<< November
   

[ December ]

Tomtar, tomtar, tomtar överallt!

Årets Julkort. "Tyra kommer du ihåg när vi fotade den här bilden och du satt i pappas hand? Näää.. konstigt!"


Luciabild i tidningen. Vi gjorde en egen liten fotostudie hemma med ett uppspänt lakan!=)


Jag är helt chockad över hur fotogeniska dessa två ungar är! Hur kan de bli bra på varendaste bild? Kan därför inte låta bli att slänga in en hel kavalkad med tomtebilder vi fotade! (Kanske tar bort dem sedan om det blir för proppat denna månad men de får vara med ett tag iaf..)
Julbak

Tyra bakar pepparkakor.


Ganering med kristyr och karameller.


Isak sprang runt i sin gåstol under tiden vi bakade.


Barnfri Spahelg

Till min födelsedag hade min påhittiga darling kokat ihop en överraskning som bestod av en spahelg för bara mig och honom. Som vi njöt av att bara få pyssla om oss själva och i flera timmar sitta i olika sorters bastus, badtunnor och simma utomhus i en varm pool och bara prata, kramas och hålla handen. Detta måste verkligen som balsam för förhållandet om något.


Så häftigt det kändes att få simma ut i en pool eller sitta i en varm och go badtunna samtidigt som man fick lite frost i håret.


Man fick gå mellan spat och baren och beställa drinkar och grejer att dricka i bubbelpoolen eller att sitta med i baren. Det såg lite roligt ut när hälften av barbesökarna var uppklädda till tänderna och hälften klaffsade runt barfota med badrock.


Sedan fick vi klä upp oss fint och gå på det godaste julbordet jag varit på, dricka finvin och prata ännu mer innan det sent om kvällen var dax att krypa ner mellan fräscha hotelllakan på hotellrummet sova en hel natt utan uppvak och med sovmorgon till kl 10! Detta minne kommer jag leva på länge! Tusen tack till allra finaste mamma tog hand om barnen hemma under tiden!


Snöbus

Jag och Tyra bygger en snögubbe. Jag frågade henne vilken figur hon ville att vi skulle bygga och hon ropar "MUUUUMIN". Så det fick bli en snömumin utanför vår dörr.


Pulkapremiär för Isak.


Tyras första skidtur. Vi tog en liten tur på skidorna vid Dundret och Isak fick snusa i skidpulkan. Tyra var så duktig och ramlade då och då så jag fick lyfta upp henne på skidorna igen men höll humöret uppe och åkte glatt vidare utan minsta gnäll.


Sötaste lucian på dagis...


Luciaklar.


Tyra vinkar med röda vanten då hon just fått syn på oss i publiken.
Tyras första luciatåg. De kom in på led och radade upp sig framför elden i Mullebo. Så söta alla barnen såg ut som knubbiga små lucior och tomtar med dräkterna utanpå overallerna.


Så fint pigan stod tillsammans med de andra barnen under hela tiden de sjöng. Efteråt så fikade vi tillsammans med de andra föräldrarna och barnen.


Isak 9 månader - 8,9kg och 73,5cm


Världens finaste bebis.


Jisses vad han har lärt sig mycket nytt sedan han var 8 månader. Nu kan han sätta sig upp själv och lägga sig ner från sittande. Han kan även ställa sig upp mot saker. Han har kunnat det i några veckor men har ändå bara gjort det då och då(stor skillnad mot för Tyra då hon höll på hela tiden med det nya då hon lärt sig något). Samma dag som du blev 9 månader gick du över från att åla till att krypa. Han har nu fått sin andra tand, oj vad han är och rotar i munnen hela tiden.


Nu har han flera gånger ställt sig upp i spjälsängen så nu har vi fått sänka botten för att han inte ska ramla ur.

Han har nu börjat lyssna mer på vad vi säger och då vi ropar hans namn så tittar han upp. Då man säger mamma eller pappa så försöker han härma oss om han är på humör. Är han på humör kan han även titta på lampan då vi frågar var lampan är eller kraffsa sig på örat då vi frågar var örat är. Klappar vi händerna så börjar han ofta också klappa händerna efter en stund. Nu har vi börjat ge honom små bitar av samma mat som vi äter som han får sitta och plocka i sig. Det är dock lite av en sanitär olägenhet då det är mat i hela köket efteråt så vi har dragit oss lite för att börja med detta. Fortfarande matar vi dock honom med barnmatsburkar och ersättning.


Nu kryper man istället för att åla fram.


Han älskar att resa sig upp mot sin korgstol och sedan gå och skjuta den framför sig!


