<< Juli 2
   

[ Augusti ]

Minisemester i Piteå

På väg mot Piteå stannade vi och badade, lunchade och letade rätt på en cach på borgaruddens havsbad.


Utsikten från vår lägenhet vi hyrde 4 nätter i Piteå. Vi bodde nära stan så det var mysigt att bara ta vagnen och promenera in till stan eller strosa lite vid havet.


Pappa har köpt en fin båt som han har i Piteå. En dag tog vi en tur med den och smaskade fika på båten.


Barnen.


Skepohoj!


En liten matros.


Vattenspridarbus på en visningsträdgård i Piteå.


Tyra klappade djuren på Grans tillsammansmed moffa och Barbro.


Ulv i fårakläder.


Tittar på guldfiskarna.


Middag med familjen Eriksson/Wikfjäll vid en fin stuga de hyrt i närheten av fårön.

Skellefteå

Tyra och Ludvig
Vi träffade våra forna grannar Erika och Nils och deras barn i deras stuga i vid Bovikens havsbad i Skellefteå. Det var riktigt trevligt att se dem igen, när de flyttade till Norge och vi till Gällivare så viste man inte om vi någonsin skulle ses igen.


Vi var på badstranden tillsammans med dem nästan hela dagen!


Isak och Selma.


Promenad från stranden till stugan. 3 barn kan samtidigt åka rätt bekvämt i vår vagn om en sitter på fotplattan. Nu ska Tyra alltid sitta på fotplattan då vi är ute och går. Men det fungerar riktigt bra och då kan Isak sitta uppe i hennes sits då han är vaken så får han flytta ner till undre däck när det är sovdax.

Konst i Malmberget

Ser du oss mitt i konstverket?
Vi var på invigning av de jättestora väggmålningarna i Malmberget. Riktigt häftiga tycker jag att de var!


Tyra tittar på sköldpaddan. När vi var inne i skolan och tittade såg en musikföreställning så råkade Tyra välta ut en målarfärgsburk som stod i ett hörn och blev alldeles blå på hela skorna. Hon blev alldeles olycklig!


Stugsug
Vi är på jakt efter en stuga med egen strand. Det skulle vara så mysigt att ha en stuga som ligger så nära att man bara kan åka dit på en liten utflykt med barnen efter jobbet och äta middag eller ta en liten tur med båten. Och kanske även bo där delar av våren/sommaren även fast man jobbar. Vi har varit och kikat på 6-7 olika stugor i sommar men ingen har känts helt rätt ännu. Antingen är de alldeles för små, eller för fallfärdiga eller alldeles för dyra.


Läget var det inget fel på med denna stuga.


Flera av stugorna vi har tittat på har haft grunder som har sett ut så här. Hela grunden är på väg ut och bort och de hade stöttat upp den med en lie och en pinne. "Så är det ju lite med stugor, lite små provisoriskt" tyckte ägaren. Men det känns inge roligt att repa och göra fint i stugan om den riskerar att helt slinka iväg från grunden nästa vår.


Nostalgi

3 systrar och en hund utanför köksfönstret i Lillbergetstugan.


Samma 3 systrar(min mor i mitten) utanför samma köksfönster några år(närmare 50år) senare. Fotografen, kameran och hunden är dock av nyare modell.


Utflykt och fiske i skogen

Tomas äter medhavd soppa och Tyra sitter och surar och gnider öga.
En dag åkte vi och fiskade och lunchade i skogen. Tomas fick en fin laxöring och jag och Tyra plockade lite blåbär. Tyra var dock lite småtrött och lättretlig denna dag. Hon ville att vi skulle sitta och luncha under en skuggig gran och blev inte alls glad då jag och Tomas ville annat. Så efter att vi lunchat tog vi en promenad med vagnen upp på ett berg som låg just intill sjön och tittade på utsikten. Tyra och Isak snarkade i kapp i vagnen. Det är inte alltid så lätt att vara liten och trött!


Näckros.


På väg upp på berget. En minut efter denna bild tog snusade flickan sött.


