<< Maj
   

[ Juni i Gällivare ]


Islandshästarna

Nu har vi ridit terminens sista lektion och jag ser redan fram emot höstens fortsättning. Vi är 3 tjejer och tre killar(Tomas jobbarkompisar samt Johans flickvän Ida) som ridit en gång i veckan denna termin. Nu börjar jag känna att jag har koll på trav och tölt och kan växla mellan de två gångarterna (bara jag får en häst som kan det dvs:) ). Sista lektionen red vi ut i skogen och jisses så det sög i magen då vi snabbt, snabbt galopperade fram mellan träden upp på berget för att kika på den fina utsikten.


Johan och Tomas och min häst står borta vid granen och väntar. Det är inte precis riktigt lika strikt på denna ridskola som den jag red på då jag var liten där hästarna skulle stå prydligt uppradade på medellinjen och klackarna skulle slås ihop med med smäll vid avstigning! Här rider man lite som man vill med det känns rätt avslappnat och skönt för min del.


Jobbet bjöd på trerätters på Vassara. Mums!


Avslutning


Vi gick på öppna förskolans avslutning. Det var i ettöreskyrkan som är så mysig och sägs vara Gällivares äldsta byggnad (från 1700-talet). Hela kyrkan lystes upp av tända ljus och vi sjöng sommarsalmer.


Det är dock en väldigt kylig Juni (bara 8 grader denna dag) så än så länge så fick småttingarna behålla mössorna på.


Samma dag förra året såg Tyra ut så här då vi var på badstranden i Gällivare.


Vi har blivit med stuga

Efter att ha sökt efter den perfekta stugan länge och väl nu har vi äntligen hittat en sådan fin liten stuga! Den ligger vid sjön Sikträsk i Gällivare. Stugan ligger bara 18 km från hem och jobb men det känns ändå som om man kommer så långt ut i naturen. Fördelen med att det är så nära är också att man kan bo där under sommaren även under perioder då man jobbar. Det blir även enkelt för släkt och vänner att slinka förbi och hälsa på oss då vi är där och det är alltid trevligt med lite sällskap, så välkomna!:) Sjön är stor (6 km lång) och jag ser fram emot att åka runt och utforska den närmare med båten som följde med (eller ännu hellre med en kajak).


På bron.


Första titten i stugan. Tema furu var det visst här!Öppet till nock i hela stugan, det gillas! Öppna spisen var också väldigt vacker.


Kök (Oj vad det kliar i mina fingrar efter att få förändra och göra om).


Matplats.


Allrum.


Sovrumsdelen.


På grillplatsen just utanför stugan.


Nyblivna stugägare ute på bryggan.
Vi var så ivriga att då vi köpt stugan att vi åkte vi dit och stannade där i 5 dagar."Titta Mamma där är Anki!" Så lyxigt det känns att ha en egen brygga och "egna" ankor att mata! Vi har döpt den tamaste ankan till Anki och jag gissar att Anki kommer vara rejält fet innan denna sommar är över då Tyra kastar bröd till henne direkt hon får syn på henne. Anki verkar uppskatta det för nu har hon till och med börjat komma flaxande upp på land då hon får syn på oss!


Det fanns lite olika kikare i stugan och denna kikare utsåg Tyra till sin egen.


Så jag älskar denna bild! Jag kan inte heller komma på så många finare mellisplratser än denna.
Är det denna plats som våra barn kommer minnas då de tänker på deras barndoms somrar månne?


Suddig middagsbild tagen med telefonen.

Alla inventarier följde med i köpet så första veckan gick mest ut på att rensa ut och att kika efter vad som fanns. Vi röjde också en hel del sly och småträd så utsikten mot vattnet kom fram bättre. De förra ägarna har inte varit i stugan på flera år så det är rätt mycket pyssel som behöver göras. Det kliar i mina fingrar för att få måla om alla tak och innerväggarna vita men det är inte prio ett för i år enligt Tomas.

De vi tänkt hinna med i år är:
O Såga ner ett besvärligt träd som trycker mot gäststugan/bastun. (det besvärliga är att trädet växer mitt emellan stugväggen och elledningen så det finns risk för att något av dessa kommer skadas vid fällningen.
O Lyfta gäststugan med domkraft och sätta dit nya plintar.
O Beställa en hatt till skortstenen alt. klä in hela skorstenen i plåt då det just nu kommer kondenserat vatten från öppna spisen till väggarna.

O Måla om bron på stugan.
O Byta ut och måla vindskivorna till stugan.


Nästa år tänkte vi (eller i år om vi skulle få långtråkig..=).. ):
O Måla om stugan (eventuellt med tjärfärg).
O Måla innerväggar + tak i stugan vita.
O Kitta om fönstrena.

Det mesta känns dock som lite mysigt pyssel då allt blir på så mycket mindre och mer lagom nivå då det är en stuga och inget riktigt hus. Känns just nu helt perfekt just nu att bo i lägenhet och att i stället ha en stuga 15minuter bort. Så nu har vi skjutit husplanerna några år framöver.


Vilken händig karl man har!
Första veckan röjde Tomas några träd som han tillverkade finfina bänkar till grillplatsen av.


Isak inviger bänkarna genom att skotta lite sand på dem.


Presenter av mor.


Sköljer disken medan Anki tittar på. Det det känns så mysigt att leva lite primitivt. Tänk för 100år sedan så bodde folk så här på riktigt här i Sverige. Och i vissa länder än idag.


På kvällarna då barnen gått och lagt sig pysslar jag och Tomas ute med stugan fram till midnatt. Så rofyllt det är att bara påta på, all vardagsstress bara rinner av en. Sedan blir det tandborstning och prat ute på bryggan.30års fika för Isabell i Vassarastugan. Barnen lekte så fint tillsammans ute vid vattnet. Här har de kommit in och tittar på regnbågen.


Tjejfest

Sandra har varit modig nog att raka av sig allt hår bara för att hon alltid viljat testa hur det skulle vara.
En kväll följde jag med Sandra på tjejfest. Kompisen som hade festen hade ett helt underbart inglasat uterum där vi satt hela kvällen och drack riktigt goda sorbetdrinkar, pratade och skrattade i massor!:) Det här var nog första riktiga utekvällen sedan jag fått barnen, har inte riktigt känt mig sugen på uteliv tidigare!


Blondinerna.