<< September
   

[ Oktober ]

Helgaktiviteter

Jag måste säga att jag är lite överraskad över att det är så mycket aktiviteter som ordnas här i Gällivare! Denna lördag var det aktiviteter i kåkstan med hunduppvisning, marknad och pinnbrödsgrillning, senare samma dag var vi på höstmarknad i kullen och efter det i stallet där det firade att de fått en ny häst och därför bjöds på barnridning och fika.Helgen efter var det Islandshästens dag i Sandviken och då fick barnen rida ut på en runda i skogen och sedan bjöds det på grillad korv och fika vid sjön. Jag och Tomas har också börjat rida på Islandshästar varje tisdag. Mammi är då hemma med barnen. Så härligt det är att komma iväg på något eget bara vi två en stund! Det är verkligen helt annat att rida islandshäst mot för vanliga hästar. Riktigt lurigt var det ibörjan att få hästen att förstå när man ville trava och när man ville tölta. Jag hittade heller ingen bra info då jag googlade på detta. Tomas lärde mig dock ett bra knep och efter det har det fungerat jättebra! Knepet är som så: Ska man fatta tölt från skritt så höjer man händerna lite med kort tygel(så man ser att hästen höjer nosen lite) samtidigt som man gör massor av halvhalter och driver på. Ska man istället växla från skritt till trav så har man lite lösare tygel(så man ser att hästen sänker nosen lite närmare marken) samtidigt som man driver på.


Fikapaus i Sandviken.Tyra kollar in vattnet.


Å så mycket jag tycker om dessa tre filurer, konstigt att tänka sig att ingen av dem fanns i mitt liv för bara 6 år sedan.


Hösten är i allra högsta grad här nu.


Shoppinghelg i Luleå

Det är lite skillnad på mängden packning man behöver då man reser utan barn mot för när man har med de små!
En helg tar jag tåget till Luleå tillsammans med mamma och moster för att bo två nätter på hotell.


Tyra och Isak var väldigt intresserade av min väska.


Vilken mysig helg det var. Vi lyxade och åt gott på olika restauranger och om dagara shoppade vi eller promenerade. Vi lyckades alla köpa likadana tröjor på Gina!=)


Klädprovning i läskig provhytt som påminde om lustiga husets spegelrum(speglar åt alla håll, tom i tak och dörr). Man blev alldeles yr av att vara där inne och hittade knappt ut. Jisses så mycket jag shoppade. Har nästan inte köpt några kläder åt mig själv sedan jag fått barnen(blir så stressigt då man har dem med sig när man ska prova) men nu tog jag igen allt dubbelt! Fyra klänningar, två par skor, nya jeans och massor av toppar fick följa med hem.


Långa hotellfrukostar framför nyhetsmorgon, det var ett tag sedan sist!


Dagisgårdslek

I bland kan vi under en ledig dag ta med lite fika och promenera till någon dagisgård och utforska den tillsammans med barnen och sedan fika lite. Här var vi på Trumman tillsammans med Sandra och hennes barn.


Nu roas båda mina kottar av att få gunga en stund.


Vem svänger på svansen..

En dag tar moffa med Tyra på Muminteater. Vi hade peppat henne hemma innan och pratat om mumin och lyssnat på muminmusik hela dagen så hon satt i moffas famn och klappade och var helt lyrisk hela föreställningen!


De har också en muminutställning under biblioteket med muminboken "Hur gick det sen?" i enormt format med hål och tunnlar som barnen kan krypa igenom. Läskigt och spännande på samma gång tyckte Tyra. Tyra kan vara lite försiktig då vi kommer till sådana här nya miljöer. Helst vill hon bara sitta och titta en stund och se hur och vad de andra barnen gör innan hon själv testar på. Försöker vi puscha henne(själv tycker man inte att det är jättekul att sätta sig på en stol i 15 min och bara titta) så vill hon inte alls utan säger att hon vill gå hem.

