<< Oktober
   

[ November ]

Underbara ungar!

Vad har jag gjort för att förtjäna dessa två små underbara liv?
Tyra blev helt till sig då vi packade fram de undanlagda kläderna i storlek 74 åt Isak och hittade en precis likadan pyjamas som Tyra har nu. Röd med hjärtan på.


Gostroll i myshörnan.


Nytt rekord: snöbrist i hela landet 9 november
9 november var det snöfritt vid samtliga SMHIs stationer i Sverige. Enligt SMHIs dataarkiv är detta första gången sedan våra regelmässiga observationer av snödjup inleddes i Sverige vintern 1904/05.


Blommande pense 11 November.

Jag måste säga att dessa penséer var extremt prisvärda. Jag köpte dem för 10kr i Maj då de blommade för fullt och de har blommat konstant i 6 månader!
Först 17 November kom det ett tunt, tunt snötäcke, får se om det stannar kvar eller smälter bort.


Vi vill dock inget annat än att ha snö då vi har fyndat både, slalomskidor, längdskidor och skridskor begagnat åt Tyra. Så i en månads tid har vi nu ivrigt väntat på att få se ett snötäcke då vi kliver upp på morgonen så vi får gå ut och testa grejerna!


Tyra får nöja sig med att åka slalom inomhus under tiden!


Isak 8 månader - 8,4kg och 72 cm


Nu sitter gossen stadigt, han kan även utan
problem ta sig från sittande till ålande. Han flyttar grejer mellan händerna och ställer sig upp på alla 4 och gungar och försöker krypa men lyckas inte riktigt. Han har nu fått sin första tand och var då mer grinig och sov oroligt.

Han har just fått börjat sitta med vid måltiderna och får en egen tallrik med lite ärtor och ris och sådant som han får sitta och grisa med. Han har inte riktigt börjat med pincettgreppet ännu men han har sig egen teknik där han tar mat i nävarna och trycker in i munnen. I övrigt äter han fortfarande välling morgon och kväll, ca en stor barnmatsburk per dag + ersättning efter marje mål. Att vänja honom av vid nattmaten var det bästa vi gjort. För förutom när han fick tanden så sover han som oftast gott om nätterna från 19-06. Rätt ofta vaknar han dock 1-2ggr natt men somnar genast om efter att fått nappen och den ger man honom nästan i sömnen. på dagen sover han två omgångar på totalt 4 timmar. Han kräks rätt mycket så det blir flera klädbyten per dag! I övrigt är han så nöjd och go våran kille. Skrattar massor bara man tittar på honom och roar sig själv genom att krypa runt i lägenheten och utforska. Gåstolen och hoppgungan är fortfarande två stora favoriter.


Frostnypta lövSpeleri spelera

Ticket to ride
Vi har kommit in i en ny spelperiod! När barnen krypit i säng bjuder vi hem spelkompisar och sitter och spelar till alldeles för sent om kvällarna. Det är synd att det bara går att spela med icket barnfamiljer. M
en Erik och Kristine ställer ofta upp och även Tomas jobbarkompisar har varit förbi på spelkväll.


Åke på toppen


På söndagar hela vintern brukar friluftsfrämjandet bjuda på fika i "Åke på toppenstugan". Den som varit upp flest gånger på en vinter får en "Åke toppluva". Vanligtvis är det en rätt lång skidtur men då det inte kommit någon snö ännu så fuskade vi och tog bilen upp halvvägs, då en tur på 20 minuter känns mer lagomt med barnen.


Isak snusar i sjalen.


Stugmys.


På kvällen den 17 November kom den första snön, dock bara ett tunt, tunt lager.
Nästa helg hade det kommit ett tunt snölager men det gick fortfarande att ta bilen upp på Dundret så vi gick en sista gång till Åke. Det är så mysigt att ha ett mål med promenaden och kunna gå inomhus och fika.


Tomtarnas vinterspel


Tyra hälsar på Japantomten.
Tomtar från olika länder kom och tävlade i tomtarnas vinterspel. Vi var och kikade på stan. Tomtarna dansade sedan ringdans med barnen runt stora julgranen och delade ut små presenter. De hade även ridning på istandshästar. På kvällen var det julmarknad på hembygsområdet. Vi promenerade dit med vagnen och köpte nybakt bröd från bagarstugan.

Isprinsessan


Premiärturen skedde i ishallen.
Nu har vi börjat åka skridskor med Tyra. Hon tycker det är jätteroligt!


Så glad hon var!


Celina var också med och åkte.
Första gången var Tyra som Bambi på hal is och höll vi inte i henne så åkte benen iväg åt varsitt håll.
Andra gången vi åkte kunde hon stå stilla på isen helt själv utan att ramla och i slutet ta två till tre steg själv.
Tredje gången åkte vi utomhus på sjön noulajärvi. Det var lite lättare att åka där då isen inte var riktigt lika hal som i ishallen och då kunde hon "gååka" runt själv på isen.


Tredje gången gillt. Nu kan man ta sig fram själv på isen även fast man gärna åker snålskjuts på mamma och pappa.
Jag och Tomas har en teori om att det är mycket lättare att motivera barn att lära sig nya saker i denna ålder innan de börjat jämföra sig med andra ännu. Minns själv när man började med något nytt i skolåldern att man då hade lust att sluta efter en gång då man kände sig så dålig mot för alla andra. Så tänker inte alls en tvååring!


Tyra åker skridskor ute på Noulajärvi.


Skyltsöndag

På lördagen var Tomas ute och jagade i Lillberget med sina kompisar och jag och barnen gick på långprommis i Malmberget tillsammans med mamma och sov sedan över där. Det var marknad i Kåkstan både lördag och söndag och Tyra fick fiska fiskdamm och köpa en lott i skinklotteriet. Tyra hade tur och drog lott nr100 och vann en stor julskinka.


På söndagen var vi i stan och kikade på tomtar, lekte på lekplatsen och Tyra fick åka hästskjuts. Det fanns bara plats för henne på hästskjutsen men jag, Tomas och Isak förföljde hästen med barnvagnen och Tyra kikade bak då och då och vinkade åt oss så det gick jättebra!


Dagisbyte

Så fina häften med bilder fröknarna på hennes gammla dagis hae gjort åt henne.
Tyra fick denna månad byta dagis till ett som ligger i huset intill oss och där föräldrarna engagerar sig och hjälper till mer. Det var ett svårt beslut att låta henne byta eftersom det då blir hennes tredje dagis innan hon fyllt tre.. Inskolningen gick dock som en dans! Första dagen var jag med och de var ute och lekte men jag såg knappt röken av henne. Denna unge älskar verkligen att vara ute! Andra dagen sprang hon dit själv medan jag tog på kläderna på Isak och var i full gång att leka då jag kom dit och skulle sätta på henne reflexvästen. Hon vinkade glatt hej då och när jag sedan hämtade henne berättade fröknarna att hon hade lekt och varit nöjd och glad precis som om hon alltid gått på det dagiset så det kändes jätteskönt!