<<December
   

[ Januari ]


Tyra 9 månader - 8335g och 73cm

Tyra 9 månader.


Så söt hon är med sina två små gaddar. Det har även börjat kika fram fyra små tänder i överkäken. Oj vad hon petar och grejar i munnen för att känna vad det är som dykt upp där.

Då Tomas ska gå till jobbet så har hon nu börjat vinka tillbaka till honom då han vinkar. Om man sjunger "Klappa händerna då du är riktigt glad" och själv klappar händerna så börjar hon också ofta klappa i sina händer. Varje gång hon blir riktigt riktigt glad som när Tomas kommer hem från jobbet så börjar hon klappa händerna helt hysteriskt samtidigt som hon sparkar med benen och skrattar högt! Frågar man henne "Var är lampan?" så tittar hon som oftast upp på lampan. Frågar man henne "Var är kisse?" Så börjar hon titta sig runt om kring tills hon ser någon av katterna. Vi tycker det är riktigt coolt för det visar ju att hon kan förstå lite av det vi säger till henne! Hon har även börjat säga något som liknar "pappa" men det låter mer som "dadda". Det har dock inte kommit vid rätt tillfälle ännu så det verkar inte riktigt som om hon kopplat i hop ordet med sin pappa ännu.


Lufta rumpan är skönt.
Nu ska man hela tiden ställa sig upp mot saker och har börjat gå i sidled längst bord och soffan. Allt man når ska man slita tag i och sätta i munnen så plötsligt har vi fått en väldigt avskalad inredningsstil i hela lägenheten. Hon har nu också lärt sig att sätta sig ner från stående. Tidigare stod hon upp ända tills hon blev så less att hon började grina och då fick vi komma och hjälpa henne ner. Man kan dock förstå att hon tycker att det är lite läskigt att sätta sig ner. Småbäbisar tar ju inte riktigt emot sig med händerna då de ska sätta sig utan bumpar helt sonika ner direkt på rumpen.


Sömn och Mat
Tyra är fortfarande rätt petig med maten. Det är bara några få smaker av burkmaten som faller den unga damen i smaken; broccoli, kalkon eller rödspätta och eventuellt köttfärssås. Är hon på gott humör kan hon trycka i sig en hel stor barnmatsburk till en måltid. Men är hon för hungrig eller börjar bli trött så viftar hon med armarna samtidigt som hon gnäller och skakar på huvudet så det är helt omöjligt att få i henne en endaste liten sked. Då är det bara välling som gäller. Får hon plocka i sig plockmat mat själv med händerna äter hon dock så gott som vad nästan vad som helst! Vi lägger dock då ärtor, majs, makaroner, brödbitar eller annat direkt på bordet. För lägger man maten på en tallrik så vill hon genast vända på den och se hur den ser ut på undersidan. Hon är nu inne i en period då hon sover rätt oroligt på nättena. Vaknar några gånger och vill ha nappen och vid 03 tiden vill hon ha välling. Får hon då välling så slocknar hon genast och sover då oftast till morgonen.


Så här ser mat och sovrutinerna ut för Tyra 9 månader:

Kliva upp vid 06-07 tiden och får då lite fullkornsgröt med fruktpure i. Oftast äter hon då några skedar gröt iaf och ibland överraskar hon och äter upp hela grötportionen.
Vid 10 tiden brukar hon dricka en flaska välling och kryper sedan ner i vagnen för att sova några timmar.
Vid 12 vaknar hon och får då äta lite burkmat, hon brukar då äta rätt bra ca en liten burk.
Vid 14 tiden brukar hon bli sömnig igen och får då lite välling och kryper ner i vagnen för att sova en timme.
Vid 18-19 tiden brukar vi bjuda henne på lite burkmat igen då kan hon ibland vara lite tjurig och inte vilja ha något alls och ibland vräker hon i sig en hel burk.
Vid 20 tiden får hon välling och kryper ner i sängen för att sova.

Hon har nu blivit stora tjejen och fått flytta till ett eget rum! Det pga att hon annars vaknade då jag och Tomas skulle gå och lägga oss. Vi brukar ha på babylarmet på så vi säkert ska höra henne om hon vaknar, oftast brukar hon vakna första gången vid 01-02 tiden då vi brukar få gå och plugga i nappen. Verkar hon vara orolig under natten så går en av oss och sover med henne i gästsängen i hennes rum. Det är rätt skönt för då får den som ligger kvar i våran säga sova helt ostört. Det känns väldigt lyxigt på kvällen att kunna gå och lägga sig tillsammans i dubbelsängen och kunna tända lampan och läsa eller ligga och prata en stund innan man somnar utan att behöva vara orolig för att väcka henne. Då hon sov med oss kunde jag ibland till och med dra mig för att hosta på natten för att jag var rädd för att väcka henne. Hennes rum känns dock fortfarande mest som ett gästrum som det nu även står en barnsäng i. Det skulle vara jätte kul att få inreda det som ett riktigt barnrum rätt igenom men just nu känns det mest praktiskt att ha det så.