Flottkalaset i Tjotti

En helg åkte vi till Tjotti för att gå på flottkalaset. Vi åkte flotte över till ön.


Tyra fick sin första heliumballong och fick testa gå på lina. Sedan tittade vi på en clown som trollade och en kvinna som berättade samiska sagor, åt gravad röding och surrade med folk.


Tyras kompis Eyra fick en fin ansiktsmålning med en fjäril.


Tyra och Celina tittar på clownen.


Tjejkväll hos Sanna

En kväll träffas jag, Maja, Kristin och Sanna och beställer hämtmat, drack vin och pratade viktigheter hemma på Sannas altan. mys.


Tårtkalas i Palohuornas

Noah och Tyra på kalas i Palohuornas.


Hallå, Mamma Mu är det du? Noah och Tyra tittar film.


Denna bild blev så fin på min kusin. Kan inte låta bli att lägga in den...


Isak 5 månader - 7100g och 67cm

Isak har fått ärva en elektrisk babygunga som gungar och spelar av mina kusiner. Det är perfekt att sätta honom i den när man ska laga mat eller greja med något annat viktigt.


Isak 5 mån.


Go och glad. Han halvligger om han sitter avslappnat i gungan men det vill han inte utan ska hela tiden dra sig upp till sittande.

Isak tycker nu mycket om att ligga på mage på golvet och drar sig i sidled med händerna runt runt i en stor cirkel. Jag brukar lägga ut lite leksaker runt honom så roar han sig länge med att titta på dem en efter en eftersom han tar sig runt. Han försöker ta i med benen och skjuta sig framåt men lyckas inte riktigt ännu. Han sitter nu med i sin stol vid måltiderna och smaskar majskrokar eller suger på ett rån eller hårtbröd. Han har hittat rätt på sina tår och tycker om att ha dem i munnen, helst allihop samtidigt!
Mat och sömn: Isak är än så länge väldgit lätt med maten. Tycker om att bli matad med barnmatsburkar och äter ca en burk om dagen. Efter varje mål får han 150ml mjölkersättning. Han sover ca 5 timmar på dagen fördelat på ca tre gånger och vi lägger både honom och Tyra kl 19 på kvällen. Då jag och Tomas sedan går och lägger oss vid 23tiden så brukar vi ge honom en flaska med ersättning och sedan en till någon gång under natten, han brukar även vaka någon gång och få nappen under natten. Vid 6-7tiden tycker både han och Tyra att det är dax att kliva upp. Sömnbristen är nog det värsta med att ha småbarn. Man känner sig alltid lite småtrött om dagarna när man måste vakna till 4-5ggr under natten för att ge napp eller mat åt honom.


Storasyster matar lillebror.

Tyra 2år och 4månader
Så stor vår tjej känns nu efter semestern! Det bara sprutar ut nya ord och meningar ur henne och nu har hon börjat med ord som hon, han
och den. Oftast säger hon nu min och mitt istället för att alltid prata om sig själv i 3e person. Hon har även börjat använda ord som alldeles, jätte, också, eller hur.

Hon är så mysig och ofta kommer hon och kramar mig och säger "Jag tycker om dig mamma" "vill krama dig". Förra veckan sa hon "Jag äkar(älskar) dig, och "Jag äkar både mamma och pappa", mammahjärtat smälter när hon är så go! Hon är fortfarande väldigt snäll mot Isak. Ingen svartsjuka än så länge, tar sällan hans saker men ofta kramar hon honom hårt hårt och försöker lyfta upp honom så då får man ha lite koll. Då hon kramar Isak grabbar han ofta tag i hennes hår och då säger hon "Isak! inte ta mitt hår." Och sedan tar hon de hårstrån från hans hand som han dragit loss och sätter tillbaka dem på sitt huvud.Mat och sov Tyra 2,4år: Nu smakar hon på allt vi äter och tycker om det mesta. Vill hon någon gång inte äta maten vi lagt fram så gör vi ingen grej av det utan ignorerar det bara, är det något på tallriken hon inte tycker om så får hon inte ta bort det. För rätt som det är slinker det in av bara farten och då upptäcker hon att det faktiskt var rätt gott. På kvällen får hon fortfarande ligga i vår famn som en liten bebis och dricka 3dl välling, jag tror inte det hade varit någon problem för hennes skull att skippa vällingen om kvällen men det är ju så mysigt. Hon har slutat sova efter lunch(det gick helt enkelt inte att söva henne längre då hon var för pigg) och sover nu istället from 19 till 07 (istället för from 20-06). Så det är skönt att få lite längre sovmorgon! Fast åker vi bil eller vagn en längre stund på eftermiddagen somnar hon oftast där och på dagis sover hon ibland. På kvällen är hon fortfarande lätt att lägga och vinkar godnatt till oss och somnar sedan själv.

