<< Februari
   

[ Mars ]

Lilleman blir 1år - 9630g och 77cmHela tiden ska man klättra upp på soffan och stå och ratta på radion och lyckan är om Tyra är ute på gården för då står han och tittar och bankar i fönstret!


Älskade lilla 1åring.Nybadad ettåring.
Samma dag som Isak blev ett sa han sitt första riktiga ord: Kisse (K-sse, K-sse sa han flera gånger och tittade på katten efter att vi uppmuntrat honom lite)! Så glada vi blev, nu känner man sig så mycket mer peppad på att börja prata med honom på riktigt och öva fler ord! Han har de senaste månaderna sagt mamma och pappa rätt tydligt då han tittat på oss men det är så svårt att veta säkert om det bara är joller eller om han verkligen säger det på riktigt! Han plockar i sig av våran mat då vi äter, får ev. burkmat efteråt och även ersättning. Sover mellan 11 och 14 och mellan 20 och 07.


Tyra hjälper Isak att öppna hans paket.


Tomas gjorde två riktigt fina och goda smörgåstårtor!


Även denna tårta gjorde Tomas (naturligtvis fick Isak en högtalare på ögonlocket dagen innan kalaset = blåtira + sår vi fick stripsa)!


Första tårtsmaken.


Vad var nu detta?
Tyra fick ett prickigt paket av faster som matchade hennes klänning!


Isak med några av hans presenter. Jag kan tänka mig hur roligt de kommer ha då de kommer fräser runt på gården med sina bobbycars till sommaren!


I bland är det tur att man är söt!

Lillen bättrar på immunförsvaret.
Den här åldern är väldigt mysig men kan även vara rätt påfrestande! Allt ska rivas ner, hällas ut och om det går pillas sönder. Är något förbjudet så blir just det förståss extra intressant. Minst 10 gånger per dag hittar vi lilleman rotandes i toastolen. Katterna får äta sin mat i badkaret för att inte få den urvält. Allas tallrikar måste vara parkerade på en rad mitt på bordet för annars når han dem och sliter ner dem med mat och allt. Hälsar man på någon som inte har barnsäkrat hemma får man först springa runt och plocka undan allt ömtåligt innan man kan släppa lös den lilla illbattingen. Puh! Tänk de som skaffar 10 ungar och har de så här mest hela tiden, hur orkar de?


Gostrollen.
Det går fortfarande över förväntan för barnen att dela rum. De sover som oftast bra om nätterna och jag tror nog att de båda tycker att det är rätt mysigt att ha någon annan som snusar i sängen bredvid. Tyra är inte alls speciellt snål om sina saker eller om det är Isak som inte blir speciellt sur över att få grejer ryckta ur nävarna då och då? De brukar mest i alla fall vara glada miner då de pysslar på själva inne på barnrummet. Tyras spel och sådant ligger på de övre hyllorna i rummet så de får ligga i fred från små barnhänder så får Isak härja med de mer bebisvänliga grejerna på de nedre planen. Vill Tyra hålla på med ett pussel eller annat Isakovänligt så brukar hon gå och sätta sig vid köksbordet istället så hon får sitta i lugn och ro.


Svärmor på besök


Barnens fammo och Stefan kom på besök denna månad. Riktigt mysigt hade vi det tillsammans med dem! Den första dagen promenerade vi till stan och shoppade lite på vintermarkanden.Tyras dagis hade en liten skidtävling och fammo fick vara med och heja på.


Tyra var dock inte riktigt i form då den unga damen klivit upp redan 05.30 just denna dag. Hon tog sig dock runt för egen maskin och fick en fin medalj.


Denna dag åkte vi på Vassara.
Denna månad har det verkligen varit härligt väder så gott som varje dag och vi har varit ute massor, dock har kameran som oftast glömts hemma tyvärr. Det är så mycket annan packning då man ska iväg med två små att vi helt enkelt fått prioritera bort den. När Tomas mamma var här så passade vi dock på att ta med den. Två av dagarna de var här hade vi skidåkning på programmet. De var båda riktigt duktiga! De berättade att i Skåne står redan nu blommorna i full blom och fjärilar och humlor surrar omkring. Just denna årstid tror jag dock att de är få som blir avundsjuka då vårvintern här är helt underbar! Fortfarande kan man hålla på med alla roliga vinteraktiviteter och samtidigt värmer solen så skönt att man bara vill vända ansiktet mot solen och stå och blunda en stund! Slutet på April är dock den tråkigaste tiden här tycker jag. Då kan man inte längre kan åka skidor och skridskor men det forfarande är kvar snöhögar här och där och är lite småslaskigt. Kanske det är då vi ska planera in våra årliga skåneresa?:)


Välförtjänt middag + fika i Vassarastugan efter skidturen.


Flera av kvällarna de var här så var det helt otroligt norrken som piskade i grönt och rosa över himlen. Är så glad att även skåningarna fick se detta fenomen som även vi här uppe i norr som ser det hela tiden är lika faschinerade över! Det är dock inte helt lätt att fånga på bild.


Skridskoåkning på en snöig hedis en av kvällarna.


Liten pälsmössa och jag.


