<< Augusti
   

 

[ September ]


Tyra mumsar blåbärssmoothies.
Min kusin Felicia kom på besök och vi plockade blåbär tillsammans med grannpojkarna och gjorde mumsiga blåbärssmoothies.


Sedan spelades det tårtspelet på uteplatsen.


Surströmmingsfest i Vassarastugan.


Lillberget

En helg var Tomas på återträff tillsammans med sina kompisar från gamla klassen. Jag åkte till Lillberget med barnen och plockade blåbär och satte tulpanlökar tillsammans med mamma. Det har inte blvit så mycket Lillberget i år nu när vi har vår egen stuga. Lite synd för det är så mysigt i Lillis.


Grillbuffe.


Första klippningen

Före.
Just innan Isak blev 1,5år så klippte vi honom för första gången.


Efter.


Liten med bobfrisyr.


Isak 1,5år - 10,1kg och 82cm

Vilken glad och sprallig 1,5åring vi har här hemma! Han älskar att sitta i famnen och är så go och kramig men har inte ro att sitta still någon längre stund. Han är tuff och försöker någon ta någon grej han har i handen så drar han tillbaka för att vad han är värd och blir han bestulen på grejen så springer han genast efter "tjuven" för att ta tillbaka den. Tycker han att jag är dum då jag säger "aja baja" och visar pekfingret åt honom så kommer han och tar tag i mitt pekfinger och försöker bita i det.

Vill han nå något här hemma så gör han det. Han skjuter stolar och hela bord dit han vill komma fram och klättrar sedan upp på dem. Älskar att klättra upp till tvättställ och vask och slå på vattenkranen och stå där och blaska och skvätta. Han står alltid vid köksbänken då man lagar mat och härmar det man gör. Kryddar man i grytorna så är han snart där med en egen kryddburk och låtsaskryddar. Han följer och imiterar även Tyras lekar och har börjat laga lite låtsasmat i barnköket på deras rum.


Att kasta kissblöjan har fått bli hans uppgift här hemma och efter att han lagt
den till sophinken så klappar han händerna åt sig själv för att han varit så duktig. På samma sätt klappar han händerna då han klarat någon annan uppgift som var lite klurig. Han är så bra på att leka själv och kan pyssla på länge själv i lekrummet fast jag och Tyra grejar med något någon annanstans. Men han verkar ha ögon i nacken för då vi börjar med något småpyssel så kommer han genast sättandes och vill vara med och hjälpa till. Det är lite av det jobbiga med denna ålder, att det är stört omöjligt att lyckas pussla, spela spel eller liknande med Tyra då Isak är vaken. Besticken från kökslådorna är fortfarande väldigt intressanta och dem sorterar han gärna om flera gånger dagligen. Han älskar att vara ute och har en massa projekt för sig med hinkar och vatten, sand och löv på gräsplätten utanför köksfönstret eller i lekplatsen på gården.

Han äter bra och sover ganska bra. Han är lätt att lägga på kvällen och kl 20 efter att han fått välling och fått tänderna borstade så lägger vi honom i sängen och han bökar på där och sitter och småleker till han somnar av sig själv. Vissa nätter kan han vakna till någon gång (oftast om han är lite snorig) och får då en vällingflaska för att lättare somna om. Han brukar vanligtvis kliva upp runt 07.
Leka kurregömma har blivit den stora favoritleken och jag ska gå och gömma mig och sedan går han runt och söker och lyfter på soffkuddarna och säger "tittut" samtidigt som han lyfter varje kudde för att se om jag gömt mig bakom dem. Han tycker även om att röra sig til musik och dansar, stampar med foten och klappar händerna.
Böcker har han inte riktigt någon ro att sitta och lyssna på ännu.
Det har inte hänt så väldigt mycket med talet senaste halvåret. Försöker man trigga honom till att säga något nytt ord så är han oftast med på noterna och det tar inte många upprepningar så säger han det men att använda ordet vid samma situation nästa gång är han inte lika sugen på.
Ord han använder är:
Titta där (Den stora favoriten, säger han säkert minst 500ggr/dag samtidigt som han pekar på något)
Mamma
Pappa
Lampa
Kisse
Tittut
NejAllra finaste gossen!


"Tänk att just vi fick dessa två underbara barn!" säger jag och Tomas då och då till varandra. Men det är helt otroligt hur mycket kärlek man kan känna till dessa två små idivider som så totalt vänt upp och ner på ens liv!


Syskona bus.


Aster

Aster är nog min favorit i trädgården. Planterar man den en gång så kommer den igen tredubbelt nästa år och den blommar så länge. Har tänkt plantera den + prästkrage och kanske lite andra lättsamma blommor i stugan nästa vår.


Vardagsbilder

Vandring upp på dundret.


Fika i Dundretstugan.


Uppe på toppen.


Sjukling


Isak var febrig och var drabbad av ögoninflamation under mer än en vecka. Stackars våran lillgosse. Jag var hemma med denna matta och gnälliga gosse. Och inte blev han gladare av att jag stup i kvarten skulle tvätta hans ögon med blöta bomullstussar och sätta salva i hans ögon. Men salvan verkade inte hjälpa så förmodligen berodde det på virus. Men tid nog gick det över av sig själv.