Isak fick små blåsor runt munnen och jag fick panik över att han redan fått munnherpes men jag tror att det var något annat för dagen efter var han så här prickig hela han och efter tre dagar var alla prickar och munblåsor borta.

Isak har i flera veckor varit hostig och i en veckas tid hade han 40 graders feber. Då sov han riktigt orolig och vaknade massor med gånger och ville äta och ha nappen. Jag och Tomas turades då om att sova ute på soffan för att få sova ostört i alla fall varannan natt. Men i slutet på December så lugnade det ner sig och båda barnen började sova hela nätter utan ett enda uppvak. De går båda och lägger sig mellan 20-21 tiden och vaknar vid 7-8 tiden på morgonen! Så underbart det är att få sova igen! Man blir som en ny människa efter att ha fått sova ostört en hel natt!


Snorsugen är helt oumbärlig då det gäller små snoriga barn som inte kan snyta sig själv!


Enklaste lunchrätten som Tyra älskar. Nudlar med räkor.


Tyra ritar och Isak hjälper till. Nu är en ganska farlig och lite svår ålder som Isak är i då han ställer sig upp mot allt och drar ner allt han når. Han är ännu för liten för att sägas åt så istället får man försöka ställa allt farligt så han inte ska nå det. Häromdagen ställde han sig upp mot köksbordet och drog ner en tallrik full med het gröt. Som tur var fick han ingenting över sig men vi hann bli riktigt rädda.


Jag är oskyldig!


Uteaktiviteter

En helg var det invigning av isbanan som de spolat upp i Svanparken. De hade då konståkningsuppvisning där med julmusik och barn utklädda till tomtar. Vi har nu varit och åkt på den isen med Tyra flera gånger under månaden. Det är så sagolikt fint där med massor av ljussättningar överallt i träden. Tyra tycker att det är så mysigt att åka en stund och sedan sitta och dricka lite varm saft och mumsa pepparkakor. Man ser fortfarande hur hon blir säkrare och tar sig fram smidigare på skrillorna för varje gång vi är där och åker.


Tyras första skidtävlig blev kåkstaloppet på 300meter.


Vi var innan osäkra på om hon skulle orka åka hela rundan men hon kämpade tappert på hela varvet. När vi närmade oss målet ropade de ut i högtalaren att nummer 47 Tyra snart var i mål och det tyckte hon var väldigt roligt!


När hon kom i mål fick hon varm saft och medalj. Så stolt hon var över sin medalj! Ville ha med den och visa till dagis och ska visa den till alla som kommer och hälsar på.


Tyra har även fått börja med slalom. Än så länge får hon öva i backarna på gården. En av oss bär upp henne och släpper ner henne och den andra står nere och tar emot henne med öppna armar då hon kommer ner.


Hon tycker att det är jätteroligt men blir less efter kanske 5-6 åk så det känns rätt lagomt att bara åka här hemma tills hon lärt sig att svänga. Men till våren kommer hon säkert få testa åka lite i Liikavaara tillsammans med någon av oss.

En doft av julgran och övernaturligheter.

En dag åkte vi och köpte en julgran av en gubbe i stan. Gubben bodde i ett enormt tegelhus på 260kvm och klagade över att han börjat bli så gammal. Vi frågade om han börjat bli sugen på att sälja och han skrattade lite och sa att det nog är några år bort men att han kunde ta vårat nummer ifall. Han sa också att vi fick komma och kika lite i huset till sommaren om vi ville så vi fick se hur det såg ut inuti. Tyra och Isak sover i bilen hela tiden och hörde ingenting. När vi kom tillbaka till bilen så vaknade Tyra och satte sig raklång upp och pekade på gubbens hus och sa "Där bor jag". Huj vad läskigt det kändes, vi fick gåshud över hela kroppen och fick för oss att hon kände på sig att vi skulle flytta dit någongång. Vi testade peka på andra hus vi åkte förbi och fråga vem som bodde där men hon sa då bara att hon inte viste vem som bodde där.

Vi trivs dock så bra med att bo i lägenheten där vi bor nu och vill gärna bo kvar här några år till innan vi flyttar till hus (gärna så länge båda barnen går på dagis). Det känns så perfekt att ha gångavstånd till jobbet, dagis på samma gård och även en lång upplyst pulkabacke, skridskobana samt längdskidspår som börjar på gården. Så skulle vi flytta så skulle det verkligen få vara det perfekta drömhuset som skulle få dyka upp!


