<< Januari
   

[ Februari ]

Lillans första magsjuka


Det går vinterkräksjuka nu. För någon dag sedan var vi förbi nya grannarna på en fika och lek med deras barn. De hade haft magsjuka veckan innan och två dagar senare var det våran tur. Vi vaknade på natten av att Tyra grinade och hade kräkts i sängen. Det var så synd om henne, hon var alldeles förtvivlad och samtidigt så trött att hon genast somnade om mellan gångerna. Jag sov i hennes rum och då jag hörde att hon vaknade till och grät så skyndade jag dit med en kräkpåse och höll framför hennes mun så det inte skulle bli så smutsigt i sängen. Vi plastade även in hela hennes madrass i skyddsdukar så det skulle vara lätt att ta bort och kasta när olyckan var framme. Usch vad jag led med henne och allt kändes verkligen så smutsigt hemma då man själv ändå försökte skydda sig så gott det gick mot bacillerna. Det tog 3 dagar innan hon var helt frisk och under den tiden hann både jag och Tomas också åka på den. Vi fick dock en mildare variant än vad Tyra fick. Vilken tur att vi inte insjuknade alla 3 samma dag. Hur skulle man då kunna ta hand om vår lilltjej?


Jag och Tomas skruvar ihop 3 barnstolar till Tyras rum.
När vi tillfrisknat åkte vi på en IKEAresa till haparande tillsammans med lillebror och Kristine. Det är hemskt egentligen hur kul man tycker det är att åka dit och shoppa loss ordentligt. Sedan blev det ihopskruvningspyssel hela kvällen.

Tyra får en gungälg
Vi köpte bland annat en gungälg åt Tyra. I stället för att slå in den lade vi en filt över den som hon fick dra bort.

Vad kan det finnas här under månne?


Hjälp, vad är nu detta för en anskrämlig filur?


Bäst jag söker skydd i myshörnan.


Pappa visar hur gungälgen fungerar och intygar att den är ofarlig!


Nu älskar hon sin älg och gungar på den mest hela tiden! Ännu har inga tår kommit i kläm tack och lov!


Då Tyra får presenter kan man verkligen aldrig i förväg veta hur hon ska reagera. Då vi visade henne de nya stolarna till hennes bord så istället för att sätta sig på dem och leka kök så vände hon dem upp och ner och hämtade en skruvmejsel och började mecka med dem. En framtida snickare kanske?


Tyras rum

Så här ser hela Tyras lilla kökshörna ut nu.


Tyras barnkök.
Spisen fick vi av mammas arbetskompis och bänken bredvid hade vi sedan innan, en kökshandduk från IKEA fick bli draperi under bänken. Nu älskar hon sitt kök och ska hela tiden dra med oss dit och laga patta(pasta) åt oss. Hon tycker verkligen om rollekar just nu och det är så kul att se hur hon donar i sitt kök och gör "hällljud" då hon häller upp te i kopparna, rör om med en sked i koppen och slevar upp osynlig mat på våra tallrikar som hon sedan kryddar.


De här söta kryddburkarna fick vi av Tomas morfar Viking och de har visat sig vara en riktig barnfavorit då de barn som kommer och hälsar på brukar dyka direkt på dem. I konservburkarna bortanför är Tyras "färska kryddor".


Andra hörnet av hennes rum ser ut så här.


En gammal gardinlängd fick bli en hissgardin i hennes rum.


Rödprickiga band till gardinen.
Jag har köpt rödprickigt matchande tyg som jag tänkte sy nya fodral till kuddarna i Tyras myshörna. Det är så mysigt att vara ledig om dagarna, hitta på roliga saker med Tyra och boa lite.


Den andra tillhörande gardinlängden fick bli en hissgardin i köket. Den fina spetsen har vi fått av Tomas farmor.


Älskade katter

Den här korgen köpte vi till dem på Ikea. Den har en mysig filt i botten och står på toppen av en bokhylla så de vid behov kan smita undan från intensiva små barnhänder och samtidigt ha full uppsikt över rummet därifrån.
Äntligen har vi hämtat hem katterna som har varit hos mamma sedan December. Så tomt det varit här hemma utan våra två pälsklingar! De tyckte att det var riktigt spännande att gå runt och undersöka nya lägenheten och precis allt skulle sniffas på och strykas hakan mot. De tyckte nog att det var konstigt med alla bekanta möbler och grejer men på ett helt nytt ställe. Vi var osäkra på om de skulle acceptera att gå på vanliga toaletten nu när det gått på lådan så länge hos mamma men det har bara gått bra(förutom ett missöde då en katt bajsat på sidan om toan då det redan var en annan katt som bajsat i toan, men en gång är ingen gång som man brukar säga)!


Allra finaste Lotus.


Orion, som vi brukar kalla för kattungen bara för att han är minst, han blir dock 4år i år.


Jag tycker verkligen inte att kattklösträd är snygga men efter att soffan ser ut så här bara en vecka efter att vi virkat in varenda utriven tråd med virknål så blir man inte så glad(Då har katterna tur att det iaf är söta). När vi köper en ny soffa nästa gång så ska vi välja en i något mer oklösvänligt tyg. Detta tyg måste vara drömmen för små kattassar!


