<< Juni
   

[ Juli ]


Sommar, sommar, sommar!

Vilken lyxsommar vi haft! Underbart väder och lediga mest hela tiden! Lillan är nu 14 månader och då och då ploppar det ut ett nytt ord från hennes näpna lilla mun. Varje gång blir man lika glad och förvånad! När hon just lärt sig ett nytt ord vill hon gärna gå runt och säga det precis hela tiden och när hon vaknar på morgonen vill hon gärna gå igenom de ord hon kan. Hon kallar dock fortfarande både mig och Tomas för mamma. Ord hon nu kan och ofta använder är: Tack, mamma, titta(största favoriten just nu), där, ajaj, vovve(säger hon ofta efter att vi var på en hundutställning och kikade), ooojjjj(om hon ser något som förvånar henne). Läser man böcker med djur så härmar hon djurens läten.


Nydalasjön

En dag tog vi en heldag på Nydala. Först strosade vi runt på 4H-gården och kikade på djuren. Sedan lunchade vi och när Tyrismyris sover middag i vagnen passade jag och Tomas på att ta en runda minigolf(de två timmar hon sover efter lunch är heliga och det är rätt härligt att få lite "barnfri" tid mitt på dagen). De har riktigt fina golfbanor och efter en jämn kamp slutar vi lustigt nog på exakt samma poäng!


Lite fiske..=)


Lite barnsligheter och hopp på hoppbulan innan lillan vaknar och vi återgår till familjelivet!:)


Sedan blir det fruktstund på stranden och lite bad och bus i solen.


En annan kväll går vi och grannarna till Nydalasjön och tar ett kvällsdopp. Vattnet är härligt varmt och man kan simma en bit ut innan man börjar känna sig frusen. Barnen sitter i vagnarna med pyjamasarna på och magarna fulla med välling och nöjt tittar på.


Gratiskonsert på stan

En kväll i veckan är det gratiskonsert på torget i stan. Vi försöker gå på så många konserter vi kan. Denna gång var det Salem al Fakir som spelade. Tyra är helt galen i musik, direkt hon hör musik så börjar hon gunga med hela kroppen, klappa med händerna och stampa med fötterna. Tänk vad cool att dans är något som är helt medfött!


Film på Tyra som diggar till Salem al Fakir


Vi tyckte att drakoverallen var både så praktisk och så söt så vi var tvungen att köpa en ny då lillan växt ur sin gamla.


Mer Gammlia

Tyra på utomhusteater på Gammlia.


Picknick på Gammlia. Nybakt bröd med grillad röding. mums!


På väg ut från tobaksaffären.
Tyra har verkligen börjat få spring i benen och älskar att vara utomhus! Ofta tar hon sina skor och går och slår dem mot ytterdörren för att visa att hon vill gå ut. Får hon inte det blir hon ledsen och kastar sig på golvet och gråter en skvätt. Räddningen regniga dagar då Tyra får akut spring i benen har varit museet på Gammlia där de har en Krakel spektakelutställning för barn. De har byggt upp en hel stad med flera olika små hus från sagorna som barnen kan gå in och leka i och en sjöröverbåt som de kan klättra upp i. Tyra älskar verkligen att få gå dit och leka.


Tyra och Ludvig fikar.
Mest tycker hon om det lilla cafét och kan sitta där och låssasfika hur länge som helst. Försöker man lyfta bort henne och ta med henne och titta i något annat hus vill gon genast springa tillbaka, klättra upp på sin pall och sätta sig och fika lite till.


Får jag bju på en kaka?


En annan dag kommer Ludvig över för att plaska lite med Tyra i hennes pool.


Nu är vi riktigt glada över att det finns staket runt vår uteplats så de små håller sig på plats.


Vår lavendel blommar för fullt nu.


Mot Gällivare


Vi stannar till i Piteå och träffar för första gången min bonussysters lilla dotter Meja som bara är 4 veckor gammal. Hon har redan mer till frisyr än vad många ettåringar har, lite coolt!


