<< September
   

[ Oktober ]


Utflykt

En dag är det frostigt men soligt höstväder och vi beger vi oss på utflykt till en sjö.


Lite mossa kikar fram från en snöfläck.


Brasmys och marsmallowsgrillning.


Då Tyra inte kan grilla sina egna korvar har mat-termosen fylld med varma varmkorvar blivit en favorit att ha med sig ut i skogen. Riktigt praktiskt!


Hela sjön var täckt med sån där tunn tunn is som man älskade att trampa sönder då man var liten.


Vackra gröna svampar hade bosatt sig på det här trädet.


Hårexperiment

Badtjejen.
Jag läste på internet om en teori som heter "No poo" där man tror att håret inte skulle bli fett eller smutsigt om man aldrig skulle ha tvättat det med schampo utan istället bara sköljt av det med vatten och ev. balsam. Mitt hår är det nog redan kört med men jag tänkte att jag skulle testa den teorin med Tyras hår. Så än så länge har hon hon under sitt liv endast fått sitt hår tvättat med vanligt vatten. Hennes hår ser inte det minsta smutsigt ut och luktar alltid fräscht så kanske att det fungerar!? Själv hatade jag att tvätta håret då jag var liten och mamma köpte olika redskap som en hattliknande skärm jag trädde över huvudet och skålformade hinkar som skulle göra att jag inte fick schampo i ögonen men ingenting fungerade riktigt så det vore ju enkelt för alla om det räckte med lite vatten på skalpen istället.


Fin och fräsch nybadad unge.


Tyra 1,5år - 10,6kg och 82 cm

Nu är det mest bara rollekar som gäller! Då Tyra fikar vill hon också bjuda nalle på lite frukt, då hon fått ont någonstans och kommer och vill att vi ska blåsa så måste vi blåsa på nalle också. Då Tyra är förkyld och får papper att snyta sig med så snyter hon sedan nalle också(sätter pappret under hans nos och gör snytljud, så gulligt!).

Frågar man henne om hon kan sjunga så börjar hon sjunga lilla snigel, Det brukar typ låta så här: "Akta dig, akta dig, akta dig, annars killi killi kill.." och så killar hon nalle i magen då hon kommer till slutet.

Mat och Sömn Tyra 1,5år

Ibland äter Tyra endast en sked mat till lunch/middag och vill sedan inte ha något mer. Då blir vi rätt oroliga, men vi brukar lugna oss med att hon växer som hon ska och följer sin kurva. Hon tycker om pasta och ris och klyftpotatis eller potatismos slinker också oftast ner. Ibland chockerar hon oss och trycker i sig en portion som är lika stor som våra. Kokt potatis totalvägrar hon och någon dag på dagis i veckan brukar de berätta att hon inte ätit något alls till lunch. Tillbehöret till maten dvs köttet och grönsakerna slinker ner ibland och ibland inte beroende på humör och dagsform. Till maten brukar vi oftast dricka vatten då hon är så tokig i mjölk att hon annars dricker så mycket att hon inte orkar äta någon mat. Hon har alltid använt vanlig porslinstallrik men nu har hon även vanligt glas då vi äter och inte plastgrejer som småbarn har. Nattningen av Tyra är dock fortfarande helt underbar och överväger matproblemen! Vid 19-tiden skär vi upp lite god frukt och sätter oss i soffan och myser med henne, vid 19.30 tiden får hon sin vällingflaska och sedan är det tandskrubbning. Efter det lägger vi henne i hennes säng och säger godnatt och går ut. Hon kan ibland se jättepigg ut då vi lägger ner henne och vi tror knappt att hon ska kunna somna men det hörs inte ett pip från hennes rum så antagligen somnar hon ändå väldigt snart. Hon gjorde ett försök att klättra ur sin spjälsäng för ett tag sedan. Tomas borrade då nya hål längst ner på sängens ben så att botten gick att sänka ännu mer så nu borde hon kunna sova i den tills hon är minst 3år!:) (Det känns läskigt om hon skulle börja vara uppe och springa mitt i natten om hon vaknar till). Ofta händer det fortfarande att hon vaknar 1-3ggr/natt och grinar och vi går då och sätter i nappen så somnar hon om. Vid 06-07tiden brukar vi vakna av att hon ropar "mamma... pappa..". Vi brukar då bädda ner henne och den av oss som går upp med henne den morgonen(vi tar fortfarande varannan morgon) i soffan framför barntv så kan man tjuvsova lite i en timme till medans hon ligger och tittar tv. Hon sover fortfarande en middagslur på 2 timmar efter lunch.


