<< Mars
   

[ April ]

Tyra blir fyra - 15 kg och 103 cm

Nu är vår lillpiga redan fyra år! Vilken pratkvarn hon är! Munnen går i ett och jag och Tomas får knappt en syl i vädret! Hon är nu oblyg och pratar och berättar för alla möjliga vi träffar om vad hon ska hitta på under dagen. Hon vill gärna att vi hittar på något efter dagis som att åka till badhuset, åka slalom på Dundret, skridskor eller liknande och oftast gör vi det också. Hon leker även fantasifulla rollekar och objekten är vad som för tillfället finns till hands, pinnar, kryddburkar m.m. som hon ger olika röster och de påhittade figurerna går sedan runt och pratar och bråkar och har sig. När hon fyllde år fick hon pippifigurer och de är de nya favoriterna.


För ett år sedan var hon jätteduktig på att ta på sig alla ytterkläder själv, nu ber hon gärna om hjälp, men vill hon verligen ut så flyger verkligen kläderna på henne. Det är lite svårt för vi vet att hon kan men samtidigt vill vi inte att hon ska bli svartis på Isak för att vi hjälper honom så vi brukar kompromissa lite och säga att om hon tar på sig overallen så hjälper vi med mössan eller liknande. Det känns lättare om ett halvår då man kan vara mer konsekvent och säga till båda att de får ta på sig själv. Till dagis brukar hon bara behöva ta stövlarna då det är så nära och hon går ofta dit själv en kvart innan jag och Isak kommit oss iväg. När jag och Isak kommit dit så är hon redan i full lek med de andra barnen. Hon vill gärna välja vem som ska hjälpa henne med olika saker och kan vara riktigt envis och tjurig på det planet. Säger man att den ena inte har tid så kan hon sitta i en timme och vänta. Man får lite välja sina fighter och är det småsaker som inte spelar någon roll tex vem som ska hämta hennes tandborste så orkar vi inte ta en timmes bråk för det utan låter henne ibland välja. Kompisar betyder allt mer och ofta säger hon att hon inte vill vara ute och leka om hon inte har någon kompis där att vara med. Då är det tur att Isak blir mer och mer som en kompis för henne för är han ute och leker så brukar hon vara nöjd och leka med honom. Då är man väldigt glad över att ha barn som är så pass jämngamla för i och med Isak har hon ju nu alltid med en lekkamrat. Nu börjar de verkligen ha mer och mer glädje av varandra även fast det kan bli lite kiv ibland också. Nu äter hon som en häst och tycker om det mesta. Båda barnen går och lägger sig samtidigt kl 20 och somnar själva i sina sängar och ca kl 06.30 brukar de kliva upp. Tyra brukar fortfarande få en vällingslurk på morgonen och en innan hon går och lägger sig. Vi vågar dock inte ge så mycket på kvällen för att hon inte ska bli kissnödig under natten. Nu var det riktigt länge sedan det hände någon kissolycka för henne.


Hon har riktig bra hand med djur vår tjej. Hon är empatisk och snäll, klappar fint men har samtidigt en fast hand och ryter till om de gör något ofog. Hon älskar att sitta i soffan med en katt i famnen och de kommer självmant och lägger sig hos henne då hon sitter där. Det ska nog gå att få denna tjej till en riktig hästmänniska som mig och Tomas!:)


Vi gick in med lite fika (kladdfritt) och sjöng för Tyra på morgonen. De sov gott då vi kom in och blev riktigt överraskade och glada.
Vi körde en liten kup och flyttade Tyras födelsedag till lördagen innan istället. Dels för att Tomas var bortrest på hennes riktiga födelsedag och även för att det är lättare att ha kalas på en helgdag. Men än så länge har hon ingen koll på dagar och datum så det gick bara fint!


Paketöppning.


Isak hade sin egen födelsedag färskt i minnet och blev ledsen då det inte var han som fick öppna paket denna gång. Men detta är ändå en bra och nyttig lärdom i livet tycker jag, allt kan inte alltid kännas rättvist och rosenrött! Han blev dock snabbt glad igen då han fick kika på leksakerna som Tyra öppnat.


Isak blev även lite avis på att Tyra skulle få ha en sådan fin klänning dagen till ära. Han ville också ha på sig den! Vi tröstade och han sprang och letade fram en liten kjol från "klä ut lådan" och sedan var allt frid och fröjd.


Kalas. Så roligt Tyra och Isak tyckte det var då vi tog fram lillbordet från deras rum som de fick sitta och fika vid i köket. Tyra pratade lite om att hon ville bjuda några dagiskompisar då hon fyllde år. Men vi försöker avvaka med det lite då de är riktigt många barn där i samma ålder och det känns lite som om man måste bjuda alla i en åldersgrupp för att ingen ska bli ledsen. Så än så länge är det våra kompisars barn hon får kalasa med. Men denna gång var de 8 barn så det blev massor av kalaskompisar det också!:)


Det här var första året vi hade fiskdamm på hennes kalas. Det tyckte hon var roligt, speciellt bottennappen med skor uppskattades.


Mormor är fortfarande den stora idolen.


Denna borg tog det en projektledare, en ingengör och massor av små medhjälpare nästan en timme att bygga ihop men oj vad barnen har lekt mycket med den!


Tomas på vift


Tomas har varit bortrest mycket denna vår. Kurs i Stockholm, kurs i Riksgränsen, långhelg med jobbarkompisarna i Abisko och begravning i Skåne. Jag och barnen får snabbt in våra rutiner hemma när han är borta men till kvällen är man verkligen trött och jag brukar då ofta gå och lägga mig samma tid som de gör. Denna gulliga lapp hittade jag i mitt toaskåp när han åkt en av gångerna!


Ännu mer härliga Dundretdagar

Jag och barnen njöt av en heldag på Dundret medan Tomas jobbade! Jag brukar passa Buffy då Erik och Kristine jobbar så även hon fick hänga med denna gång!
Denna vår har bjudit på ett helt otroligt väder, strålande sol nästan två månadar i sträck! Men våren här brukar som oftast vara solsäker!


En jobbarkompis som också var på Dundret denna dag höll ett öga på en sovande Isak medan jag och Tyra tog några åk i soldalen från toppen.


Nu får man vara snabb om man ska hinna med den unga damen i backarna! Ser hon något litet hopp på sidan av backen svänger hon dit och åker över det.


Riksgränsen / Björkliden

Under helgen åkte jag och Tomas tillsammans med Erik ch Kristine till Riksgränsen och sov över där en natt. Mamma passade barnen.


Egentid utan barn att bara rå om varandra, så härligt ibland!


Alla vyer var så vackra! Jag for runt som en kines och ville fånga allt på bild men det gick inte så man fick passa på att njuta av nuet och allt det vackra på plats i stället!


Lunch i backen. Man kan ha det sämre än så här.


Jag och Tomas tog med oss olika soppor ut i backen som vi sedan avnjöt tillsammans med laxmackor.


Tomas hittade en skadad turist som vi hjälpte. Jag ringde efter backsjukvårdarna som kom och körde ner honom på bår till sjukstugan.


Lillebror.


Dessa mackor sköjlde vi ner tillsammans med lite skumpa innan bastun på kvällen. Vi gjorde vi trerätters, spelade kort och gick på afterski.


Kristine.
Andra dagen åkte vi till Björkliden. Vissa av backarna var riktigt branta där.


Jag och lapporten.


Glass i solen.


Plantering

Jag har inhandlat tre små drivhus som jag har förplanterat lite plantor vi ska sätta i stugan till sommaren. Jag har införskaffat några pallkragar som vi sedan ska plantera sallad, morötter och kryddor i ute i stugan så vi alltid kan hämta färsk sallad och sådant till maten hela sommaren då vi är där!


Dessa plantor blir det i år. Jättevallmo, Prästkragar och rosa rölleka är tacksamma att så då de om de trivs kommer upp år efter år när man väl planterat dem.


Barngympa

Tyra har börjat på barngympa. Hon älskar det och frågar hela tiden om det är måndag så hon ska få åka och gympa. De får först ha en liten samling då de sitter i ring och får säga sitt namn och göra lite ramsor. Jag var först lite fundersam på om Tyra skulle våga sitta med där helt själv. Men hon har inga problem med det och säger högt och tydligt sitt namn och berättar glatt för ledaren då denne frågar vad barnen gjort under helgen. Sedan får de hoppa och dansa lite samt leka några lekar. Efter det byggs det upp en bana med bänkar, madrasser, balansbarr, ribbstolar och romerska ringar som barnen ska klättra runt och balansera över. Lite som skeppsbrott som man själv hade på skolgympan. Sedan avslutas det med en avslappningsövning.