Barfotafika
Max och Tyra får sitta ute och fika vid ett litet barnbord och hon tycker det är riktigt roligt att få dricka ur något annat än pipmugg. Men det är tur att vi är utomhus då det blir mycket spill.


Minifjällvandring

Vandring upp på Dundret. Tyra får teståka vår bärryggsäck vi fyndat på blocket.


Fika med mommo uppe på toppen.


Tyra på toppen.


Svanparken

Flera dagar då vi är hemma hos mammi promenerar vi förbi svanparken och matar fåglarna.


Roligt att plaska i vattnet i fontänen.


Där finns också en fin nyrenoverad lekplats. Ruschkanan är lite väl stor för vår tjej men får man åka med pappsen går det bra.


Gungeligung med mommo och bonusmoffa.


Besök hos andrakusinen Noah. Han skjutsar Tyra runt runt i huset på ett lastbilsflak. Min kusin och hennes sambo(Noahs mamma och pappa ) köpte ett billigt men fint hus i en by utanför Gällivare som de nu har flyttat till en stor tomt som ligger på perfekt läge rätt centralt i Gällivare. Det kommer bli hur fint som helst efter att de grejat klart där! *lite avis* Jag tror dock inte att jag och Tomas är tillräckligt händiga för ett sådant projekt med det fix som följer.

Vi har dock nu bestämt oss för att det blir Gällivare för oss. Tomas har varit på jobbintervju och kommer börja sin AT-tjänstgöring i Februari nästa år. ATn är i två år och vi har tänkt att det får bli en liten testperiod för oss där vi får känna efter vad vi tycker om Gällivare, om vi vill stanna kvar eller flytta någon annanstans efter det. Därför är det nog bäst att det blir hyreslägenhet för oss till en början! Vi har dock blivit lite bortskämda med boendet och vill helst ha en lägenhet på bottanplan med uteplats i närheten av sjukhuset. Vi får se hur lätt det blir att hitta.


3årskalas hos Angelina. Tyra testar pippiperuken.


Tyra och Angelina busar i Lillberget.


Matar Stefans nya hönor med klöver.


Katterna njuter av att få komma ut.


Trollslända på väggen.


På museet i Gällivare, Tyra provsitter en gammal skolbänk.


Mommo lärde Tyra att kasta sten i vattnet.
Flera gånger grillar vi i den fina Wassarastugan.


En av dagarna vi var i stugan så kom det ett riktigt åskoväder och blixten slog ner i en kabel så all el försvann i stugan. Det var dock rätt mysigt med det provisoriska som följde.


Efter regnet kom snart solskenet.


Lillebror och Kristine efter att det slutat regna.


Stora sjöfallet

Miljön på vägen mot stora sjöfallet var riktigt vacker. Dessa småfall åkte vi bland annat förbi.


Tomas och Tyra vid fallet.
Då vi kom fram till fallet grillade vi lite korv och fikade.


Små blåklockor kämpar sig fram mellan stenarna. Blåklockor måste vi ha i vår framtida trädgård. Jag tycker de är så skira och fina och de blommar ända fram till att snön kommer. De måste vara riktigt tåliga som kan klara sig i en liten klippskreva!


Vi vandrade upp en bit över klipporna längst fallet.


Jisses vilka storslagna vyer det var var man än tittade . Själva "Sjöfallet fallet" är dock lätt litet.


Akkajärvi

Lillebror fiskar upp gäddor i forsmynningen.
En dag begav sig jag, Tomas, Pappa, Lillebror och Kristine på fisketur mot Akkajärvi. Efter en stunds bilfärd så börjar den långa vandringen men fisket man får i skogarna där går inte att jämföra med att fiska i sjöarna som ligger mer centralt i Gällivare. Det är verkligen någon av oss som får fisk hela tiden! Tyra fick stanna hemma med Mommo och bonusmoffa.


Blomma och pappi i bakgrunden.En liten laxöring som fick dyka ner i vattnet igen efter att ha förevigats på bild.


Pappsen i sitt rätta element.


Vilopaus med lite godisätning.Väl framme vid stugan tog jag och Tomas en tur med båten och fiskade upp några abborrar. Ute på sjön var det helt myggfritt, riktigt skönt då det är ett r i k t i g t myggår i år! Utrustade med mygghattar klarar man dock det mesta utan problem.