Isak tyckte det var spännande med granen och ville hela tiden riva ner kulorna.
Granen började blomma efter några dagar.


Julafton

Tomas hade jour natten mot julafton och jag och barnen sov hos mamma. Lillebror kom förbi och vi åt en mysig julaftonsfrukost och sedan fick barnen rota i sina fina julstrumpor som mammi sytt åt dem. Självklart hade jag och Erik också varsinn julstrunmpa som väntade! :D


På kvällen kom mamma, Björn, Erik och Kristine till oss och vi hade en julbordsknytis. Det var en väldigt lättsam och trevlig julafton. Ingen slavade i köket utan vi pysslade alla tillsammans på med de egna rätterna och satt länge och åt, öppnade julklappar, fikade och spelade Idiotkunskap. Det var dock lite typiskt för just då vi satt och åt så fick Isak riktig rethosta och hostade tills han kräktes värsta kaskadkräkningen över hela köksgolvet. Det har aldrig hänt förr så det kändes lite typiskt att första och enda gången blev just den timmen vi satt och åt julbord!


Tyra klämmer och känner på paketen.


Och just när mommo hade gått ut för att söka tomten så kom han! Så spännande Tyra tyckte det var!


Titta vad jag fick av tomten!


Tyra med första julklappen hon öppnade!
Då vi frågat Tyra under månaden vad hon trodde att hon skulle få av jultomten så sa hon "Kanske ett äpple och en morot?" Så givetvis var vi tvugna att packa in ett äpple i ett paket och en morot i ett annat och hon blev så glad att hon hoppade upp och ner på stället då hon började ana vad som fanns i paketet. Det var riktigt kul att se! Ingen idé att köpa dyra klappar till en tvååring alltså!=)Då hon öppnat några till paket fick hon bland annat denna rittavla som hon ville sitta och pyssla med resten av kvällen. Vi ville inte stressa henne att öppna fler klappar utan hon fick därför leka och fortsätta paketöppningen dagen efter istället.


Tittut.


Barnen julfina framför julgranen.


Första julen som en riktigt "Svenssonfamilj"


Mellandagsbus

Sandra, Jonas och deras barn kom förbi och vi åkte pulka, käkade middag ihop och fikade sedan och hade vuxenprat medan barnen härjade lös i Tyras rum. Även min gamla bästis Jenny som flyttat till Göteborg var förbi med sina töser, så trevligt att träffa henne och barnen igen. Men med två barn glömmer man dock ännu oftare att ta fram kameran så de flesta minnen numera får man spara i huvudet istället!=)


Nyår

"Titta, vi ska äta skalbagge till middag!" sa Tyra.


Nyårsmiddag hos oss (då det är så smidigt att kunna lägga barnen när man är hemma och sedan fortsätta firandet). Nyårmaten kändes verkligen som årets flådigaste middag som sig bör. Vi lagade en rätt var och jag och Tomas bjöd på hummersoppa med varsin egen hummerklo till, Mamma och Björn bjöd på Helstekt Oxfile med hemgjord Bea och stekt potatis, gottigott.


Och till efterrätt bjöd Erik och Kristine på den godaste cheescaken jag smakat. De hade verkligen arbetat med den då receptet varit med engeska mått så de fått översätta och väga och greja på.


Kristine och lillebror.


Guldgossen nyårsfin.


Pigan nyårsdansar med Erik och Kristine.


Vi sköt upp ett mindre fyrverkeripaket och en ljuslykta medan barnen var vakna och Tomas gjorde en eldshow med poisen. Många grannar kom ut och kikade!:)

Vilket härligt år vi haft. Flytt från Umeå till Gällivare, så mysigt att ha fått släkten nära och vi har lärt känna en massa trevligt folk här. Vi fick världens finaste Isak i mars och jag har fått vara ledig och snusa på mina två små så gott som hela detta år! Tomas var långledig med oss under sommaren och vi hade ett sådant härligt väder och gjorde massor av utflykter och hittade på annat skoj. Jag och Tomas började sedan på Islandshästridskola. Hösten var rätt regning och vi flydde till Gran Canaria. När snön sedan kom kändes det som om vädret inte längre spelade någon roll (då det inte gör någon större skillnad om det snöar eller inte och några grader hit eller dit när man har tjockkläder på)! Tyra har börjat med flera nya utesporter och blivit riktigt bra både på längdskidor, skridskor och börjat lite smått med slalom! Jag och Tomas har nu börjat åka slalom på Dundret tillsammans varje tisdagkväll. Så jag ser fram emot att om några år få åka på skidresor tillsammans hela familjen!