Nu har man nog långt hår för att kunna ha flätor. Man sitter gärna snällt och låter mamma dona på med håret bara man får rota igenom hennes "hårvårdslåda" under tiden.
För några veckor sedan var hon inne i en riktig trotsfas. Sa vi "Nej" åt henne då hon gjorde något dumt så kastade hon sig raklång på golvet och skrek och slog med armar och ben i golvet. Hela tiden kom hon farandes och tog tag i ens finger och drog i det och ville att man skulle följa med för att titta på något, ville man inte följa med henne så kastade hon sig på golvet även då. Ledsenheten gick först över då vi tagit upp henne i famnen och tröstat henne en stund. Det blev väldigt många utbrott per dag. Som tur var verkar hon vara på väg ut ur den fasen nu för visst kommer hon fortfarande och drar i ens finger ibland men inte lika ofta som förut och nu känns det mer befogat som ofta då hon kommer med en bok under armen och hämtar en i fingret och leder en till soffan då hon vill att vi ska läsa en saga för henne. Hon blir fortfarande väldigt ledsen om vi tex stänger kylskåpet då hon just börjat rota runt därinne men är nu lättare att distrahera så hon slipper bli så ledsen. Hon är så otroligt gosig våran tjej! Älskar att sitta i famnen och att kramas och pussas, blir också gärna buren runt här hemma när vi grejer på med saker fast det nu är rätt sällan man orkar bära på henne någon längre stund då hon börjat bli så tung. Hon har också kommit ur den fasen då hon stökade omkring med alla skor i skohyllan dagligen, slet ut allt ur lådorna och skulle riva ner allt som stod på borden. Man kan nu sitta och fika vid vardagsrummsbordet utan att hela tiden behöva vakta sin kopp och sitt fat och det går till och med att ha levande ljus på bordet!


Hon är smart vår tjej! Är det något i köket hon vill ha som hon inte når så springer hon iväg till toaletten och kånkar sin potta ända till köket. Väl framme ställer hon sig på den och använder den som pall!

Man märker verkligen att hon nu förstår så mycket av det man säger till henne och man kan be henne gå och hämta saker eller gå och läggga saker på olika ställen. Ber man henne duka bordet och ger henne grejerna så gör hon det även fast det förstås inte blir lika snyggt som när man själv gör det.


Stortjejen sköter dukningen medans vi lagar maten.

Nu poppar det upp nya ord var och varannan dag. Ber man henne försöka säga ett nytt ord så gör hon som oftast ett försök iaf. Hon använder nog ca 20 ord regelbundet nu
skulle jag tro, bland annat dessa:
Hej
Tittut
Napp
Iss (kiss efter hon kissat på golvet så pekar hon och säger "Iss" eller då hon ser katten kissa)
Ajs (Då hon själv bajsat i blöjan eller då hon ser kattbajs)
Pippi (fågel)
Isk (fisk)
Apa
Isse (kisse)
Blomma
iiil (Bil)
Ess (Ost)
Äppe(Äpple)
Docka
Ett(Ut)
Åtta(Råtta)
Popcorn (Hon älskar verkligen popcorn)
Aj
Ont
Ljus(Vi tänder alltid ljus om kvällarna nu när det börjat bli mörkt)
Ja
Nej
Tyra (Om hon tittar i spegeln och man pekar på spegelbilden och frågar vem det är så svarar hon "Tyra", om hon vill ha något kan hon också peka på det och säga "Tyra".)
Tomas heter nu också alltid pappa(stället för mamma som hon kallade honom ibland förut).
Sedan tidigare kan hon säga: Tack, mamma, titta, där, ajaj, vovve.
Hon kommer ofta och klappar sig på blöjan och säger "ajs", då betyder det att hon vill göra nr2 men hon är inte så tålmodig att sitta på pottan utan sitter där ca 1 minut, kommer det inget då så springer hon iväg. Det känns inte riktigt som någon vits att börja potträna henne nu när hon går på dagis men då jag får havandeskapspenning i slutet på januari tänkte jag göra ett försök innan bebisen kommer. Då är vi ju själva hemma hon och jag i två månader och hon kan fast springa runt näck hela dagarna om hon vill. Det kan väl inte vara svårare att lära ett litet barn att gå på potta än det var att lära två katter att använda den vanliga toaletten?


