus. Sedan hittar hon en intressant fläck på sin matstol som hon grundligt vill sitta och undersöka och pilla på och blir mest bara irriterad på den dumma mamman som ska störa och komma farandes med en sked mat från alla håll och kanter. Men nu verkar vi äntligen ha hittat ett relativt smidigt sätt att få i vår lilla fröken fräken lite mer mat. Vi har nämligen börjat ge henne precis samma mat som vi äter. Vi skär bara upp hennes mat i lagoma bitar så sitter hon själv och plockar i sig dem med god aptit! Även riktigt kryddstarka rätter som currygrytor verkar slinka ner. Det händer dock fortfarande ibland att hon verkar tycka att mat är ett nödvändigt ont men det är mycket mer sällsynt än då vi försöker mata henne med sked.


Äntligen har de där två förstått hur jag vill äta min mat!


Tyras favorit är då vi äter vitlöksbröd till maten och hon får en av skalkarna att suga på. Jag och Tomas är riktiga vitlöksälskare så det är lika bra att hon börjar vänja sig i tid! :)


Nu har lilla damen 4 tänder i överkäken och två i nederkäken så nu gäller det att komma i håg att borsta de små gaddarna varje kväll! Som tur var är hon än så länge väldigt förtjust i tandbortningsmomenten.
Jag blott tio månader och Tyra tio månader, ser man några likheter? Bilden på mig är också tagen med en systemkamera men man ser ju att kvalitéen skiljer sig rätt avsevärt. Så svårt det måste ha varit att exprimentera med olika inställningar innan det blev digitalt och man kunde se resultatet direkt!


Skiftbyte hemma hos familjen Alldén/Nilsson


Tomas har nu jobbat i ett halvår som underläkare på sjukhuset..


Skiftbyte - nu är det pappornas tur att vara hemma med de små..

..men nu är det hans tur att få vara pappaledig och vara hemma och mysa med tösen hela dagarna medan jag är och jobbar! Han trivs verkligen som fisken i vattnet! Det är två av grannpapporna som också just blivit pappalediga så de brukar ofta hitta på roligheter tillsammans på dagarna, fara ut och åka skidor med de små på släptåg i skidpulkorna eller promenera till öppna förskolan. Jag tycker också att det är rätt trevligt att få komma iväg till jobbet och träffa folk och prata lite annat än barn!:) Jag och Tomas är lediga mycket mer tillsammans nu när jag jobbar eftersom han hade rätt intensivt schema och jag går på 3-3 schema och har mycket mer luftiga veckor.
Ofta då jag kommer hem från jobbet doftar det av nybakt bröd i hela lägenheten. Tomas har nämligen påbörjat ett surdegsprojekt. Det är en hel vetenskap, man behåller en liten bit surdeg i en skål och surdegen ska matas varje dag och helst stå lite lagomt varmt och gosigt. Gott och nyttigt är det i alla fall.


Även egen ciklidmat har min darling tillverkat. Bra för det är rätt dyrt att köpa!


Första grillningen


Caroline, Jag och Tyra.
En dag promenerar vi till nydalasjön och grillar för första gången detta år. Redan nu värmer solen riktigt skönt och det är så mysigt att sitta på liggunderlag i snön och ta igen sig en stund.


Korvgrillning


Jag och myran vid den istäckta sjön. Skidåkare i bakgrunden.


En annan dag träffar vi Tomas klasskompisar vid en stor pulkbacke och åker pulka och grillar lite mer!


Tomas på väg med vagnen upp till toppen av pulkbacken. Då var det riktigt skönt att ha en vagn med rejält breda hjul! Vi har verkligen varit nöjda med vår vagn på alla sätt. Den är så smidig och man tar sig verkligen fram överallt!


Tomas på väg upp till grannarna.
Någon kväll i veckan hittar vi på något med grannarna, äter middag hos varandra eller spelar spel.


Flickorna som ska åka till Grekland tillsammans till sommaren!


Amanda.


Edvin mumsar på sin fruktpåse.


Fortfarande träffar vi de andra tio i vår föräldrargrupp på Onsdagar för att fika och prata barn. Nu börjar barnen mer och mer intressera sig för varandra. De vill peta varandra i ögonen och dra varandra lite i håret!:) Men ser också att de apar efter varandra lite och vill testa göra likadant som ett annat barn gör. Det är kul att se hur olika de utvecklas fast de är så jämngamla. Ett av de andra barnen har nu börjat ta några steg på egen hand medan några av barnen ännu inte börjat intressera sig för att börja krypa men istället sagt sitt första ord.


Vardagsbilder

Måste bara visa vilka snygga sängkläder vi fick i julklapp av mammi! Dubbelsängstäcker är verkligen hur mysigt som helst, dessutom är det riktigt snyggt och man behöver inget överkast!


Mobilbild från Ica maxi (det är så bra att ha kamera på mobilen så man kan ta lite vardagsbilder ibland, även fast kvaliten är rätt risig)
Den senaste månaden har vi varit riktigt duktiga på att skriva veckomatsedel och åka på maxi och storhandla alla ingredienser som behövs för veckans måltider. Riktigt skönt, då slipper man varje dag fundera ut vad man ska sätta i sig.
Då vi båda jobbar kommer vi köpa mer ekologiska och kravodlade produkter och mindre euroshopper men nu blir det mest bara att man köper det billigaste av mycket.


Vi testar för första gången att äta hummer. Det var en riktig hit! Lite godare än kräftor och räkor, vi sparade skalen och kokade soppa på dem några dagar senare.


Helg vid havet

En helg åker vi till grannarnas stuga i Holmsund. Stugan hade ett helt underbart uterum med stora panoramafönster mot havet. Vi åt gott, spelade pictionary, åkte längdskidor och satt och pratade in på småtimmarna.


Vi fick låna en resesäng av ett av grannparen. Den var så komplicerad att fälla upp att vi var 6 personer som jobbade med sängen i en halvtimme innan vi(jag och Maria förståss:) ) lyckades klura ut hur man skulle bära sig åt för att fälla upp den!


Så här trevlig är jag ofta att umgås med om kvällarna nu för tiden.


Return of the badanka

Mobilbild - Tomas och Tyra i bassängen.
På söndagar är det babybad på badhuset och de har då varmare vatten i bassängen och höjer upp botten så det blir lagomt för de små. En söndag åker vi dit med Tyra. Det var länge sedan vi var på badhuset sist med Tyra verkligen älskar det. Det är roligt att nu när tösen är lite större att repetera de olika övningarna vi fick lära oss på babysimmet.


Nöjd tjej efter badet.


Vi ska åka till Provance!

Ett lavendelfält i Provance - Jag har tidigare aldrig varit på något annat än charter och tycker att det ska bli jättespännande!
Vi har bokat en resa till Provance i Frankrike under våren! Vi ska åka dit tillsammans med Tomas syskon, pappa och bonusmamma Bitte för att fira hans pappa som fyller år.
ååååå..så jag längtar! Bra initiativ där Bitte!


Nu har jag och Tyra varit och hämtat ut våra nya pass. Man fick inte le på bilden så det gäller att le med ögonen om man inte vill se ut som en strafffånge. Tyra gullungen där förstod dock inte det där med att man skulle se allvarlig ut! Hon kommer få ha sitt pass i 5 år. De kommer nog ha svårt att se om det verkligen är hon då hon är inne på år 5.