<< April
   

[ Maj ]

Isak 2 månader - 5210g och 57cm

Nu har Isak fått hormonplitor, ca tre veckor fick han ha dem innan dem försvann.
Nu har man börjat jollra och ler tillbaka då man ler åt honom. Han är fortfarande en sådan nöjd och go bebis! Visst kan han vara grinig i bland men 9 av 10 gånger så beror det då på att han är övertrött och har lite svårt att komma till ro men då det är så sällan han grinar känns de gångerna inte speciellt jobbiga. Amningen går fortfarande bra. Tidigare ville han alltid ligga vid bröstet och mysa men så är det inte riktigt längre. När han är hungrig så ammar han i ca 5-10minuter sedan är mätt och vill inte äta igen på någon timme. Försöker man sätta honom till bröstet innan han blivit hungrig igen så visar han tydligt att det inte är det han vill. Han blir då förbannad och viftar med armarna och skriker, men blir istället nöjd och glad om han får ligga i babysittern eller om man leker med honom i famnen. Lite underligt kan jag tycka då jag trodde att bebiser som oftast trivs bäst vid bröstet om de fick välja!? Jag tror jag har rätt bra med mjölk denna gång för han vill bara amma från ett bröst per amningstillfälle.


Isak ligger på filten och gör "sälen". BVCsköterskan sa att jag måste bli bättre på ha honom på mage ibland då han börjat bli lite platt baktill på huvudet.
Fortfarande har både jag och Tomas (peppar, peppar) alltid kunnat sitta ner och äta middag i lugn och ro medan Isak sitter i sin babysitter eller ligger på en filt på golvet. Han är totalt vaken ca 4-6 timmar per dygn och är vaken ca 2 timmar i stöten och sover sedan ca 3 timmar i sträck. Vi har börjat försöka få in lite kvällsrutiner och lägger honom vid 20tiden då Tyra går och lägger sig. Det känns då så lyxigt att kunna sitta själv utan barn och mysa. Än så länge är Isak väldigt lätt att lägga. Vi lägger ner honom vaken i sitt babynest och ger honom nappen så ligger han där och snuttar ett tag och nästa gång man går in och kikar så sover han gott. Det är så skönt att han nu tar nappen för tidigare var det annars bara jag som kunde trösta/lägga honom. Han sover från kl 20-kl08 och vaknar under den tiden ca 3-4ggr för att amma. Denna gång kan jag slappna av och njuta av bebistiden mycket mer än jag gjorde förra gången. Är det något som känns problematiskt och jobbigt så är det denna gång så lätt att känna att det är en sådan kort tid som snart är över, sist kändes det som om det var något som skulle vara för evigt(tex amning på nätterna).


Än så länge sover Isak i sitt babynest bredvid vår säng om natten. På dagen sover han ute i vagnen.


Weekend i Umeå

Tyra spanar in solnedgången och vill alls inte sova.
Fredag den trettonde tog vi tåget till Umeå för att hälsa på våra forna grannar. Tågresorna gick rätt bra, Tyra såg barnfilm och tyckte det var jättemysigt att fika på tåget. Första resan var dock sent på kvällen och båda barnen hade svårt att komma till ro då det började närna sig läggdax. Kanske berodde det på att det både var ljust ute och att varenda lampa i hela tåget var tänt. På flyget dämpar de belysningen om kvällen, varför gör de inte samma på tåg? Alla andra resenärer runt omkring tog fram kuddarna och bäddade ner sig i sina säten och försökte sova. Vi tyckte synd om dem då Isak skrek och Tyra var övertrött och klättrade runt och bökade innan de båda kom till ro och somnade.Morgonen efter blev det ett kärt återseende då Tyra och Amanda fick ses igen!


Ena dagen gick vi in till stan och lekte i en lekpark på vägen och shoppade sedan lite och lunchade.


På kvällen dansade flickorna i sina likadana klänningar. Man börjar förstå lite varför många tvillingföräldrar köper lika kläder till sina barn. De tycker verkligen att det är jättekul då de ser att de har samma kläder!