Iskyrkan hann vi aldrig se sist vi var där.
Tomas åkte med gästerna till ishotellet. Jag skulle jobba den natten så jag snusade hemma i soffan med Isak under tiden.Fin snösäng.


Tyra och fammo.


Mys i pappas famn.


En heldag spenderar vi på Dundret tillsammans med kompisar och deras barn. Mycket pulkaåkning och slalom blev det för lilla fröken. Lilleman sov hela tiden i vagnen så därför är det inga bilder på honom från denna dag.


Tyra fick nya slalomskidor och en skidsele i förskottspresent av sin fammo oj så glad hon var över dem! Tidigare har hon varit lite småfeg på slalomskidorna men med selen så återfick hon självförtroendet och lyste som en sol då hon fick åka i Likavaara med pappa.


Tyra och Emilia.


Finaste tjejen.


Fläskolle satt i närheten och kikade på oss och hoppades på en korvbit.


Hela gänget mumsar korv och bröd vid en utflykt vid isbanan.


Nautanenloppet

En helg fick Tyra åka nautanenloppets barnlopp. Det hade annonserats rätt dåligt om att det skulle vara så det var bara Tyra och 5 andra barn där. Tyra hade somnat i bilen på väg dit och var sur och grinig då vi väckte henne men då de var så få deltagare så försökte vi verkligen peppa henne att vara med. Ock bara hon hade fått på sig skidorna och börjat åka så var hon med på noterna och tyckte det var roligt! Då hon kom i mål fick vi höra att det fanns ett stort prisbord med leksaker som hon fick välja bland. Tyra fastnade först för en liten nyckelring innan vi diskret puttade henne mot de större (och dyrare) leksakerna och tillslut valde hon en stor bil som spelade melodier och blinkade i alla de färger. Gissar att våra öron kommer att önska att hon valde nyckelringen istället efter allt truddeluttande.


Modell för en dag

De ringde min från ett företag som hette "modell för en dag" och sa att de hade en drive här i Gällivare där man gratis fick bli uppsminkad och få färganalys och sedan bli proffsfotograferad (ville man sedan behålla någon bild så fick man köpa dem). Nu för tiden fotar vi ju mest bara barnen så rätt kul hade det varit! Samma kväll skulle jag dock på fest med de andra mammorna från Tyras dagis så då blev jag lite slö och tänkte att Tomas kunde få passa på och fota några bilder på mig festfin innan jag stack iväg istället.


Lisa 32år
Nästa gång blir det Tomas som får posera! Då får jag dock vara väldigt snabb med kameran då han är en evig tidsoptimist och börjar göra sig festfin 5 minuter innan han ska vara på festen!
Dagismammefesten blev förresten väldigt lyckad! Vi var 10 mammor som var med. Vi provsmakade olika viner, beställde thaimat, pratade viktigheter, spelade tvspel, spelade på spåret, drack mer vin och och spelade sedan sångspel, charader och pratade i massor. Då vi tittade på klockan första gången så var den 03.30 och tiden hade bara rusat iväg! Riktigt trevligt!


Resa till grannlandet

En söndag åkte vi på en heldagsresa till Levi i Finland för att åka skidor tillsammans med min bror och Kristine. Mor ställde upp och passade barnen. Så vi njöt! Det var underbart bara att få sitta i bussen och prata och fika ostört i flera timmar. Sedan hade vi riktigt tur med vädret, strålande sol på blå himmel hela dagen! Jag har aldrig varit på någon sådan stor skidannläggning förut och vi åkte där från det öppnade tills det stängde och hann ändå inte åka mer än två åk i samma backe då det fanns så många olika att välja på!


Kristine vid restaurangen vi åt lunch på.


Jag offpist.


Tyra och lördagsclownen

De har börjat ha en clown som dansar med barnen och delar ut ballonger i våran galleria någon gång i månaden. Tyra älskar clowner och vi tog därför dit henne. De flesta andra barnen var större än henne och hon blev lite blyg men man såg hur mycket hon ändå ville vara med och dansa men hon vågade inte riktigt fullt ut. När något är riktigt spännande så har Tyra börja veva ut tungan och ha den hängande ända ner till hakan. Så såg hon ut hela tiden då hon stod och dansade tillsammans med clownen. Jag och Tomas höll på att dö i skratt då det såg så gulligt ut men vi försökte förståss att inte visa det för henne!


Nåå... våran lilla princessa. Clownen försökte fråga Tyra saker men det var ju inte så lätt att svara med tungan ute..=) Det roliga är att mamma berättat jag att gjorde precis likadant då jag var liten. En gång fick jag komma upp på scenen och trolla med en trollkarl och då hade jag tungan nerhissad på samma sätt hela tiden jag var uppe!


Pappaledighet

Vissa pappalediga har det fint ute i vårsolen om dagarna!


Isak har varit snorig och hostig senaste halvåret och haft feber från och till. Tillslut kollar vi upp det. Inget fel på värdena i övrigt men lite röd i öronen tycker Dr att han var och skrev ut antibiotika mot öroninflamation. Om två månader ska Isak operera retentio testis, usch. Känns läskigt att han ska behöva sövas och opereras då han är så liten.