<< Maj
   

[ Juni ]

Då var det sommar då var det sol!

Tyra och hennes mormor myser i gräset i Lillberget.
1a Juni kom sommaren till Gällivare i år. Sedan följde en vecka av helt otroligt varmt väder runt +30grader!


På badstranden i sandviken.


Bus med morbror.


Söta Kristine som just klarat körkortet!


Soltorkad gullunge.


Nästa dag begav vi oss till utepoolen i Malmberget. Det var så overkligt varmt ute. Vi stannade vid poolen till kl 19 då det stängde och då var det fortfarande gassande sol och 29 grader ute så man skulle lätt kunnat varit kvar där några timmar till. Skulle nu resten av sommaren bli regn och rusk känner jag att man ändå fått ladda batterierna ordentligt denna härliga vecka!Fiske och grillning i Noulajärvi

Tomas tampas med en laxöring
Noulajärvi ligger på 5minuters gångväg från oss. Man tänker inte riktigt på att man kan håva upp 2 st stora laxar där, det ligger som för nära. Det var dock premiärfiskedagen efter de släppt i odlad fisk i sjön. Prick kl 12.00 stod jag och Tomas med fiskespöna redo.


Kvällens middag med fetaost och pestoröra på 30min i ugnen. Hans kompis fick bli gravat smörgåspålägg.


Noah, Charlie och Tyra vid Noulajärvi.


Isak sov mest vid elden.

Morgonmys:

Då vi satt och åt frukost låg Tyra på en filt och sjöng för Isak som hon sett att jag brukar göra då jag ska lägga honom, så gulligt!


Smaker från barndomen

Röding, parmaskinka, gravad lax, rökt renkött och oliver är denna lilla tös favoriter.
Efter en av pappi och brors fisketurer kom de förbi med en massa färsk röding till oss. Då passade jag på att göra min favoriträtt från barndomen; panerad röding som steks i massor av smör, mums! Då Tyra såg vad som vankades utbrast hon: "fiskpinne, gott" och kastade i sig flera rödingar på raken samtidigt som hon sa "Mmmmm.. gott... mums". Det är visst en riktig liten finsmakare vi har att göra med!
Det känns så skönt nu när hon blivit så mycket gladare i maten och äter så gott som allt vi serverar. Vi exprimenterar ständigt med olika recept och testar nya maträtter utan att anpassa och göra dem "barnvänliga". Skulle hon inte äta någon rätt vid något tillfälle resonerar vi mer så att då är hon desto hungrigare och äter bättre till nästa mål i stället.


Lillberget x flera


Många gånger under sommar och vår åker vi till stugan(som är morfars barndomshem) i Lillberget. Det är så mysigt och trivsamt att vara där.


Katterna får förståss följa med och som de njuter av att få strosa runt helt lösa där ute.


Lotus kom stolt och lämnade varje byte vid trappen till stugan.
Det är ovanligt mycket sork i år till Lotus stora lycka. Första helgen vi var där fångade han 4 sorkar och elgen efter 3 sorkar. Orion har ännu inte fångat någon sork. Han tycks bara ägna sig åt att jaga efter flugor och skalbaggar.


Mommomys i gräset utanför stugan.


Isak skrattar i gräset i Lillberget.

Isak 3 månader 5570g och 60cm

Nu är Isak stadig i nacken. Han skrattar ljudligt och händerna som han tidigare hållit hårt knutna har han nu börjat spreta med fingrarna med. Han skrattar nu ljudligt och har nu börjat slå efter saker i sitt babygym. Han kan ligga länge och vara nöjd och bara studera sina händer eller någon leksak i babygymmet. Tyra var så mycket mer rastlös som bebis och blev less efter att ha studerat något i 5 minuter medan Isak kan ligga och koncentrera sig i närmare en halvtimme.


Den här bilden ser Isak inte riktigt lik sig då han ser så tjock ut när han sitter lite ihopsjunken men den är ändå så söt att den var tvungen att få vara med.