Vafalls, jag skulle aldrig klösa på en soffa, det måste ha varit någon annan..

Efter att ha sett hur de misshandlat vår soffa åkte vi och införskaffade ett stycke klösträd från Ankis Zoologiska.

Lotus och Orion ger klösträdet vad det tål!
Så här ser åbäket ut! Katterna tyckte det var väldigt spännande och roligt att leka i och att klösa på då vi just monterat upp det. Får se om det är nyhetens behag eller om de verkligen kommer föredra det framför soffan, hoppas hoppas!


Luftballonger


Bilden är lånad från outsideonline.se
En vecka i Februari var det träff och tävling för ballongflygare från 10 olika länder. De som ville fick också betala för att testa följa med på en flygtur. Jag hade gärna testa flyga lite om jag inte skulle varit på tjocken för vissa av ballongerna landade på helt andra ställen än där det var meningen tex på bilvägar och en landade mitt på en bro. Lite extra spännande men samtidigt lite läskigt. Vissa dagar var himlen alldeles prickig av luftballonger.


Det ser ut som om det brinner i Tyras toffs men det är en ballongförare där bakom som eldar med sin brännare.
En kväll på Dundret var det lite uppträdanden m.m. i samband med ballongtävlingarna. Det eldades för fullt i ballongbrännarna och värmen riktigt slog emot en trots att man inte stod speciellt nära.


Dundretbjörnen var på plats och bjöd barnen på kramar. Tyra tyckte den var jätteläskig men vågade tillslut krama björnen då hon satt i min famn.

Shopping

En affär med skogsgrejer hade konkursutförsäljning och sålde allt för halva priset. Tråkigt att det ska stänga med det finns rätt många sådana affärer här. Jag och Tomas var iaf där och fyndade. Han hittade fina vandringskängor och jag köpte denna fjällvandringsryggsäck på 55liter.


En sådan här skogsjacka fast i svart från Fjällräven fick också följa med mig hem.


Lediga dagar

En dag går jag och Tyra till biblioteket. Vi sitter där i närmare två timmar och bara läser böcker och lägger pussel. Pussel är annars inte Tyras starka sida. Får hon inte i biten på en gång blir hon arg och kastar den på golvet.


De hade en sådan fin barnhörna med små barnbord och stolar, lite pussel och spel och en sådant fint gunglamm med lurvig päls.
Vi har också varit på öppna förskolan två gånger, det var riktigt trevligt att sitta och surra lite med de andra föräldrarna och Tyra fick busa lite med de andra barnen där.


Bästis på besök

Bästisarna. Tyras mommo köpte likadana tröjor och smycken till flickorna.
En helg kom de forna grannarna från Umeå på besök. Flickorna var så glada över att få träffas igen och det var först då jag och Tomas insåg hur mycket vi saknade Caroline och Viktor! De ska åka till Turkiet i sommar och försökte locka med oss dit. Vi får väl se. Det skulle vara jättetrevligt men det som gör mig tveksam är att de tänkte åka i Augusti och det brukar vara så varmt där då.


Dans och spex framför flickornas favoritprogram; Flygande mattan där de sjunger barnsånger på ett lite rockigare sätt. Flickorna studsade, snurrade och dansade under hela programmets gång och var alldeles svettiga efteråt och fick hoppa rakt ner i badet.


Det blev pulkaåkning i dagarna 3!


Första dagen åkte vi i pulkabacken utanför oss och andra dagen var vi i pulkabacken på Dundret. Det var strålande sol hela helgen men rätt kallt. Här uppe är det dock en mycket torrare och mer vindstilla kyla som är lättare att klä sig mot. Vädret har varit väldigt varierande under vår första månad här. Första veckan var det mellan 0 och -10 grader, andra veckan var det mellan -20 och -30 grader och tredje veckan mellan 0 och -10 igen!

Soltider för Gällivare, Idag:
Uppgång Nedgång
Soluppgång kl. 06:55
28 minuter tidigare än förra veckan
Solnedgång kl. 16:45
26 minuter senare än förra veckanTredje dagen blev det pulkprommis i grannskapet. Det blev även min och Tomas första promenad i omgivningen då vi pysslat på så mycket här hemma att det inte blivit att vi gått på någon tidigare.


Flickorna målar.


Vår sötunge 1år och 10 månader.
Hon är inne i en sådan lättsam och förnöjsam period just nu. Nu börjar det kännas som om det faktiskt kan fungera bra med en liten bebis + henne utan att det behöver bli allt för mycket grin och tandagnisslan för att jag kanske inte alltid kommer kunna följa med då hon kommer och drar i mitt finger. Jag har börjat försöka vänja henne lite vid att roa sig själv mer och jag leker med henne aktivt i ca en halvtimme och sedan pysslar jag på med egna grejer i en halvtimme till en timme och uppmuntrar henne att leka själv då. Det fungerar rätt bra och hon pysslar på i sitt rum eller packar sina små väskor och hänger dem över armen, hoppar upp på sin Bobbycar och sätter nalle framför sig och vinkar hej då! Sedan kör hon runt några varv i lägenheten! Hon kommer också ofta och sätter sig hos mig och sitter och bara kikar på vad jag pysslar med en stund. Ibland är man dock väldigt matt nu när man är gravid och känner mest för att lägga sig och sova under en filt några timmar och sånt fungerar förståss inte med en liten ettåring hemma!