På kvällen grillade vi abborre, röding och harr med dill, smör och mycket salt över elden och jämförde sedan smakerna på de olika fiskarna. Rödingen fick högst betyg!


Denna lilla harpalt höll till i närheten av skogsstugan.


En av jultomtens renar stötte vi också på under färden mot stugan.


Tyra ska bli storasyster!


Att detta lilla streck på en sticka kan göra att man blir så glad!
Vi har just fått reda på att vi väntar en till bebis till våren. Det ska bli så himla kul och spännande med en liten en till! Denna gång var det planerat då vi vill ha barn rätt tätt och tyckte att det passar rätt bra att jag börjar med att vara barnledig ett år då vi flyttar till Gällivare. Våren känns också som en sådan perfekt tid att få barn på. Oj så ivriga vi var att få veta om det fanns någon i magen eller inte. Jag började nog testa med graviditetsstickor varje dag i säkert tio dagar innan vi äntligen fick två streck på stickan som betyder att det fanns en bebis i magen!

Det är dock inte så mycket till bebis ännu i vecka 6 utan ser mer ut så här enligt Lennart Nilsson:

Lillis i magen som än så länge ser ut som en liten räka.
Vi avslöjade hemligheten till nära och kära i Gällivare då vi var där då vi inte riktigt vet när vi träffar dem nästa gång. Det är rätt tidigt att berätta i vecka 6 egentligen men vi resonerar lite som så att vi ändå skulle vilja berätta för dem om något gick snett så då känns det ändå roligare att man iaf fått berätta den trevliga överraskningen innan.

Hemfärd

Jeanette och Axel.
På vägen mot Umeå stannade vi till hos min gamla klasskompis Jeanette som bor i Luleå med sin familj. Vi läste till sjuksköterska tillsammans och har barn som är i samma ålder(+ att de också väntar nytillskott samtidigt som oss:) ). Våran annars alltid så pålitliga GPS fick förresten spunk då vi skulle ta oss till Jeanette. Den tyckte att vi skulle ta vägen över Ormberget(som är ett friluftsområde) och ledde in oss på leriga joggingspår och andra villovägar. Vi fick ringa Jeanette så hon kunde guida oss muntligt som på den gamla goda tiden. Tur att detta inte hände då vi var i Frankrike och verkligen var behov av den då det inte var så lätt att fråga folk efter vägen där.


Hemma igen


Resterande del av Juli så hade Tomas praktik på på förlossingen och spec. mödrarvården medan jag och Tyra myste på hemma. Tyra har upptäckt våra smultronbuskar och varje dag när hon kommer ut ska hon dit och kika om det kommit några nya bär. Problemet är bara att hon plockar alla bär, mogna som omogna. Hon har även börjat plocka stenar och andra saker som hon håller mot sitt öra och säger "hejhej" och låtsas att hon pratar i mobiltelefon. Nu får man börja tänka på vad man pysslar med då hon börjat ta efter allt man gör. Man kan nu även be henne göra lite olika saker. Bland annat kan man ge henne en blöja och be att hon går och kastar den så springer hon genast in på toaletten och slänger den i blöjhinken. Sedan klappar hon i händerna(och vi också) för att hon varit så duktig!Vi köpte en billig triptrapp stol på Blocket.


Så här fin blev den efter att ha fått en omgång med vit färg. Då vi målade om köksbordet för några år sedan köpte vi den billigaste färgen på Ica Maxi och den färgen sitter som berg på bordet och har hållt jättebra. Nu när vi skulle måla stolen åkte vi till K-rauta och bad om den bästa färgen för att måla en stol med. Jag tycker dock inte alls om kvaliteten på denna färg. Den känns lilte gummiaktig och det blir rätt lätt märken på den. Så nästa gång det ska målas så blir det billig Ica-färg igen. En sak som är riktigt bra med denna stol är att Tyra själv kan klättra upp ock sätta sig i den då det är dax för måltid så man behöver inte lyfta henne längre, stortjejen! :)