<< Augusti
   

[ September ]
Svampfrossa


En av våra fina gula kantareller.

En dag begav vi oss ut i skogen i närheten av nydalasjön på jakt efter gula kantareller. Det är så mysigt och lite spännande att vandra runt i skogen på svampjakt. Tyra fick följa med i bärstolen och vi plockade ca en halvliter gula kantareller innan vi satte oss för att ta en fikapaus på en stor sten. På kvällen mumsade vi renskav med kantareller, gott!


Fikastenen, Tomas visar upp en ståtlig kantarell.


En annan dag åkte vi ut i skogen för att söka trattkantareller. Tyra fick stanna hemma hos grannarna. Jisses så mycket svamp vi hittade! Först såg vi inga alls men när vi väl upptäckt den första såg vi att det var helt täckt av trattisar överallt under det långa gräset och mossan. Vi fick verkligen svampfrossa och skulle kunnat stanna kvar och plocka hur länge som helst. Men vi hann plocka ca 7 liter innan det var dax att åka hem.


Att hålla varandra i handen är mysigt tycker Tyra och Amanda.
Tyra och grannflickan Amanda har blivit riktiga bästisar och skriker av glädje då de får syn på varandra. De går på samma dagis men på olika avdelningar men ofta hittar det igen varandra ute på dagisgården och då blir de enligt fröknarna alldeles saliga och kan leka och busa i flera timmar.


Ofta hjälps vi åt att hämta varandras barn om det är någon av oss som jobbar sent. Är det vi som hämtar tjejerna får de åka så här hem! Nu när de är i den här åldern så känns det faktiskt lättare att ta hand om dem båda än att bara att ha Tyra hemma på eftermiddagen när man ska laga middag och greja på. Har man dem båda så leker de och roar varandra så man själv får massor med tid över att göra vuxensaker på.


Tyra och Amanda sitter och bläddrar i böcker i sin koja.


Samma dag som vi plockade trattisar var det riksdagsval. Vi gick och röstade på flickornas dagis och passade på att gå dit lite tidigare så vi kunde vara och leka lite på dagisgården.


På kvällen var det valvaka och vi satt och trädde upp svampar på tråd för torkning medans vi följde resultatet. Det blå blocket vann och Sverigedemokraterna kom in i riksdagen. Vi var väl inte helt nöjda med resultatet.


Fortfarande kommer de en del riktigt fina och varma dagar då vi kan ligga på filt och mysa ute på uteplatsen.


Denna bild tycker jag är helt underbar på Tyra som luktar på en av våra solrosor! För att förstärka solrosens färg har jag lekt lite i photoshop och gjort allt svartvitt förutom själva blomman.


Några av månadens besökare


Mamma kommer på besök och vi åker och fikar och kikar på trädgården på Smultronstället.


Bus på lekplatsen med mommo. Upptäckte föresten idag att mössan som Tyra har på bilderna bara är i storlek 3-6månader, hon är nu 17 månader och har den fortfarande. Kanske dags att köpa en ny? Polarn och pyrets kläder är nästan magiskt töjbara så man kan ha dem hur länge som helst. De PoP bodysar hon fick i julklapp förra året känns fortfarande rätt rymliga så hon kommer lätt kunna använda dem fram till denna jul. Hon är 82cm lång men vi har tjuvstartat lite och använder kläder i storlek 86 redan nu.
Som oftast då mammi är på besök passar jag och Tomas på att ha lite egentid tillsammans en av kvällarna. Denna gång blev det plankstek + hummersoppa på Lottas(helt underbart gott) och biobesök efter det (vi såg en av vampyrfilmerna i Twilight triologin minns dock inte vad den hette då jag ofta skriver här några månader i efterhand).


Mormor hjälper Tyra med tandborstning efter vällingflaskan på kvällen.
Tyra brukar inte ha något emot att borsta tänderna då hon tycker att det är lite roligt med eltandborsten som vibrerar och har sig.


Kräftätning med Sandra, Pelle och Nils. Tyra och Nils fick dock korv och makaroner istället då det inte var någon som orkade skala kräftor åt dem.