Nytt dagis

Supersuddig mobilbild på Tyra på dagis då hon rotat i kläutlådan och klätt ut sig(med frökens hjälp).
Tyra har nu fått dagisplats här i stan. Då man är föräldrarledig så får man ha det äldre barnet på dagis 5 timmar om dagen på tisdag, onsdag och torsdagar. Det känns lite underligt att lämna henne på dagis när jag själv är ledig hemma men det känns ändå rätt skönt att veta att hon får busa av sig utomhus på dagis de dagar då man själv känner sig extra trött och matt och inte alls vill hänga i pulkabacken. Det känns också tryggt att ha dagisplatsen ifall man skulle få en riktigt grinig kolikbebis som man måste vara vaken med nätterna igenom!

Inskolningen gick jättebra, det märks verkligen stor skillnad mot för förra gången och man märker att hon är trygg och vet att jag kommer tillbaka då jag lämnar henne. Jag var med henne på dagis de första fyra dagarna. Sedan fick jag börja lämna henne en timme åt gången och vara där och leka med henne resten av tiden. Som oftast är hon mitt inne i någon lek eller pyssel då jag ska gå och vinkar bara lite snabbt till mig över axeln innan hon återgår till pysslet. Har hon inget för sig just då jag går så blir hon mer bekymrad. Totalt inskolade jag henne i två veckor. På det här dagiset sover alla barnen inomhus och fröken hade bara gett Tyra nappen efter maten så hade hon själv gått in i vilorummet och bäddat ner sig och somnat. Stortjejen där!


En månad kvar innan bebisen tittar ut!

Magen och jag vecka 35.


Börjar bli framtung.

Vecka 35

Magmått: 27cm, vikt: +8kg. Barnmorskan tycker att min mage vuxit lite väl lite så jag fick göra ett tillväxtultraljud denna vecka. Barnets vikt uppskattades till 2050g och den låg på 12% under medel. Några nätter har jag vaknat med värsta sendraget, hu gör så fruktansvärt ont! Var samma förra graviditeten. Har svårt att sova vissa nätter och kan vakna kl 05 och vara jättepigg och bara ligga och vänta på att Tyra ska vakna så man får en anledning att gå upp. Jag blir dock då jättetrött under dagen och går runt som en zombie om jag inte får sova en stund under dagen.

Vecka 37
Magmått fortfarande 27cm, vikt +9kg. Jag gjorde ett nytt tillväxtUL och vikten uppskattades denna gång till 2500g och bebisen låg nu på 11% under medel. Nästa vecka ska jag få göra ett nytt tillväxtultraljud. Dr säger dock att det inte är något att oroa sig över men att det kan vara bra att kolla upp. De gjorde även en CTG-kurva på magen som såg bra ut, man såg 3-4st förvärkar under de 20min som kurvan togs. Förra graviditeten hade jag inga förvärkar alls. Första värken jag kände var då det satt igång på riktigt! Det känns svårare att veta när det är på riktigt när man har förvärkar lite av och till. Har redan funderat en eller två gånger om det kan vara på G men inte. Nu känner jag mig verkligen gravid och otymplig. När man ska vända sig i sängen på natten får man vända sig lite i etapper innan man kommit runt till andra sidan. Jag har ingen direkt foglossning men första stegen man tar då man kliver upp går det lite knagligt men sedan när man kommit i gång och gått några steg känns det som vanligt. Antar att det är ungefär så här man kommer känna sig då man blir en gammal tant!?


Våren är här!

Sanna, Tomas och Tyra. Noah kämpar tappert med stjärlappen i backen.
Sista helgen i februari var det strålande sol hela helgen och man kände riktigt hur solen värmde mot huden så där så man bara vill sitta på ett liggunderlag och blunda och njuta! Vi passade på att åka lite pulka tillsammans med Sanna och Noah i Kvarnbacken. Det var första gången vi var i kvarnbacken, det var en rätt brant men riktigt kul backe även för oss vuxna!=) Jag älskar vårvintern här uppe då det finns så mycket roligt man kan göra denna årstid! Längdskidor, slalom, snowboard, skoter, pulka, grillutflykter m.m. Nu har jag ingen brådska att bli av med snön!


Vi hann även med att gå på kullemarknad som var i min gamla skola i kullen. Marknaden var till mesta dels en loppis, det är roligt att bara gå runt och kika på grejerna och vi fyndade lite barngrejer. Det är verkligen mycket billigare loppispriser här än i Umeå. Denna gåstol i jättefint skick köpte vi till bebisen för bara 150kr. Vi köpte även en liten minikeybord med djur som ploppade upp då man tryckte på knapparna för 10kr. På söndagen var vi på auktion. Vi ropade på en gjutjärnsgryta på 6 liter men fick den inte. Det skulle vara perfekt att ha en till våra storkok vi brukar göra!