Samma är det på barndansen som vi börjat med henne. Hon är väldigt försiktig där och verkar tycka att det är rätt läskigt. Jag blev väldigt förvånad då hon alltid blir överlycklig då det är dax för sång och dans på öppna förskolan och rusar in i sångrummet och bryr sig inte om ifall jag sitter kvar i ett annat rum och matar Isak. Där sitter hon sedan och klappar och sjunger. På barndansen tycker hon att det är rätt okey så länge vi sitter vi på golvet och gör rörelser men ska vi samtidigt gå runt i ring så vill hon helst krypa upp i min famn och vill att jag ska bära henne eller så vill hon sitta bredvid och titta istället. Då jag försökte övertala henne att vara med på golvet i stället så slet hon av sig inneskorna och skrek att hon ville gå hem. Jag blev alldeles paff och efter det gick vi inte på barndansen någon mer gång. Rörelserna var rätt svåra men de andra barnen i hennes ålder gick ändå runt och försökte. Börjar vi något liknande igen så ska jag försöka vara lite mer försiktig och låta henne sitta på sidan och bara kika i början om hon vill det och försöka att inte puscha henne.

De berättade på dagis att hon kan göra lite likadant där. Som förra veckan skulle de för första gången leka "hunden och benet". Då ville Tyra inte alls vara med utan skulle istället sitta vid sidan och titta på. När det sedan hade lekt några gånger så ville hon komma in i ringen och vara med. När hon sedan kom hem från dagis så var hon alldeles lycklig och ville visa mig och Tomas hur man lekte "hunden och benet". Hela kvällen fick vi alla turas om att vara hund och att gömma benet! Så spännande och härligt det är att få lära sig så mycket av våran underbara lilla tjej!


Tyras första möte med döden

En kväll när vi tar upp ökenråttorna ser vi att den ena inte ser så pigg ut. Någon timme senare är den död. Vi tycker så synd om den som är kvar då de är så oerhört sociala mot varandra och turas om att putsa varandras magar och alltid sover tätt intill varandra. Samma vecka dör även den andra råttan. Så konstigt. Kan det ha varit av sorg? De har dock levt på övertid ett tag då de blev närmare 6 år och vanligtvis endast bruka leva i 2-4 år. Tyra får titta och röra vid den döda råttan och sedan sätter jag den i en låda för att begrava den men ångrar mig sedan(då det är frost ute och förmodligen även tjärle i marken) och kastar den i soporna när hon inte ser det. Det borde jag dock inte ha gjort för långt efteråt går hon runt och pratar om att råttorna är döda och att mamma har kastat bort dem.


Tyra 2,5år - 12,9kg och 91cm


Nu känns det som om hon kan prata nästan hur långa meningar som helst. "Mamma, kan jag hålla din hand för det är mycket bilar här?" Hon börjar även kunna återberätta lite då vi frågar henne vad hon gjort på dagis vilket är nytt för denna månad (tidigare har hon bara sagt att hon har ritat varje dag jag har frågat även fast jag vet att de varit ute hela dagen). Hon är en riktig mystjej och om kvällen vill hon att vi ska gå till soffan och mysa med henne, då vill hon sitta tätt intill, gärna i famnen och ger oss många kramar och säger att hon älskar oss. Hon är duktig på att komma ihåg olika sångtexter och går ofta och nynnar på någon sång. Hon leker bra utan oss men hon älskar när någon vuxen(oftast är det mommmo eller morbror) kommer och hälsar på och vill sitta på hennes rum en stund och låta henne "bjuda på fika" eller leka något annat med henne. Hon tycker förståss även om att leka med andra barn och om hon går ut och det inte är några andra barn ute så kommer hon oftast till oss och klagar "Det är inga andra barn ute, var är barnen? Jag vill gå in" Då brukar vi säga att hon ska gå och knacka på hos hennes kompis Silas och fråga om han vill komma ut och leka och då springer hon och gör det. Träffar hon ett okänt barn har hon ibland börjat fråga barnet vad det heter och hur gammalt det är och sedan om han/hon vill leka med henne. Nu känns det helt rätt att vi skaffade barn så tätt så hon snart har lilla Isak som lekkompis att vara ute och busa med!Det är så roligt att studera henne när hon leker rollekar med olika saker(kan vara allt från popcorn, dockor till besticken) som pratar med varandra och som ofta är bekymrade för olika saker. Har jag rytit till åt henne samma dag så hör jag att hon ryter till om precis samma sak åt skedarna och då blir den lilla skeden ledsen och måste tröstas av den större. Hon är dock fortfarande ett väldigt snällt och lättsamt barn, varje gång hon går från bordet tackar hon så mycket för maten och då jag lägger mat på hennes tallrik eller räcker henne något säger hon alltid "Tack mamma". Hon är fortfarande lite i skarven mellan att inte sova på dagen och att göra det. På dagis eller då vi åker bil sover hon. Har hon inte sovit kan hon bli lite grinig på eftermidagarna och fråga efter nappen. Vi försöker dock begränsa henne till att bara ha den på natten men det är inte så lättt då hon hittar Isaks nappar lite överallt!