Nu bygger man höga torn av klossar alldeles själv.


När Tyra började dagis märkte vi upp de kläder vi var rädda om med lappar med hennes namn på. Den här typen av lappar är riktigt bra då man bara behöver fästa dem med ett stygn i tvättrådslappen. Jag tycker lapparna var så snygga att jag fäste dem på utsidan i stället på vissa neutrala plagg för att få dem lite mer personliga(se bilden nedanför).


Applåder åt Tyra som varit duktig och matat fiskarna.
Att mata fiskarna är en av Tyras favoritsysslor. Hon går fram till frysen där vi förvarar fiskmatshinken. Sedan bankar hon på dörren för att visa att hon är fiskmatningssugen och sedan tar hon hinken i ena handen och mitt eller Tomas finger i andra och leder oss till akvariumen där vi ska ta ut en liten matbit som hon själv får peta ner till fiskarna. Sedan ska vi gärna applådera åt henne för att hon varit så duktig.


Hon är nu lättare att roa inomhus och tycker om att sitta och rita och älskar verkligen när vi läser böcker för henne. När en bok tagit slut springer hon genast och hämtar en ny. Hon kan nu tålmodigt sitta och vänta och lyssna tills vi läst klart på ena sidan innan hon vill bläddra vidare(tidigare bläddrade hon genom boken i en rasande fart så man inte hann med).


Gotjejen.


Pippi, pippi, pippi säger Tyra och pekar åt alla håll då vi matar fåglarna vi dammen.


Lek på västerbottensmuseet.


Tyra och Amanda kör båt. På bilden ser Tyra lugn och sansad ut men i verklighet var hon livrädd för att vara uppe på båten och ville bara ner då vi lyfte upp henne dit.


After work på Norrlandsoperan med några av tjejerna och killarna från jobbet. Grekisk buffé, och som vi svullade! De är riktigt duktiga på att ordna en massa aktiviteter på mitt jobb, allt från bowlingkvällar, syjuntor, surströmmingskvällar och rediga fester. Jag har dock varit rätt dålig på att följa med på de olika aktiviteterna på sistone. Vet inte om det är för att jag är på tjocken eller för att vi snart ska flytta. Borde bli bättre för det är så himla kul när man väl tagit sig iväg.


Bakisdag morgonen efter?
Tomas har återträff med sitt gamla gäng från klassen(de andra har nu tagit examen och börjat jobba, Tomas har en termin kvar då han var föräldrarledig). De lyckades tränga in sig 3 stycken och sova på vårat lilla gästrum, imponerad!


Leos lekland


En måndag eftermiddag åker vi till Leos lekland och busar med barnen. Då vi kom dit var det bara en annan familj där som åkte hem efter en stund och sedan får vi leklandet helt för oss själva resten av tiden. Det kändes riktigt lyxigt då våra små annars kan bli lite skrämda om det är många stora som springer runt och härjar. Så måndags eftermiddagar kan klart rekommenderas!


Det fanns en inhägnad med massor av olika sorters cyklar. Den delen var både Tyras och Amandas favorit och de skulle hela tiden springa dit igen då vi försökte utforska något annat.


Flera olika bollhav fanns det där vi vuxna låg och slappade och pratade medan barnen härjade.


Dop i Gällivare

I slutet på månaden åkte vi till Gällivare för att vara med på Mejas dop. Tyra har inte åkt tåg sedan hon var liten och tyckte det var väldigt spännande. Vi hade riktigt tur och fick en egen kupé med 6 platsen där man kunde stänga dörren. Så Tyra kunde dra fram alla sina leksaker och sitta på golvet och leka under resan. Tåget var dock en timme försenat. Den sista timmen var hon gnällig och trött då hon hade lite svårt att slappna av och sova sin middagslur på tåget.


Vi hade med datorn och såg filmen "Up" under tågresan. Jisses vad sorglig den var. Både jag och Tomas snyftade och snörvlade flera gånger under filmen. Tyra satt snällt och tittade och åt popcorn hon med.


Anledningen till våran resa, lilla Meja Jasmine.


Alla barn fick gå fram och hålla handen på dopfunten medan prästen läste en vers och rörde vid varje barns hand. På dopfikat fick barnen sitta vid ett eget litet barnbord, vi funderade lite på hur det skulle gå för Tyra och om hon skulle vilja komma och sitta med oss i vuxenbordet i stället. Hon fick uppdukat sina favoriter vindruvor, popcorn och en mugg saft och satt vid barnbordet under hela fikat och då och då vinkade hon åt oss. Vi blev riktigt överraskade!