Min mjölk verkar inte längre riktigt räcka till och några dagar efter att han blev tre månader har jag börjat komplettera med flaskan och nu föredrar han flaska framför bröstet så han får mest bara flaskan på dagtid. På natten verkar han tycka att det är ok att amma och då och då brukar jag pumpa så han ska få i sig lite extra bröstmjölk. Peppar, peppar så har han än så länge aldrig ens varit snorig trots alla besök på öppna förskolan, kanske det beror på att han käkat mer bröstmjölk än vad Tyra gjorde? Isak har jobbat för fullt med att försöka vända på sig men ena armen hamnar ständigt i kläm då han ska ta sig runt. En vecka efter att han blivit 3 månader lyckades han dock vända på sig och när han väl kommit på hur man gjorde så vände han sig flera gånger samma dag.Isak jobbar på sina vändningsförsök.

Isak har lite svårt att komma till ro och somna på andra ställen än i sitt babynäste, inte ens vagnen duger att sova i just nu. Det gör att det är lite svårt att vara ute på utflykter(läs; han grinar och skriker för att han är trött och inte kan somna). Är vi hemma så är han riktigt lättsam och enkel att förstå sig på. Gråter han så är han antingen hungrig eller trött. Är han trött så lägger vi honom vaken i nästet med nappen i munnen så somnar han själv efter en stund. Är vi ute på vift har han dock svårt att komma till ro, man ser hur han försöker vrida och vända på huvudet för att hitta en bekväm sovställning utan att lyckas. Skriker ett barn så är det jobbigt men skriker dessutom Tyra samtidigt så känns det helt outhärdligt och man blir själv sur och grinig och vill bara springa in på dass och låsa in sig. En gång när vi skulle iväg någonstans och båda barnen skrek och grinade så orkade varken jag eller Tomas mer utan vi ställde oss på golvet mitt i allt kaos och packning med tårarna rinnande över kinderna och bara höll om varandra hårt och snyftade. Så kan livet som flerbarnsförälder vara ibland. Som oftast är det dock nöjda och glada barn som huserar här hemma. Tyra har fortfarande inte visat något missnöje över Isak utan är mer mycket stolt och vill visa upp honom för alla vi möter på stan och i lekplatsen: "Titta, Tyras Isak. Isak ligger här" också pekar hon på underslafen i vagnen.


Isak på babymassage. Så mysigt han tyckte det var att få sina tjocka bebisben knådade.


Amanda på besök

Tuffa tjejerna.
En helg kommer Amanda med familj och hälsar på oss. Så överraskad Tyra blir när Amanda följer med och hämtar henne från dagis.


Varma sommardagar med bus i poolen med Amanda.


En kväll när vi just är på väg i säng ringer mammi och hör om hon ska passa barnen så vi får åka upp till toppstugan och fika och titta på midnattssolen tillsammans med våra gäster. Det var första barnvaktningen sedan vi blivit tvåbarnsföräldrar men det hade bara gått bra och alla 3 barnen hade sovit gott medans vi suttit och smaskat våfflor och njöt av utsikten.


Tyra fick spelet ballongjakten i 2års present och den ville hon spela med Amanda. Spelet är en riktigt bra övning i självdiciplin för en tvååring där man får sitta och vänta på sin tur, slå med tärning och sedan är det inte alltid en själv som vinner. Tyra har inte riktig ännu lärt sig namnet på färgerna(hon verkar inte så intresserad av det utan säger att alla färger är rosa då man frågar) men när vi spelar tittar hon på tärningen och väljer då oftast rätt färg på brickan.


Samma dag som Umeborna åkte hem så gick vi på en mini vandring upp på Dundret tillsammans med barnen.


Små söta fjällblommor i massor.


Tyras första Cirkus

En helg bjöd LKAB på Cirkus. Det var Tyras första cirkus men det var nog inte bara hon som var förväntansfull när vi var på väg in.


