<< November
   

[ December ]

Stuggrillning

Vårt utebord som Tomas byggde i somras.
En helg åker vi till stugan för att grilla korv. Vi hade inte varit där sedan snön kommit så det tog ett tag innan vi plumsat oss fram till stugan.


Det var bara -5 och vindstilla och det var riktigt härligt att sitta på renskinn runt elden och äta lunch.


Tomas eldar.


Jag bjuder ungarna på varm choklad.Tomas testar hur tjock isen är.


Vi hade dock slarvat lite med kläderna till ungarna då vi tyckte att det var så varmt ute så efter ett tag började Tyra frysa om tårna och vi gick därför in stugan och gjorde upp en eld i öppna spisen och satt där och fikade lussekatterna vi hade med oss. Det tyckte hon var mysigt!


Det är så trevligt att bara kunna göra små dagsutflykter till stugan även under vintern! Vi satte dock aldrig på elen denna dag då vi egentligen bara tänkt stanna ute och grilla. Det gjorde att fönstrena var alldeles isiga och gnistriga. Rätt vackert men det kändes lite konstigt då man knappt såg ut alls. Förra stugägaren sa dock att fönstren brukar bli isfria då man slår igång elen så det är ju skönt att veta så man får lite utsikt nästa gång man vill stanna en lite längre stund där!


Årets julkort
Grattis Lisa 33år!

Tomas bakade så fina och goda tårtor!


Så här fin var Tyra på min födelsedag!


Denna bild fick jag förra året då jag fyllde år av min kusin Sanna, så fin. I år fick jag bland annat Fjällrävenskogsbyxor, två fina klänningar från Indiska, lyxiga choklader, goda téer och annat smått och gott.


Detta torrköttsstycke fick jag i present av pappa. Men det lär gå åt då jag nu fått konkurrens av Tyra. "Mamma ta fram renköttet, jag är sugen" säger hon om kvällarna.


LuciaSå söta barnen var där de stod och tittade länge på oss föräldrar och blev så glada och vinkade då de fick syn på oss. Isak kom sättandes direkt han fick syn på oss med det tog säkert minst 15 minuter. Tyra och några andra av "storbarnen" hade varit och lussat på ett äldreboeende tidigare under dagen.


Tyra och Tomas bakade lussekatter.


Luleåtur

Vi åker med Isak på återbesök till Kirurgmottagingen i Sunderbyn efter hans operation. Vi passa på att gå på Leos lekland och jag går på förkontroll hos Memira då jag nu helt bestämt mig för att bli kvitt glasögonen!


PepparkaksbakJulshopping i Kåkstan i Malmberget

Vi strosar lite i de små bodarna i Kåkstan, köper lite lotter och går sedan och fikar i fiket där och avslutar med en slädtur med häst.


En annan helg åker Tyra "Kåkstadsloppet". Hon åkte det även förra året men det var stor skillnad i år. Vilken fart hon hade i spåret och rejsade om flera andra barn! Tror du att jag får någon medalj sa hon oroligt då hon hunnit halvvägs.


Tur att man har en elektrikerson i huset då då julbelysningen krånglar.


Julpyssel.


Favoritleken denna månad är att leka hund. Både hon och Isak kommer med någon grej i munnen som jag ska kasta och sedan kryper de iväg och apporterar. De vill även att jag ska låtssas att vindruvor är "hundgodis" och sedan ska de göra vacker tass, snurra runt och göra skall och sedan få "hundgodis" som belöning. Så söta!


Lika kallt ute som inne. Bara ett litet minustecken som skiljer.


Dundretturer

En dag åker vi slalom med barnen på Dundret.
Och en annan dag tar vi längdskidorna upp till dalstugan.


Isak äter varmkorv framför öppna spisen i dalstugan.


Distansstudier

Denna termin har jag läst 15 poäng(halvtid) kardiologi via Luleå universitet tillsamamns med två andra tjejer från mitt jobb (jobbar även 75%). Kursen var på distans och vi har fått lära oss att tolka EKGn, lärt oss mer om hjärt och kärlsjukdomar samt skrivit ett fördjupningsarbete om sambandet mellan LCHF och Hjärt och kärlsjuksjukdom. Det har varit en rät krävande men intressant kurs och nu är det bara sluttentan kvar! Jisses så mycket tid över det kommer kännas som att jag har nästa termin då jag bara jobbar och inte har något plugg. Det har dock varit rätt mysigt att sitta hemma med en katt i famnen och lyssna på föreläsningar via nätet istälelt för i en kall föreläsningssal. Dock aningen mindre socialt.


Julafton

Magsjuka julfirare.
Julaftonen gick i kräksjukans tecken. Det började veckan innan julafton med att Tyra kräktes mitt i natten. Jag tog då Isak och flydde till mamma i hopp om att inte bli smittad med det resulterade bara i att jag ändå fick magsjuka men lyckades smitta ner mamma, Björn, Erik och Kristine på kuppen. Vi var dock tappra och försökte fira en vanlig jul med julbord och Tomte men ingen hade direkt matlust vid julbordet. Jag och mamma hade kräkts natten mot julafton, Erik och Kristine och Isak kräkten på själva julafton och Tomas då gästerna hade gått hem.


Julfina Tyra så förväntansfull. Hon var den enda som inte mådde illa.
Lillgossen.


Rödklädda gossar.


Ivriga barn som väntar i fönstret på Tomten. Oj vad de skrek, knackade och vinkade då de fick syn på honom.


Tomten kom just då pappa gått ut för att leta efter honom så de gick tyvärr om varandra.


Naturligtvis innehöll barnens första paket ett äpple som de genst började knapra på. Tyra var dock lite besviken på att hon inte fick någon morot av tomten (vi hade slut på morötter).


I julklapp fick Tyra en pulka och en stjärtlapp, servis i trä, vantar från tornedals textil, ritgrejer och block, vetenalle, morgonrock, bok och ullunderställ.


Isak fick snarlika grejer förutom att han fick en söt rulltårta i trä och ett munspel.


De här söta ugglekuddarna hade mamma sytt till barnen.


Nyårsafton

På nyårsafton var alla friska och krya igen och vi firade med samma gäng som på julafton.


Vi gjorde en rätt var jisses, tror aldrig jag ätit så lyxigt och gott som denna nyårsafton förut! Erik och Kristine gjorde en förrätt med kalixlöjrom, och bitar av hummer.


Jag och Tomas stekte oxfilé som serverades med hasselbackspotatis, ungsstekt tomat med parmesan, vitlöks och olovtäckte och hemgjord bea till.


Mor och Björn gjorde en sorbet med egenplockade blåbär och maräng med mandelspån och ett fruktspett till. Isak fick bara vara med på förätten och sedan sköt vi lite raketer och skickade upp två kinesiska lyktor innan han fick gå och knyta sig. Vi andra kunde sedan ostört sitta länge och njuta av resterande rätter. Tyra var uppe till efter efterätten ca kl 10. Då hon gått och lagt sig tog jag och Tomas en långpromenad till min morbror Leif och kusin Åsa som jag inte sett på många år. Det var så trevligt och vi satt där surrade, drack vin och fikade och hann precis hem till 12-slaget då vi skålade in det nya året tillsammans med mamma och Björn! En helt perfekt nyårsafton och det kändes som att vi fick lite revansch för den minst sagt lite annorlunda julaftonen som blev i år!


Nyårsfin Isak.

Nyårsfin Tyra.