Nya nöjet hemma är att lasta in alla kryddburkarna i micron och sedan sätta på den. Det vill man göra minst 50ggr per dag. Vi har mest varit hemma och myst om dagarna och packat fikaväskan och tagit en liten tur med cykelvagnen till någon lekplats men gossen har inte riktigt haft någon ork för han har lekt en liten stund och sedan klättrat upp i cykelvagen och och suttit där och tittat på Tyra då hon lekt i stället. Tyra verkar vara imun mot alla sjukor för hon har peppar, peppar knappt varit sjuk på hela tiden vi bott i Gällivare.


Lyxhelg hemma

En helg planerade jag och Tomas att åka till Luleå och bo på hotell och den alldra finaste mormorn erbjöd sig att passa barnen. Men i sista stund kom vi på att det vi egentligen mest skulle uppskatta skulle vara att bara få vara hemma och sova ut + äta gott. Så barnen fick sova hos mormor så gick vi ut i Gällivare och åt trerätters och drack vin tillsammans med Erik och Kristine. Så härligt det var att få sova ut utan att bli väckt och sedan få njuta av en lång härlig frukost i soffan framför nyhetsmorgon utan gris och skrik. Sedan började vi dock sakna de två små och åkte och hämtade hem dem.

De hade haft det så mysigt hos mormor och inte vaknat en enda gång på natten (trots att de nätterna innan vaknat 100ggr och fått välling båda två). Mamma påstår att de fryser hemma hos oss så nätterna efter bäddades de om riktigt ordentligt och faktiskt sov de hela nätterna men jag är lite lur på att det kan bero på att Isak nu börjat tillfriskna från sin sjuka.


Så roligt de har ute på gården alla grannungarna. Här bjuder Tyra en av grannflickorna på en åktur på trampbilen.


Skridskoskola


Pigan har börjat på skridskoskola via konståkningsförbundet. De leker lekar på isen och gör köttbullen och andra enklare övningar. Tyra tycker att det är roligt och frågar flera gånger i veckan om hon inte får gå på skridskoskola idag. Föräldrarna får inte vara med på isen utan får sitta på fiket och kika på barnen genom fönstret. I början tyckte Tyra det var lite läskigt men att hennes två kompisar Eira och Noah också var med i samma skridskoskola har gjort henne mycket tryggare. Första gångerna orkade hon bara åka i 20-30 minuter innan hon blev trött (sa att hon var kissnödig och sa sedan att nu har jag åkt färdigt). Men senaste gångerna har hon orkat hålla humöret uppe hela tiden ut (45minuter). Och det känns som om hennes självförtroende ökat av att hon vågat göra något på egen hand!


Eira och Tyra.


Armarna utåt sträck.Efteråt vill barnen leka i snön som blivit då ismaskinen putsat isen.Höstpromenad med mamma och barnen längst älven. Vi hade tagit med lite fika som vi satt och fikade vid vattnet och det tyckte barnen var mysigt. Sedan skulle det kastas sten i vattnet.


Barnkalas hos Astrid. Roligt med fiskdamm från balkongen tyckte barnen.


Lekdate med Emilia.


På lördagar är det knatteridning och det tycker Tyra om. En lördag då vi var där bev det dubbla ridturer för Tyra till hennes lycka! Först inne på Nettan och sedan upptäckte hon att det var islandshästridning utanför stallet.


Tyra är inne i en riktig pusselperiod och älskar att lägga pussel. Riktigt duktig är hon på att få alla bitarna på rätt plats med hjälp av lite muntliga instruktioner från oss.


I bland får hon lyssna på ljudbok eller spela ett spel på min iphone. Det tycker hon är riktigt roligt. Hon har ett frisörspel där man kan klippa, tvätta och färga håret på små figurer. Se hur fina de blir!:)


Bullemikattens hämnd för bortglömd mat.
Blä. Lotus har alltid haft något som liknar bullemi. Han han inte ätit på ett tag så kastar han i sig all mat i skålen så snabbt att han kräks så snart han ätit klart. Och ofta hamnar kräket på något riktigt olämpligt ställe som i någon säng eller i soffan. Vi brukar därför se till att deras matskål alltid är full med mat och då brukar vi slippa några otrevliga överaskningar. Men då och då har kreaturen hunnit tömma skålen utan att vi upptäckt det och då vet vi vad som väntar.Höstmys i stugan

Tyra studerar myrorna i vår myrstack.
En riktigt härlig höstdag var vi i stugan en heldag och njöt i solen och grillade kött.

Vi avslutar dagen med en båttur och tar med lite fika ut på sjön.
Höstlöv


En annan dag åker vi till stugan och eldar upp allt ris från träden vi fällt under sommaren. Det blev en rejäl brasa och det var rätt kul att lasta på massor av bråte och se hur det brann upp i ett nafs!