Andra dagen var vi ute och promenerade och gick förbi vår förra uteplats och kikade om alla fina blommor vi planterat kommit upp. Vi gick sedan till Tyras gamla dagis där barnen fick leka på dagisgården en stund. "Tyras dagis" sa Tyra då vi kom fram till grinden!


På eftermiddagen promenerade vi till Busplaneten.


Isak i bollhavet.


Bollblåsen var lika populär som alltid. I bakgrunden syns Hilda, min gamla klasskompis (från systemvetenskapen) Jennys barn. De mötte också upp oss på Busplaneten och det var så kul att sitta i bollhavet och surra lite!


Tyra och Amanda klättrade själv upp i labyrinterna som ledde fram till ruschkanan, åkte ner och klättrade sedan genast upp en gång till. Så stora och självständiga de blivit! Vi var där ända tills vi blev utkörda då det stängdes och Tyra grät då hon tyckte det var så roligt och ville stanna kvar och sa "åka sista gång, åka sista gång" under tiden vi tog på henne ytterkläderna.


Vagnen i hopfälld på tåget bakom ett par skidor.
Efter denna kan jag verkligen rekommendera vår Phil & Teds syskonvagn till andra flerbarnsföräldrar! Den var helt otroligt smidig att ha med på tåget. Vi körde den inne på tåget med barn och allt och när vi parkerat barnen på rätt säten vek vi snabbt i hop den så den blev så liten att den rymdes i samma fack där folk hade sina skidor och väskor(den tar mycket mindre plats ihopfälld och är lättare än vår enkelvagn var). Det är också så skönt att den är lika lätt att köra med två barn som en vanlig vagn som man bara har ett barn i (den fungerar även bra att köra upp och ner för pulkbacken på Dundret då det är massor med snö där, vilket vi fick göra några gånger under våren då vi skulle grilla uppe i backen).
Det som är sämre med denna vagn är att den känns mindre ombonad till bebisen än våran Teutonia som vi hade till Tyra då hon var liten. Det känns också lite sämre när det blir dax för bebisen att sitta att han kommer sitta vänd från en.


Så här ser jag hela tiden Isak och kan prata med honom då vi är ute och går, mycket trevligare än i de traditionella liggvagnarna där sufletten skymmer tycker jag.
Nu när han ligger är det dock jättemysigt att hela tiden kunna ha ögonkontakt med Isak rakt uppifrån då man är ute och går med vagnen och han skrattar mycket och gör ljud då jag småpratar och flirtar med honom på våra promenader! Då Tyra låg i liggvagn upplevde jag att hon inte såg mig över huvud taget utan bara låg och stirrade upp i insidan på sufletten då vi var ute och gick, kanske därför hon ofta var missnöjd i vagnen när hon låg i liggdelen? Jag använder vagnen jättemycket nu då jag promenerar till och från Tyras dagis två gånger varje dag + ofta en promenad till stan eller på utflykt någonstans efter att jag hämtat henne så det känns viktigt att ha en smidig och bra vagn så man inte drar sig för att ta sig ut.Dille på rödprickigt

Tyra fick en sådan fin Harrodsväska av sin mommo då hon varit i London. Då jag strosade in på skoaffären hittade jag även dessa söta ballerinaskor. Jag tog dem i någon storlek större än vad Tyra egentligen har så kan hon ha dem inomhus och leka med då jag misstänker att de inte skulle överleva många minuter ute. Hon älskar sina lekskor och hur de låter då hon går med dem. Ofta kommer hon nu utklapprandes från sitt rum med dem på fötterna.


Denna svamplampa beställde jag från nätet för några månader sedan. Den ger ett sådant mysigt sken. Den gamla John Blunddockan fick vi av samma snälla arbetskompis till mamma som Tyra fick spisen av. Tror Isak ska få ha den dockan som sin då jag brukar sjunga John Blundsången för honom då han ska sova, den är så fin:

"Titta, kom och titta, kom sätt er här omkring. Det dröjer säkert ännu en stund innan sömnen kommer med John Blund. Han vill visa oss någonting.
Sedan, genast sedan när sagan tagit slut så lovar vi att sova så sött efter dagen är man ganska trött. Men först tar John Blund med oss ut.
Läggdags, det är läggdags för klockan slagit sju. Vi träffas säkert åter en dag då vi roar oss igen ett slag, sov så gott! God natt med er nu."