Lina, Poppe och Karl kommer över på en fika. Karl och Tyra kalasar på röda vinbär som är Tyras favoritsmask just nu medas vi vuxna äter lite onyttigare grejer. Vissa retar sig lite på att vi inte ger "riktigt" fika till Tyra då vi själva fikar men jag tycker det är lika bra att hon får mumsa på frukt och annat så länge hon uppskattar det lika mycket och är nöjd. Hon är ju lite småkräsen med maten i övrigt så det kanske är lika bra att hon inte har upptäckt alla goda efterrätter och sådant som finns ännu. Men vi är inte alltid så konsekventa för ibland då vi går och spontanfikar någonstans och inte har med något till henne så får hon förståss smaka av vårat fika istället.


Vardagsbilder


Min favvorätt för nuvarande, kyckling i ugn med massor av grillgrydda på och currysås och ris till.
Vi skriver fortfarande upp en veckomatsedel som vi åker och storhandlar alla ingredienser till en gång i veckan. Så sjuk skönt det är att slippa fundera på vad man ska äta varje dag utan bara välja en av veckorätterna som man då vet att man har alla ingredienser till. Och det är roligt med lite variation då vi kollar upp nya recept varje gång. Ofta blir det några av "billiga veckan rätterna" från tidningen Buffe.


Tyra och Tomas delar på en frukostsmootie.


En dag kör jag och Tomas en fuling och åker och rider efter att vi har lämnat Tyra på dagis. Det är helt underbart väder och hästarna är pigga och glada.


Vild galopp över sandvägarna!Dockor är en stor favorit just nu.
Någon förmiddag varje vecka brukar vi gå på öppna förskolan på Ålidhem. Vi är nog konstigt nog oftare där nu än då jag var föräldrarledig! Tyra tycker att det är så mysigt att få komma dit och är helt däckad hela eftermiddagen efter all lek och alla inryck.


Vår lilla hushållerska

Vår lilla hjälpreda i tvättstugan! Allt vi gör vill hon också apa efter och hjälpa till med. Låter man henne inte hjälpa så blir det grin och sura miner. Men tar man sig tid och visar vad hon ska göra så är hon nöjd och glad och faktiskt till riktigt stor hjälp. Här tar hon ut tvätten från alla maskinerna medans vi hänger upp den för att torka.


Sedan lastar hon in den torra tvätten i lådorna. Det blir kanske inte lika snyggt som om man själv gör det men huvudsaken är väl att den hamnar på rätt ställe samt att hon är glad och nöjd?

Busplaneten


En ledig dag passar vi på att åka på busplaneneten tillsammans med grannarna.


Tyra trivdes bäst i småbarnsdelen som hade en liten ruschkana, bollhav, lite riddjur och lite annat smått och gott.


Lek vid lustiga spegeln.


I minilabyrinten.


Tyra var väldigt fascinerad av bollblåsen som gjorde att bollarna man satt dit svävade.


Hårtork.


Victor och Amamda på väg upp i en labyrint.
Vi klättrade runt lite i de större labyrinterna med ruschkanor men Tyra tyckte det var lite läskigt och ville snabbt tillbaka till minilandet. Sedan gick vi och åt pannkakor och fikade i leklandets restaurang. Det var en riktigt trevlig dag och då vuxna går in gratis blev det billigt också!


Amanda firar 2årsdag! Grattis!


Vecka 13 - Ultraljud
Nu har äntligen illamåendet börjat försvinna. Förra graviditeten fick jag foglossning och ont i höfterna redan i vecka 9. Än så länge känner jag inte av något sådant som tur är.

Här ligger lillis med ansiktet neråt.
Nu har vi varit på KUB-test ultraljud. Så häftigt och spännande det kändes att få se den lille sprätta runt där inne. Allt såg som tur var bara bra ut! Då vi var på 13v ultraljud då Tyra var i magen låg hon stilla hela tiden(enligt BM sov hon) men den här lilla parveln for runt i magen och levde rövare hela tiden så det verkar vara en riktig vilding. Bebisen i magen väger nu ca 28 gram och är 10-10,5 cm. Ännu har jag inte ökat något i vikt.


Ansiktet uppåt. Här ser bebisen ut lite som en glad clown tycker jag!:)