Tyra och Tomas gör "näsis" efter dopfikat.


Visst kan man gå från tåget för egen maskin säger Tyra.
Andra gången under resan Tyra överraskade oss ordentligt var på vägen hem från tåget. Vi lämnade kvar vagnen i Gällivare och funderade lite på hur det skulle gå att släpa både på väskor och Tyra från tåget då vi kom fram i Umeå på kvällen. Döm om vår förvåning när den lilla damen glatt och raskt spatserade för egen maskin hela vägen från tåget och hem till oss, kl 21.30 på kvällen! Ibland hänger man inte riktigt med på hur mycket hon faktiskt kan klara av själv trots att hon bara är 1,5år.


Mor och kusin på besök


Under höstlovsveckan kom mor och kusin vitamin på besök till Umeå, så mysigt vi hade det!
Klaffs, klaffs, jag måste erkänna att jag inte är mycket för hösten, nog för att jag njuter av alla vackra färgerna men allt är så blött och har man barn och barnvagn så blir det grus, löv och smuts i hela lägenheten efter en promenad ute. Nä, nu längtar jag efter snön, då allt känns rent och fräscht och man slipper bli så blöt hela tiden!


Bus på draklekplatsen.


Man blir aldrig för stor för att gunga!


Tyra har själv lyckats få få sig mina stövlar.


Tyra njuter av uppmärksamheten då mommo är på besök. Här leker vi kurregömma och jag har just hittat dem!


Under höstlovet besökte vi även Tropikhuset i Holmsund. Tyra var alldeles fascinerad över aporna som skuttade runt helt fritt i rummet.


Vi var enda besökarna på tropikhuset just då och jag måste säga att det var mycket coolare än Skansenakvariet i Stockholm och de hade minst lika mycket reptiler som det finns där. Där var alla djur så vana vid ständiga besökare men här blev ormarna och aporna så nyfikna när det kom någon och kikade och aporna hoppade fram till oss och ormarna slingrade runt mot glaset. Häftigaste ormarna var cobrorna som väste och spände upp sina sköldar då vi kom för att titta på dem.


En skallerorm började rassla som bara den med sin skallra då han fick syn på oss och lade sig i attackställning!


Tyra lärde sig säga både apa och orm under besöket och då vi frågade henne hur ormen gör med tungan så visade hon så här!


Min kusin fick hålla levande larver i händerna som aporna kom och smasksade i sig.


En nyfiken liten rödhandad tamarin som kommit fram för att undersöka vilka vi är, det fanns även små silkesapor där.


Vecka 20 - halvtid

Magen vecka 20 och magen innan graviditeten.
Nu är det bara halva graviditeten kvar! Nu känner jag bebisen som bufflar och sparkar några gånger per dag. Första sparken kände jag i vecka 18. Tomas satte då handen på magen och fick en spark han också! Jag går mest jämt och är sugen på färsk apelsin och lakrits. Då jag var hos barnmorskan och tog blodtrycket förra veckan hade jag bara 80/56! I bland på jobbet då jag stått och grejat med något en stund kan jag känna mig alldeles yrslig och får då ta och sätta mig ner en stund. Annars känner jag fortfarande inga krämpor. Jag har gått upp 2,8kg men inte fått så putig mage ännu denna gång men ser bredare på något sätt. Det syns fortfarande inte helt tydligt att jag har en bulle i ugnen utan det ser mer bara ut som om jag ätit för många bullar!

Det blir en lillebror!

Ultraljud vecka 19 - Det ser ut som om lillis ligger och suger på tummen. Nu ser bebisen där inne ut som en riktig bebis med fingrar och tår och allt sådant!
Förra veckan var på på rutinultraljud. Som lillis snurrade på där inne och levde rövare! Det kändes även denna gång så fantastiskt att få se bebisen att jag blev alldeles tårögd. Vi fick syn på en snopp redan då barnmorskan skulle göra en snabbkik på var barnet låg någonstans i magen. Så det är en liten kille som bor där inne, kul då får vi en av varje! Nu gäller det bara att klura lite på namn. Vi vill ha ett kort klassiskt svenskt namn precis som då vi klurade på flicknamn för två år sedan.