Hon tycker om att spela memory och ballongspelet och kan para ihop rätt färg med rätt ballong men frågar vi henne vad en färg heter så chansar hon hej vilt. Hon är ännu inte heller intresserad av att räkna utan ber vi henne räkna något så pekar hon och räknar ett, två, tio. Ibland känns hon dock så stor. I går när hon var ute och lekte på gården så höll de stora barnen på att spela fotboll. "Mamma, jag får inte var med!" kom hon efter en stund och klagade. Hu, är det inte sådana problem som kommer först i skolåldern och inte redan då ungarna är 2år!? Jag försökte förklara att de stora barnen ibland vill leka själv och att hon då får gå och kika om hon ser något litet barn att leka med istället. Jag ger henne en egen boll att ta med ut och leka med. Men efter en stund kommer hon igen, "Mamma, jag får inte var med!". Jag ger henne en stor kram så fikar vi lite mellis i stället och sedan är det hela glömt.

Hon låter fortfarande mig hjälpa henne ta på sina ytterkläder och det är rätt bekvämt då det tar snabbt. hon har därför inte riktigt fått chansen att öva själv men i dag när vi var på öppna förskolan och jag satt och tog på Isak hans overall och så tog hon på sig både overall, mössa och skor helt själv. Så visst kan hon om hon får chansen!

Sedan några månader tillbaka har hon trosor på sig hemma istället för blöja. Det fungerar rätt bra och vi påminner henne efter sömn och mat om att gå på pottan och rätt ofta säger hon till själv. Men det händer fortfarande några olyckor i veckan så då vi ska någonstans eller på dagis så får hon fortfarande ha blöja. Personalen på dagis säger dock att hon börjat meddela även där då hon vill ha följe till pottan så det dröjer säkert inte länge tills vi kan ta bort blöjan helt på dagtid iaf.


Isak 7 månader - 8,1kg och 69cm


Isak har inte varit så intresserad av att sitta då han istället hela tiden vill åla men sätter vi honom i sittställning så sitter han nu en stund innan han kastar sig framstupa och ålar iväg. Nu är han riktigt snabb på åla och hittar oss då vi försvinner in i ett annat rum.


Nu har vi vant av honom med nattmaten. Tidigare åt han ett mål kl 23 och ett mål vi 03 tiden men en kväll bestämde vi oss för att försöka sluta med de målen. Vi gav honom istället nappen varje gång han grät och hjälpte inte det fick han en slurk vatten ur flaskan. De blev tre lite gnälligare nätter men jag tyckte ändå att det gick lättare än jag förväntat mig och sedan sov han gott utan mat. Han vaknar dock fortfarande ca 2-3 gånger per natt då han somnar om direkt efter att ha fått nappen men det stör sömnen mycket mindre än vad det gjorde att behöva mata honom. Jag upplever även att han nu istället äter mycket bättre på dagarna! Han är en sådan mysig och lättsam bebis!


Gran Canaria Playa del Ingles

En vecka flyr vi iväg till Kanarieöarna. Så härligt det är att slippa trycka ner barnen i underställ och overaller och bara låta dem sprätta runt i badbyxor hela dagarna istället!


Vi bodde på ett sådan fint hotell som hette ifa Catarina. Det hade barnpool och lekplats där Tyra stortrivdes.