Nu har man även gått över från att åla till att krypa:

Tyra 9 månader har hittat en ny favoritleksak.

Hon tycker även om att gå med sin gåvagn som hon fick i julklapp:

Tyra med sina julklappar.


Tyra går med sin gåvagn.Vem är den söta bebisen på andra sidan?
En dag får hon syn på sin egen spegelbild i en spegel som vi ställt på golvet. Så fascinerad hon blir och skrattar och pusar flera gånger mot spegeln.


Fördelen med att kliva upp före kl 06.00
på morgonen en lördag

Är att man få se denna vackra himmel just innan solen ska gå upp. Det känns dock verkligen som om man är den enda människan på jorden som är uppe denna tid. Tyst och tomt, mest överallt.


Våra ciklider sett genom nya objektivet
Så rofyllt det är med akvarium. När vi bor någonstans där man känner att man kommer bo en längre tid har vi pratat om att köpa ett riiiiktigt stort akvarium och ha i vardagsrummet!


Våran lilla Julle kille (Julidochromis marlieri).


Auratus, hane


Auratus, hona


En Maingano, har ingen aning om det är en hane eller hona då alla är så lika.


Orion myser på fårfällen.


Och en liten porträttbild på min prins.


Tyra har fått en pulka

Naturligtvis var en katt först tvungen att vara "försöksdjur" och provåka den..


Påpälsad och redo för utflykt. Lägg märke till hur mycket snö det är!
..innan vår lilla skatt fick sätta rumpan i den.


Snart är den ljuva ledigheten slut..

Tyra, Ludvig och Loke
Den sista tiden passade jag på att umgås mycket med de andra mammorna.


Nu är det full rulle på de små.


Välklädda ynglingar.
Tyra och jag på pulkprommis med grannarna ovanför; Maria och Edvin.


Älskade napp

Nu är inte Tyra alls lika intresserad av sin napp som hon varit tidigare utan har den mest bara då hon ska somna. Hittar hon en napp som ligger i ett hörn någonstans så är hon dock snabb på sätta in den och kommer sedan krypande och ser så mallig ut. Men jisses så glad jag har varit för denna lilla plastmojäng ibland! På morgonen fungerar den som en liten snoozeknapp! Då hon vaknar i ottan och man vill sova bara en liiiiten stund till.. kan man plugga in nappen så ligger hon och snuttar nöjt på den en stund innan hon åter kommer på att hon vill kliva upp.Vaknar hon på natten och har svårt att somna om; in med nappen så faller hon som en fura ner mot kudden. Blir hon kinkig och gnällig då hon åker bil eller sitter i vagnen så kan man sätta i nappen så blir hon lite extra uthållig och sitter glatt i ytterligare en liten stund! Är vi hemma och hon blir ledsen under dagen då hon ramlar eller så(vilket händer rätt många gånger under en dag) så tröstar vi dock hellre med en kram då vi försöker undvika att hon ska ha nappen på dagarna då det känns som om det kan hämma språkutvecklingen.


En egen pekbok


Vi har gjort en egen pekbok till Tyra med bilder på hennes egna leksaker, vällingflaskan, och människorna i hennes närhet!


Hon tittar förundrat på bilderna av oss och om jag pekar på bilden och säger "där är pappa" så tittar hon först på bilden och sedan på sin pappa på riktigt om han också är i samma rum. Än så länge har hon dock inte ro att sitta och titta i boken mer än högst en minut innan hon ska iväg och utforska något annat!


Flygvana bebisen åker till Skåne

Tyra har nu flygit 8 gånger och hunnit bli riktigt flygvan! Då vi lyfter tycker hon att det är spännande att sitta och kika ut genom fönstret på alla lampor och hus som blir mindre och mindre ju högre upp man kommer. På planet brukar vi passa på att mata henne lite och sedan mumsar vi i oss den lilla flygsmörgåsen man brukar få ombord och efter det är det dags att mellanlanda och kliva på nästa flygplan. Där brukar Tyra få sin efterrätt och vi äter sedan ännu en flygmacka, hon sover lite och sedan är vi framme i Skåne.