Flygets dag


En lördag är det flygets dag och vi åker till flygplatsen för att titta på olika flyguppvisningar. Vi tänkte dock inte på att det lät riktigt högt då Jas Gripen planet lyfte och skulle egentligen haft hörselkåpor med till Tyra och Isak.


De hade lite roliga grejer för barn där, bland annat fick Tyra fiska sitt livs första fiskdamm. Så roligt hon tyckte det var!


Nytt möblemang


Våra myrankopiestolar började kännas mer och mer vingliga och efter att en skruv lossnade från undersidan och Tomas var nära att flyga i golvet fick vi nog och gjorde oss av med dem. På returmarknaden fyndade jag istället 4 sådana här vita pinnstolar för 10kr styck! Jag köpte även lite vit färg jag ska snygga till dem med men samtidigt är de lite charmigt då de är lite nötta och slitna så det får bli i mån av tid.


På auktion fyndade vi denna fina kökssoffa med lådor undertill.


Så här mysigt blev den efter pyntning med kuddar och katt.


Nu fick vi plötsligt bordsplatser för 3 pers till! Riktigt skönt då klaffstolarna från jysk åkt fram allt för ofta på sistone. Soffan som såg så vit ut då vi köpte den ser dock mer nikotingul ut tillsammans med de övriga möblemanget. Så nu är frågan. Ska soffan få bli vit på riktigt eller ska vi byta vita färgburken mot en som påminner om soffans när vi målar om det andra?


Trädgårdspyssel

Nu har röd och grön sallad kommit upp i trädgårdslandet. Så mysigt det är att gå där ute och påta och riva upp lite ogräs.


Tyra undersöker en liten mask som tittat fram under ogräsrensningen.


På utflykt i naturen

Isak vid älven.
Så gott som varje dag då vi är lediga tillsammans åker vi ut på utflykt någonstans och tar med fika eller gör upp en eld och grillar lite. Det är riktigt härligt att ha så nära ut till naturen. Oftast följer mamma och bror eller några kompisar med ut.


Närbild på en myra som kilade runt i stacken.
Tyra är väldigt intresserad av småkryp just nu. Till sin glädje hittade hon en myrstack som hon länge stod och kikade på.


Blommor vid älvkanten.


Söt darling vid bron.


Tyra och min kompis Emilias dotter Celina på utflykt i Nautanen. Celina är lika gammal som Tyra och ska också få ett syskon nästa månad.


Vi stekte palt och fläsk över elden.


Öppna förskolan

Varje måndag går vi på öppna förskolan. Tyra har blivit så mycket mer självständig sedan Isak fötts. Innan ville hon hela tiden släpa med mig för att titta på olika leksaker men nu leker hon så nöjt själv. Är jag upptagen med Isak då det är dags för sångstund så följer hon själv med de andra barnen in till sångrummet och jag ser på håll hur hon sjunger och dansar där inne. Så stor hon blivit vår tjej!


Isak har varit på öppna förskolan sedan han var en månad gammal. Han har alltid brukat sova hela tiden vi varit där men de sista två gångerna har han varit vaken mycket och då suttit i en babysitter och kikat på alla barnen som lekt runt omkring.


Utrensning

Nu har vi rensat ut alla bodys från Tyras låda. Bodysarna har varit så bra att ha under vinter och vår då det kunnat bli en liten glipa mellan jacka/byxa när hon böjer ser ner och då annars lätt blir kall. De flesta kläder efter Tyra packar vi ner i förrådet för att Isak sedan ska få ärva dem och de kläder som är allt för tjejiga skänker vi till Myrorna. Det är rätt skönt att de inte skiljer så många år mellan barnen för det blir en hel del kläder att spara undan. Efter Isak har vi inte tänkt spara några kläder utan dem skänker vi direkt de är urväxta. De finare kläderna tex från Polarn och Pyret tänkte jag sälja på Tradera.


Morsdag

Årets morsdag firades med 3rätters på Glade kocken. Tårtbuffen till efterrätt gick inte av för hackor! Tomas, mor och bror + familjer var med.