Hon är inne i en helt underbart lättsam period just nu och vi bara njuuuuter! Inget trots, vi får gärna hjälpa till med påklädning m.m. utan protest och ungen är så gott som alltid nöjd och glad. Hon hjälper gärna till att städa ihop leksaker och att plocka ur diskmaskinen. Men man ser att hon har behov av att vara ute och leka varje dag eller att åka iväg på någon aktivitet för har man bara suttit inne en hel dag så är hon sjövild om kvällen, hastiga rörelser, springer, kastar och ropar. Har hon däremot varit ute och lekt eller varit iväg på något så är hon lugn och harminisk på kvällen och tycker om att sitta och bläddra i en bok, rita eller pyssla lite med sina leksaker. Att det kan vara sådan skillnad!


Tyra får en dansklänning


Tyra ska börja på barndans och har fått en dansklänning. En dag sätter vi på musik så hon får "provdansa" klänningen.


Upp på tå.


Piruett.


Hula hula.


Surströmmingspremiär

Surströmningsätning med släkten i Vassarastugan.


Härligt väder.


Vår lilla persika! Så jag ser fram emot att håret ska växa lite så jag får frisera honom.

Jag tror att det kommer bli denna frilla ala bröderna Lejonhjärta som väntar gossebarnet:
Isak och Mila.
En som har en cool frisyr redan nu är min kompis barn Mila.


Utsiktsnjut på stugans altan.


Händer som varit med om en del.
Moffa träffade för några år sedan en ny "tjej". Vi var alla så glada för honom då han tidigare känts så ensam. De ser så gulliga ut där de håller handen och går på långa stavgångs promenader tillsammans!Samma förmiddag som surströmmingsfesten så upptäckte vi att Lotus satt 4 meter upp i ett träd. Vi försökte locka ner honom men utan resultat och då han fortfarande satt där när vi kom hem på kvällen började jag och Tomas med att stå under trädet och hålla ut ett stort täcke som vi hoppades att han skulle förstå att hoppa ner på. Men icket. Så till slut fick Tomas gå och låna en stege och efter mycket om och men och med hjälm som skydd var äntligen både katt och darling nere i tryggt förvar! Gissa om katten både var hungrig, trött och toanödig efter en heldag uppe i trädet?


Schysta lökar

Nu är höstlökarna nerpetade i trädgårdslandet. Ska bli spännande att se vilka som behagar att komma upp till våren!Jaktturer

Tomas och hans jobbarkompisar var på jakttur en eftermiddag. De kom hem tomhänta(hade säkert mest gått och surrat) men de hade sett en massa spännande djur bland annat denna uggla. Lite sugen är jag på att ta jägarexamen men jag vet inte riktigt om jag hade klarat av att ha ihjäl något. Kanske får följa med Tomas först någon gång och se hur det verkar.


Regnperiod?

När man tittar tillbaka på bilderna från Augusti kan man lätt tro att det varit fint väder hela månaden men det har verkligen regnat något utöver det vanliga! Juni och Juli kom det dock knappt en droppe och var riktigt hett mest hela tiden så det känns ändå som om vi haft en riktigt solig sommar detta år! Barnen tycker dock att det är minst lika roligt att vara ute i regn då det finns en massa roliga vattenpölar att plaska i och gräva i! Så det gäller att hålla humöret uppe och ta på sig det glada leendet trots att man ser att det öser ner för 5 dagen i rad!