<< Oktober
   

[ November ]


Tyra 19 månader
Jisses så det har hänt mycket med tyras tal på bara en månad! Nu sprutar det plötsligt nya ord från ungen och varje dag överraskar hon oss med några nya. Från att för en månad sedan kunnat säga 20 ord känns det nu plötsligt omöjligt att räkna hur många ord hon kan, skulle gissa att det är uppåt 100st. Oftast är det bara ett ord hon säger åt gången men ibland lägger hon i hop två ord, hon kommer t.ex. ofta och hämtar en och säger "Mamma kom". Hon har även sagt sin första tre ords mening "Mamma gick ut" just efter Tomas sagt samma sak strax efter att jag gått till jobbet. I bland pekar hon och säger hon något ord som vi inte alls förstår och då blir hon så frustrerad.

Film där Tyra svarar på frågor:Upp med händerna!

Vällingpolisen har slagit till.
De här bilderna fick jag som MMS av Tomas en dag då jag var på jobbet och han och pigan var hemma och mös.


Hur var det här då?


Utebus i snön


En dag åker vi till Bräntberget och åker pulka och fikar sedan varm choklad och mackor. Förra året var pigan lite liten för att förstå vad pulkaåkningen innebar men i år är det verkligen en hit!


Frostiga blad


Tyra som ambulansförare.
En lördag går vi till Kolbäcksdagisets gård och provleker lite med grejerna där. Det fanns en massa spännande klätterställningar och bilar Tyra kunde klättra upp och köra. Riktigt poppis!


Köra lastbil.


Tomas går på en sittning med tema: hatt.


Umeå höstljus

Det var ränt massor av eldar runt om i stan.

En kväll är det "Umeå höstljus" då det olika uppträdanden på stan samt man tänder upp olika ljusarrangemang runt om i stan.


Uppträdande med pois.


Alla dagisbarn i stan hade fått göra varsin ljuslykta som stod uppställda i parken.


Tyra och Amanda sprätter runt bland lyktorna. Sedan gick vi in och värmde oss och fikade varsin äppelpaj med glass.


Farsdag

På farsdag överraskade jag och Tyra Tomas med frukost på sängen, julblommor och smarriga praliner.


Första dagisbilden

Så här såg Tyra ut på sin första dagisbild.


Ny vagn

Vi har sålt Tyras gamla barnvagn och för pengarna vi fick för den köpte vi en vagn som heter Phil and Teds Sport istället. Jag blev helt fascinerad då jag först läste om denna vagn på nätet och blev glad då jag hittade ett fräsch begagnat exemplar på blocket. Vagnen är en jättesmidig trehjuling som tar mycket mindre plats än våran gamla vagn då man ska fälla i hop den. Det svarta vindskyddet med kronan på sydde jag själv enligt en beskrivning jag hittade på nätet. Det är riktigt kul att sy och pyssla då man kommer igång. Denna vagn verkar vara lite av ett koncept och det finns sidor på nätet där folk lägger ut bilder och beskrivningar på hur man själv kan tillverka olika tillbehör som väskor och inlägg som passar till den och själv göra om den på olika sätt, lite kul!

Det bästa med denna vagn är dock att man kan ha två barn i den om man klickar i en extrasits som följde med. Då bebisen är liten kan den ligga i en mjuklift på samma sätt som Tyra ligger på bilden nedan och Tyra kommer sitta som nallen på bilden sitter:


Vi testar klicka fast extrasitsen en dag då Tyra somnat i vagnen.


Så här kommer jag se bebisen och Tyra då vi är ute och promenerar.

När bebisen sedan blir större och vill börja sitta i vagen kommer de i stället få sitta så här:

Den som sitter i den bakre sitsen kommer få lite skymd sikt rakt framåt men det är nog lite av en vanesak och de får väl turas om att sitta fram. Jag tycker detta känns som ett mycket bättre alternativ än en ståbräda då vi vill kunna bädda om båda barnen i åkpåsar och med filtar då man är ute och går på vintern samt att jag inte tror att Tyra skulle orka stå helt still på en liten bräda om man ska gå på en promenad på längre än 30 minuter(det skulle nog knappt jag själv orka). Jag tycker också att riktiga tvillingvagnar där de sitter bredvid varandra känns alldeles för tunga och otymliga att dra runt i snön på vintern och det är inte heller så kul att alltid ha en sådan stor pjäs stående i hallen då man bor i lägenhet.


Då vi testar sätta din baksätet så vill Tyra klättra upp och provsitta.

Sedan när Tyra blir så stor att hon kan gå lite snabbare(som det är nu skulle det ta ett år för henne att promenera in till stan) så är det bara att ta bort extrasitsen och använda den som singelvagn igen. Ska man då iväg på någon längre promenad så kan man ha extrasitsen i varukorgen och koppla på den vid behov. Riktigt smart tycker jag! Det ska bli spännande att provköra den med två barn i när lillbebisen kommer!

Julstämning

Nu har julsakerna fått komma fram ur sin låda. Så mysigt Tyra tyckte det var att få en stjärna i sitt rum.


Lisa Larsons luciatåg som jag köpte på Tradera förra året sprider julstämning. Egentligen hade jag tänkt att jag skulle ha väntat till lucia med att ta fram det men jag kunde inte riktigt hålla mig!


Jag och Tyra tillverkade islyktor som fick sprida lite julmys utanför vår dörr.


pepparkaksbak med lite roligare pepparkaksformar i form av ballerinor och disosaurusar. Givetvis har min egen söta huskock tillverkat degen själv.


Död i köket

Då vi kommer hem efter en helg på vift upptäcker vi att vi glömt surdegsburken framme på bäken i stället för i kylen och surdegen Sune har därmed dött. Det har varit min darlings projekt under ett års tid och nu får jag inte komma hem till doften av nybakt surdegsbröd längre.. Buhu..


Min darling har dock fått sig ett nytt projekt i köket. Efter att vi läst en artikel om att teflonpannor där teflonen blivit skrapad kan vara cancerframkallande så införskaffade vi oss en Skeppsviks gjutjärnsstekpanna. Jag vet inte riktigt om jag kan rekomendera någon att köpa en ny gjutjärnsstekpanna av denna typ. I början så brändes så gott som allt fast(till och med falukorv) och vi har svurit och lastat i ännu mer smör i pannan tills maten blivit mer friterad än stekt. Då den var ny så var botten skrovligt som ett grovt sandpapper, varför? Man tycker att botten borde vara alldeles slät för att minska friktionen och risken att bränna fast. Nu efter drygt 5 månader av djävulskap så börjar botten bli slätare efter allt skrapande med stekspaden och den har nu äntligen börjat fungera som den ska. Det gäller dock att inte glömma bort att diskmedel är bannlyst då det gäller gjutjärnsstekpannor. Jag har mycket bättre järnvärden nu än förra graviditeten, kan det bero på pannan?


Avskräde

Det finns rätt många fördelar med att bo i lägenhet. En är att det är så smidigt att bara kunna gå ut och slänga alla återvinningsgrejer i soprummet just utanför. Bor man i hus måste man som oftast packa in allt i bilen och köara iväg någonstans. Men det är inte kul alls då man kommer in för att kasta lite gamla tidningar och det ser ut så här: