<< Oktober
   

[ November ]

Dundretpremiär

Premiäråkning på Dundret.


Hela familjen i backen till och med Isak fick följa med i bärryggsäcken.


Korvgrillning till lunch.


Längdskidspremär. En Måndag var Tomas ledig från jobbet och vi tog på oss längdskidorna, packade fikaväskan och åkte på utflykt på spåret från vårt hus.


Tyra var så duktig och åkte längdskidor totalt 3km helt själv denna dag. Vi stannade och fikade vid folketspark-lekplatsen men sedan blev vi hungriga på riktigt och fortsatte på skidorna till Lakkapääs lunchrestaurang där vi åt en maffig lunchbuffe innan vi skidrade hem igen.


Så här hukade hon i backarna och paddlade med armarna om det inte gick tillräckligt snabbt.
Tyra kom på att hon kunde göra "köttbullen" i nerförsbackarna. Då kunde hon klara även de lite brantare backarna utan att ramla och tyckte då plötsligt att det var jätteroligt med nerförsbackar!


Isak fick också testa att åka längdskidor men han var lite som "Bambi på hal is". Kanske att han får testa igen till våren.


Den här kälken brukar ungarna få åka till dagis med varje morgon. Vi fick den av en granne så flyttade och jag tycker att den ser så gammeldags och fin ut.


Luleåresa

Som förra hösten så bokade jag mamma och moster Gudrun in en helg då vi åkte till Luleå och shoppade, gick på bio och bodde på hotell.


Trerätters + gott vin ena kvällen och pubbuffé och öl andra kvällen.


Oj vad vi shoppade, jag hittade massor med fina klänningar! Denna gång var det desutom färgglada allihopa. Detta eftersom då jag kom hem från förra shoppingresan så upptäckte jag att allt jag köpt gick i svart/marinblått så nu har jag satt förbud på mig själv från att köpa något i dessa två färger.


Den här fina ljuslyktan från Lagerhaus fick också följa med hem. Den fick bli en barnlampa i barnens fönster efter att ha fått en liten glödlampa i stället för ljus i sig istället. Så mysigt det blev!


De här fina förkläderna köpte mamma åt barnen på Åhlens.


Barndomsminnen

Jag beställde en av mina favoritsagor från då jag var liten till Tyra och Isak. Hittade även en till saga om samma björn som är lika mysig. Ungarna gillar den också väldigt mycket och jag får läsa den om och om igen!:)

3D-målare

Tidigare har Tyra kunnat rita huvudfotingar med hjälp av muntliga instruktioner men då hon ritat helt fritt har hon bara ritat massor med runda ringar i varandra. Pennan håller hon fortfarande med hela handen men vi har börjat försöka leda in henne lite på det rätta penngreppet. Denna månad ritade hon för första gången något som föreställde nått på eget bevåg.


Tyra 3år och 7 mån har ritat en tusenfoting.


Sedan imponerade hon på oss ytterligare genom att rita samma tusenfoting även från sidan.


Tomtar som hoppar, tomtar som springer, tomtar som kryper...

Det är tomtespelen i stan och det vimlar av tomatar överallt.


Efter att ha tittat på tomtespelen i stan åkte vi på vintermarknaden på hembygdsområdet. Tyra fick åka i hästsläden och det tycker hon var roligt.I väntan på gröten.
Då jag lämnar barnen på dagis får Tyra och de andra "storbarnen" varje morgon sitta så här mysigt framför elden och äta grötfrukost. Isak och de andra småttingarna får äta inne.


Här var det jul

Nu var det julpyntat här hemma.


Min gamla julkyrka är riktigt poppis och Isak kan bara inte motstå att plocka isär och se hur den ser ut innuti.


Julstjärnorna i fönstret är också väldigt spännande.
Julfint ute med snölyktor och snöguppar.Gostrollen.


Dagisbilder 2012

Stackars Isak var febrig och hade just blivit kvitt sin ögoninflammation på bilden. Han ville bara sitta i famnen den dagen och grät hjärtskärande då jag satte ner honom framför fotografen. Det var ett under att det alls blev någon bild!