Badtjej.


Badkille.


Barnbassängen hade en av de läskigaste vattenrutschkanorna. Den gick så sjukt snabbt!


Solstolsmys.


Ligga i solstolen och titta upp i himlen är mysigt. Dock blir det inte mycket sådant med två små..=)


Vi åt frukost och middagsbuffe varje dag på hotellet. Jag har aldrig sett maken till maffiga buffer förut! Till frukost stod en kille hela morgonen och bara stekte ägg och en kvinna stod bara och gräddade pannkakor. Till middagen fanns det 40-50 olika rätter att välja på (som varierades varje dag) och jag var bara tvungen att smaka lite av varje rätt så efter några dagar hade jag fått riktigt ont i ena handleden och kom sedan på att det berodde på alla överlastade buffetallrikar!:)


Isak somnade varje kväll i vagnen på väg ner till middagen och sov sedan snällt fram till morgonen. Tyra åt en stor middagsportion varje kväll och kröp sedan ner i sin vagn och somnade så det kändes nästan som om man hade barnvakt och jag och Tomas kunde i lugn och ro hämta mer mat, beställa in ett glas vin till efterrättsbuffen och satt länge kvar och pratade medan de två små snarkade från vagnarna.


Panerad unge.
Playa del ingles strand var ganska blåsig så en dag åkte vi till Puerto Rico och var en heldag på stranden där.


Vi hade en sådan tur med vädret! Det var 25-28 grader dygnet runt men ändå som oftast lite småmoln på himlen så man orkade vara ute och göra saker utan att bli överhettad!


Lilleman sov hela tiden vi var på stranden.


Våran ena vagn hade ett opålitligt hjul och därför fick barnen som oftast åka så här i ena vagnen då vi skulle ut på längre promenader! Det gick jättebra!


Den här till synes oskyldiga fågeln bet några minuter senare en kvinna i halsen så hon började blöda.
En dag åkte vi till Palmitos park som var en djurpark i närheten. Det påminde om Kålmården och djuren hade stora fina hägn och besökarna fick gå in i många av hägnen och man fick därför en känsla av att komma så nära djuren.


De hade flera olika djuruppvisningar. Bland anant en papegojshow som vi blev riktigt inponerade av då papegojorna kunde lägga riktiga pussel och cykla på små cyklar.


De hade även en rovfågelshow där rovfåglarna kom flygande fritt från bergen. Kändes riktigt mäktigt!


I väntan på rovfågelshowen. Vi hade en sådan tur som hittade dessa platser i skuggan då det var stekhett just då och hela läktaren var i solen.


Vi var även på en delfinshow.


I fjärilshuset.
Det låg en liten men mycekt häftig öken som hette Mas Palomas i närheten. En dag vandrade vi genom den till havet.


Tyra var så duktig. Ökenvandringen tog 20 minuter enkel väg och hon kämpade tappert på själv genom sanden hela vägen dit, gick sedan en promenad längst strandkanten och efter det så gott som hela vägen tillbaka!


Varje kväll hade de barndans på hotellet och en kväll kom en trollkar och trollade. Vi missade den dock som oftast den då vi satt så länge och tryckte i oss av middagsbuffen. Trollkaren såg vi dock till att passa in och Tyra tyckte han var väldigt spännande. Hon lekte med några tyska flickor efteråt och försökte prata med dem och kom efter en stund förvånat springade och sa "Mamma, flickorna heter ingenting". Språkförvirring.


Tyra går på sin första bio


En lördag tog mommo med Tyra på Nalle Puhfilm. Vi hade taggat henne innan hela dagen genom att lyssna på Nalle puh musik, pratat om Nalle Puh, visat henne små Nalle Puh klipp på datorn och packat hennes lilla kånkenväska med tablettask och russin. Så hon var riktigt ivrig när mommo väl kom och hämtade henne! Det hade gått jättebra på bion och hon hade suttit stilla och kikat på filmen och verkat tycka att den var spännande! När hon kom hem så var hon ivrig och skulle berätta vad den handlade om. Så stor hon är som kan åka iväg på små utflykter utan oss!