Det var många spännande nummer med bland anant motorcyklar som körde snabbt runt i en liten glob samtidigt som en dam stod i mitten av globen och vinkade och log. Häst och hundnummren var också riktigt bra! Det roligaste var dock när de tvingade upp några gruvgubbar i manegen och satte på dem en massa bjällror runt magarna och band trummor mellan knäna så fick de spela i en liten orkester. Vi skrattade så vi höll på storkna!


Tyra fick en snurrgrej som gjorde färgglada ringar. Vi trodde inte att hon skulle klara att sitta still under hela föreställningen men det var inga problem och hon satt i pappas famn och iaktog allt med stora ögon.


I pausen fick hon ta sin första ridtur på en ponny. Hon satt alldeles allvarlig i sadeln under hela ridturen men när turen var slut och vi lyfte ner henne från hästen så ropade hon "mer rida häst, meeeer rida häst" ända tills föreställningen började igen!


Vardagsbilder

Vi stod på bron och tittade då bilarna som var med i Midnight sun meet kom åkandes i kortege. Det var riktigt kul att se alla vackra bilar och många som åkte i dem hade även klätt sig i 60-tals kläder. Tyra klappade händerna och vinkade åt bilarna som åkte förbi.


Regnbågen visar vägen till min skatt.


En kväll blev det Noulajärvihäng och grillning tillsammans med Tomas forna klasskompis Johan som också flyttat till Gällivare och hans tjej Ida.


Mina älsklingspojkar.


Barnvänligt
Vi är riktigt nöjda med området där vi bor! Lekplatsen ligger just utanför dörren och det myllrar av barn som leker i sandlådan eller åker runt runt lekplatsen med sina Bobbycars och trehjulingar. Direkt Tyra slår upp ögonen på morgonen så vill hon springa dit och leka med de andra barnen. Vi håller ett öga på henne genom fönstret och där ute är hon sedan från morgon till kväll om det är en dag då vi bara är hemma. Då och då sticker hon in huvudet och rapporterar om vad som händer och då och då kommer hon in med ett skrubbat knä eller arm som behöver blåsas på och sedan vill hon direkt ut igen. Ofta när hon är inomhus så ringer det på dörren och då vi öppnar står det något barn där och frågar om Tyra år komma ut och leka. Är det en regning dag vill de komma in och leka på Tyras rum. Sånt trodde jag skulle hända först då hon var i 5-6åldern. Jag är även chockad över att hon redan känns så självgående på något vis. Får hon vara utomhus som hon älskar är det i 99 fall av 100 en nöjd och glad Tyra man har att göra med!


Tyra leker i sandlådan med de andra barnen på gården.


Tyra och de andra tjejerna på gården tar en vätskepaus på vår uteplats.


Tyra vill genast gå ut när hon har vaknat. Här hann hon inte ens få av sig sin pyjamas innan hon skulle ut och "kippa gläset". Vi har funderat lite på sätta upp staket runt vår uteplats men det finns en backe med stubbar utanför vår uteplats och Tyra älskar att leka där.


Det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder! Det är helt suveränt med galonoverall då det regnar. Hur kan vi ha missat detta plagg tidigare?


Midsommar

Vi firade midsommar i Lillberget tillsammans med tjocka släkten.


Vi var ca 20 personer som hade knytkalas så gissa om det blev mycket mat!


Vi band kransar till oss och till Tyra. Hon tyckte jättemycket om att ha på sig sin krans och ville ha hjälp att sätta på den igen om den trillade av.


Av sin morbror fick Tyra en batteridriven vattenpistol som hon älskade och gick och sprutade vatten med på allt och alla.


Vi åkte till midsommarfirandet i Sammakko för att få lite traditionellt midsommarfirande.


Små, grodorna, små grodorna... Tyra och mamma tyckte det var roligt att dansa runt stången.


Isaks första midsommar.


Fyra generationer. Tyra skulle också varit med på bilden men det ville hon inte alls.


Krockettunering.


En vacker orkidé växte vilt i vägrenen efter Lillbergsvägen. Min moster hade varit snäll och märkt ut den med en gammal hink så vi skulle hitta den. Tror sorten heter Jungfru Marie nycklar.