Tyras dagisbild 2012.
Jag var dock inte helt förtjust i dagisfotografen. Han var gravallvarlig och försökte inte ens få barnen att skratta. "Titta på den här pricken" sa han bara med bister min. Tyra brukar annars vara extremt enkel att locka till skratt då det är dax för fotografering. Samma sak med gruppbilden. Ungarna tittade åt helt olika håll och han försökte inte ens pocka på deras uppmärksamhet utan tog bara snabbt några bilder. Så på gruppbilden ser man inte ens ansiktet på vissa av barnen då de tittar bakåt eller helt neråt.


Världscupen

Världscupen i längdskidor är här i Gällivare i år och vi åker och tittar. Vi hittade ett mysigt ställe där man stod just intill spåret och där det bjöds korv och bullar. Det fanns även en stor TV(!?) där man kunde följa helheten av loppet.


Önskelista till Tomten

På dagis hade Tyra ritat en önskelista till Tomten. Hon hade ritat denna bild och sagt till fröken att hon önskade sig en morot och ett äpple. Förra julen hade vi skämtat med henne om att om hon var riktigt snäll skulle hon få ett äpple och en morot av Tomten. Så vi slog då in ett äpple och en morot och hon blev överraskande nog överlycklig då hon öppnade paketen! Så vi får nog packa in dessa saker även i år! Hon är väldigt lätt att tillgodose ibland vår dotter!:)


En olycka händer så lätt..

En dag när Tomas var på kurs i Luleå och mamma just kommit för att passa barnen så var olyckan framme. Jag tänkte att jag skulle hämta upp deras gungälg från förrådet så barnen ska få leka med den medan jag var borta. Men jag hann knappt sätta ner den på golvet innan Isak råkat snubbla på den och slagit upp ett stort jack i läppen. Så det var bara att riva av sig ridkläderna och åka till akuten med honom i stället. Så typiskt att sådan här ska hända just när Tomas inte är hemma så man har någon bra att rådfråga! Hade känts så mycket bättre att kunna diskutera det hela tillsammans.


Liten ledsen stackare som fått en tröstnalle. Tyra; " Mamma de där gröna fotspåren är det från doktorns fötter?".

Läkarna på akuten dividerade länge om de skulle sy såret eller inte men ringde till slut sin överläkare och bestämmde sig sedan för att inte sy det. De sa att de inte trodde att det skulle bli någon skilland i sårläkning och att det t.o.m. kunde bli fulare ärr om man sydde det så de ville bara lämna det som det var. Huj.. vilken ångest jag haft för detta sår med min "ärrofobi". Borde jag övertalat dem att de skulle sy det? Kommer han nu få ett stort fult ärr på läppen som han kommer störa sig på rsten av livet? Varför är det bara mina ungar som ska få stora sår i ansiktet hela tiden? Mamma försökte intala mig att jag borde tänka på de stackars föräldrarna som har barn som dör i cancer och råkar ut för större olyckor än ett pyttigt litet sår på läppen. Och jag jag vet, detta är ett I-landsproblem om något och man har väl på något sätt tur som inte har värre saker än detta att bekymra sig över...

Så ont vår gosse hade den natten. Jag fick ge honom alvedon + välling 2 ggr innan han tillslut kom till ro. Jag försökte kika på såret varje dag för att se så det läkte fint och inte blev infekterat. Men det var stört omöjligt att hinna titta på det då denna aktiva lilla kille inte kan vara stilla en sekund. Så enda sättet att kunna studera såret var att fota det. Så här kommer lite bilder på sårläkningen:

Såret dag 3


Såret efter 1 vecka.


Efter 10 dagar.


Efter 14 dagar. Gropen är i princip helt borta men jag håller tummarna för att det kommer bli smälta in mer än vad det gör just nu, för det syns fortfarande väldigt tydligt.
Kyrkmys


Sandra + barn var också med.
Två vardagar i November gick vi och några kompsiar till församlingsgården då kyrkan anordnade middag för barnfamiljer. Varken jag eller Tomas är väl jättereligösa direkt men det är rätt mysigt och lättsamt att en måndag efter jobbet få sätta sig till dukat bord och surra med trevliga kompisar och sedan bara lämna all disk och gå vidare till efterrätten. Efteråt var det sångstund / samling för barnen, ledaren var så engagerad och hoppade och dansade med barnen och det tyckte både Tyra och Isak var riktigt roligt!