Då vi mellanlandat passar Tyra på att öva lite på namnen på alla skåningarna.


Första natten sov vi hos Tomas bror och hans familj i Bara.


Tomas provkör Tyras kusins julklapp, en dansmatta.


Vi promenerar Gårdlösa rundan.
Sedan kommer Tomas mamma och hämtar oss och vi åker vidare till Smedstorp. Det var härligt mycket snö även i Skåne, mycket mysigare än regn och slask! =)


Ett fruset nypon.


Snöiga blommor vid kanten av fältet.


Tyras kusin Linus och hans pappa kom förbi en dag. Han frågade efter Tomas gamla pilbågar vilka Tomas med glädje roatade fram och provsköt lite med. Jag vet inte om det var Linus eller Tomas och hans bror som sköt mest med bågarna!:)


Tyra tyckte det var mysigt att sitta och pilla på gammelfammos halsband.
En dag bjöd Tomas farmor på lunch
bestående av god hederlig husmanskost! Hon trugade och vi tryckte i oss mat, och sedan en smarrig plommonpaj efter det. Vi är nog sällan så mätt som efter besöken hos henne.


Tyras nästkusin(som de säger i skåne) Alva var också hos Tomas farmor.


Alva hade en smart anordning i en liten påse i skötväskan som man kunde sätta fast barnet i en vanlig stol.


En annan dag åt vi lunch på Ingelsta kalkon. Allt på menyn innehöll någon form av kalkon. Jag åt panerad kalkon. Tyra fick nöja sig med att sitta och plocka i sig majs. I butiken köpte vi sedan lite frukostgrejer bestående av parmaskinka fast i kalkonform och kalkonpastej. Så nu ska det mumsas kalkon tills det står ut genom öronen!Tyra tog sig ett bad hemma hos sin farmor.


Badfrilla.


Tyras farmor tyckte det var lite läskigt nu när Tyra hela tiden ska resa sig och gå längst alla möjliga saker. Speciellt glasbordet var en favorit. I bland ramlar man också med det måste man ju få göra.


En kväll åt vi krabba hos Seth-Åke och Bitte. Det var första gången jag åt krabba. Klorna var riktigt smaskiga. Kroppen var också rätt god men den såg lite läskig ut och jag hade därför lite svårare att äta den men det är nog en vanesak!


En dag åkte vi till ett stort shoppingcenter och gick runt där hela dagen och shoppade, lunchade och fikade. Det var riktigt bekvämt när alla affärer låg i samma hus så man slapp ta på och av alla Tyras kläder mellan varje affär. Tyra verkade bara tycka det vara spännande att strosa runt och titta på folk.


Jag och Tyra vid Anna och Mickes öppna spis.
Naturligtvis åkte vi även och hälsade på Micke och Anna.


De bjöd på middag och gjorde en av de godaste efterrätterna jag smakat. Minns inte riktigt vad det hette men det var något smoothieliknande i botten med vitt fluffig marängliknande kräm ovanpå(Italiensk maräng?). myyyms!


Tomas slickar marängskålen.Vi glömde tyvärr Tyras matstol hemma men med Alvas smarta stolsanordning färskt i minnet lånade vi några spännband och en kudde och så vips så hade Tyra en liknande anordning och kunde sitta med vid bordet och äta med oss.


Då och då pratar vi med Tomas bror och Natali i Tyskland genom datorn. Så coolt det är att både kunna se och prata med folk helt gratis! Även våra mammor har nu skaffat Skype så nu kan de också titta på Tyra lite när som helst mellan gångerna vi träffas. I bland tar vi även datorn och går runt lite i lägenheten för att visa dem olika saker hemma hos oss medans vi pratar. Tyra som växer upp med allt sånt här kommer nog tycka att det är det mest naturliga och säkert kommer hon tycka att man själv är rena stenåldersmänniskan som levt innan all den här teknik fanns!

Vi kikade på lite bilder från förr då vi var hos Tomas mamma:

Tomas familj då han var liten. Han är minstingen som sitter i sin pappas knä.


Tomas mamma när hon var yngre.

Något att se fram emot..


Georgioupolis
Vi har bokat en resa till Georgioupolis i Grekland i Juni! Det är så härligt att ha en resa att se fram emot. Ett av grannparen som också har småbarn ska resa dit samtidigt som oss.