<< September
   

[ Oktober ]

Mer stuglivVi har satt ett marinblått draperi för sovrummet i stugan så blir det lite mer avskilt då barnen gått och lagt sig.


Korvgrillning
Roligt att själv ta vatten från dunken och dricka från kåsa tycker Tyra.


Isak har börjat tycka att det är väldigt spännande att sitta på pottan och gör det en stund nästan varje dag. Inget har dock hamnat där i ännu men kul att han är intresserad.


Blöjbyte framför brasan.


En lördag kom Emilia och Patrik + barn och åt och umgicks med med oss i stugan. På kvällskvisten fick flickorna titta på en film.


En annan helg bjöd Tomas alla sina jobbarkompisar på middag och bastu i stugan. Vi fick ta in även utebordet för att rymma alla 16 personer vi var på 30 kvadrat! Men där det finns hjärterum finns stjärterum.


Fördrink.


Tomas jobbarkompis Jakob var så himla snäll och hjälpte till med maten. Han hade gjort snittar, renstek med bulgur och sallad och till efterrätt en chokladkaka. Allt var riktigt gott och vi hade engångstallrikar och glas så det blev en väldigt lättsam tillställning med mycket tid för prat även för mig och Tomas!


Vi hade tänkt lyktor och det blev så stämningsfullt och fint i skymningen. Det blir mörkt på ett helt annat sätt ute i stugan. Då vi borstade tänderna gick vi som övernattade i stugan ut och kikade och jag har aldrig sett så mycket stjärnor i hela mitt liv! Det var så mörkt och klart att man såg stjärnor man annars aldrig ser och jag hann se flera stjärnfall på bara den lilla tiden.Strålande sol med frostnupen mark morgonen efter. Allt såg kanderat ut med det tunna frostlagret över sig.


Frostigt lingonris.
Lediga dagar

En ledig dag gick jag till biblioteket med barnen. Barnen älskar det, dels alla böcker men även den fina lek och pysselhörnan de har där. Isak var dock riktigt busig där inne så det fanns inte så mycket tid att sitta och läsa. Först sprang han runt och rev ner böcker från hyllorna och sedan hittade han metall pallarna som bibliotikarierna använder för att stå på, och dem skulle han gå och skjuta runt överallt så de gnisslade och gnällde högt. Jag hade fullt schå att först lägga upp alla böckerna på rätt plats och sedan gömma alla pallarna för honom men han hittade hela tiden fler. Så han kan vara en riktig busunge den gossen! Tyra också en riktig buse då hon var liten men hon började sansa sig redan då hon var runt 1,5år. Kanske för att hon hade ett mer utvecklat språk i den åldern än vad Isak har? Vi hade dock mer tid att sitta och läsa pekböcker för Tyra. Isak får mer sitta och lyssna på längre böcker vi läser för Tyra men tappar då snabbt koncentrationen och vill göra något annat istället.

Vi har börjat försöka att vara bättre på att öva in ord med honom senaste veckan
och det känns som om han snappar upp fler ord då man medvetet sitter och tränar med honom. Då han slänger ur sig ett nytt ord blir man alltid lika glad och förvånad. Då vi skulle gå från dagis i går sa han för första gången "hej då" till fröknarna då vi vinkade åt dem. Lite lustigt då han inte börjat säga "hej" ännu. Han förstår dock allt man säger till honom även fast han inte är så pratsugen själv.


På 5 minuter kan två barn skapa denna förödelse i en hall på 4kvm. Vi låter dem hållas så länge de är glada miner. Då de är läggdags får de hjälpa till att sätta tillbaka allt och är man 4 som hjälp åt så går det snabbt (även fast den minsta städaren oftast städar åt fel håll)!


Vardagslyx

En av fördelarna med att vi båda börjat jobba är att man kan köpa lite bättre mat. Så långt det går försöker jag nu köpa ekologiskt och närproducerat och nu är det endast riktigt smör som gäller till all bakning och matlagning här hemma.


Tyra 3,5 år - 99cm och 14kg


Hon är så go våran 3åring! Minst en gång per dag omfamnar hon oss och vi får vi höra hur mycket hon älskar oss och tycker om att vara med oss. Om jag tappar humöret då jag tex ska laga mat och får panik av att hon slaskar då hon ska hjälpa till och säger att jag vill vara i fred en stund så brister hon ut i gråt och säger "Mamma, jag blev faktiskt ledsen när du sa så till mig". Så klok och stor hon låter då!Hon är ganska försiktig av sig. Vill iakta och studera lite först innan hon ger sig in i leken med nya barn. På dagis berättar de att om något barn är dumt och slår henne så springer hon till fröken istället för att direkt säga åt barnet. Vi övar lite här hemma på att säga till ordentligt direkt. Men hon tycker ändå om att spela clown ibland och en dag på dagis sjöng hon solo på sångstunden för de andra barnen den "roligare" versonen av bäbä vita lamm som gick på restaurang. Hon berättar även gärna små roliga historier vi lärt henne för folk som kommer och hälsar på och tycker sedan att det är så kul när de skrattar (skulle de inte skratta så säger hon "men skratta då" )!Det är inte mycket trots just nu. Hon är för det mesta glad och hjälpsam och går utan gnäll själv kortare sträckor som till bilen och dagis. Hemma tar hon snällt på sig vanliga kläderna och ytterkläderna själv. När jag hämtar från dagis efter att de varit där en heldag är dock båda barnen som förbytta och det slutar som oftast med att jag har två grinande och skrikande barn som jag får försöka trä på kläderna på. Men innan vi kommit hem till vår ytterdörr har de dock blivit på gott humör igen och vill stanna kvar ute och leka en stund medan jag fixar maten.
Jag idag

Äntligen snö


I år kom snön den sista veckan i Oktober och när den väl kom så snöade det och snöade hela 3 dm på lite mer än ett dygn!


Glad snöbollsrullare.


Lyckliga rallarrosbarn ute i snöfallet.


Första pulkaprommisen blev en långprommis förbi hembygdsområdet.


Nöjda barn som får kasta kottar i älven.


Varm saft och bullar vid lekplatsen på hembygdsområdet.


Jaktlycka. Vi avnjuter två järpar som Tomas jagat fatt i. mummelimum!


Isak uppskattade järparna.Mamma reser utomlands och Erik och Kristine får istället hoppa in som barnvakter. De gick med barnen till en lekpark och var sedan hemma och busade. Det verkade bara ha gått bra!


Maskeradfest på dagis. Tyra och Isak gick dit i sina självlysande skelettpyjamaser!