När Tomas är bortrest brukar Isak också vara med och gå banan runt. Jag försökte först ha honom i famnen så han inte skulle störa de andra barnen men gav till slut upp då han skrek och blev alldeles tokig då han inte fick vara med och gå banan han också. Han ska göra allt som de andra barnen gör, han hänger i ringarna, balanserar, klättrar upp i ribbstolarna och kastar sig ner i stora madrassen, gör kullerbyttor.


Köttorkning

Nu är mitt livs första torrköttstorkning färdig. Jag lade först köttet (två styckade bogar på totalt 8,4kg) i en saltlag som bestod av 10dl grovsalt och 10msk socker till 10 liter vatten. Vattnet värmdes lite så saltet löste sig. Köttet fick ligga i saltlagen i 36 timmar. Sedan fick det det hänga ute tills det kändes lagomt, svart utanpå och lite rosa i mitten. Det tog 18 dagar. Torrkött är så gott, som parmaskinka fast med renkött istället, mums! Barnen är också helt tokiga i det så det bör med fördel ätas när de gått och lagt sig om det ska bli något över till en själv!


En dag då vi skulle på skidutflykt efter jobbet så var det riktigt blåsigt. Vi hade som vanligt packat en rejäl matsäckspåse men efter att vi åkt lite skidor en stund så bestämde vi oss för att ha picknicken hemma på vardagsrumsgolvet istället. Vi tände ljus och bredde ut en filt och packade fram all mat och fika vi hade med oss. Så roligt och spännande barnen tyckte det var att äta någon annanstans än på köksbordet. Det behövs verkligen inte så mycket för att skapa ett äventyr för barn i denna ålder!


En sak som jag inte kommer sakna med småbarnsåren är den misär som blir efter varje måltid! Denna dag hade vi storstädat hela lägenheten, dammsugit, skurat, torkat och haft oss. Vi han njuta av fräschören i ungefär en timme tills det var dags för kvällsfika. Sedan såg hela köket ut så här igen och man ville bara kalla in en saneringspatrull. I övrigt lägger vi inte så stor vikt vid städningen just nu. Det går inte att ha det tipptopp när man har småbarn och vi sopar bort det värsta efter varje måltid och dammsuger en gång i veckan och sedan får det vara lite som det är. Varje kväll innan barnen går och lägger sig går vi dock runt och plockar och röjer undan alla grejer från golvet så att det ser någolunda städat ut innan jag och Tomas fläker ut oss i soffan med en massa godsaker ett avsnitt "Game of thrones" och har lite barnfri kvalitetstid tillsammans.


Friskförklarad

I veckan var vi på en EKG-undersökning och ultraljudskontroll för Tyras VSD hjärtfel. Hon var så duktig och låg alldeles stilla under undersökningarna.
De kunde inte längre hitta något hål mellan kammrarna i hennes hjärta och hon blev därför friskförklarad. Så skönt!


Efteråt fick barnen leka i barnavdelningens lekrum. Så roligt de tyckte att det var!


De hittade en jättesprattelgubbe att leka med.


Luleåresa
Det andra barnet är dock inte friskförklarad ännu från sin retentio testis. Det påverkar inte fertiliteten något eftersom den andra kulan är på plats men den på högersida som opererats är fortfarande något högt upp och han kommer få göra en ny ultraljudsundersökning till hösten och träffa en specialist från Uppsala. Sitter kulan fortfarande för högt upp då så får vi åka till Uppsala för en ny operation. Barnkirurgen vi träffade nu sa barn med retentio testis inte ska hoppa i studsmattor då det kan förvärra symtomen. Vi hade funderat på köpa en studsmatta till sommaren men nu får det bli en stor rutschkana i stället så får vi försöka hålla barnen borta från studsmattor så gott det går. Sist vi var på Leos lekland hoppade jag studsmatta med Isak då vi inte visste om detta och han började då gråta och pekade som att han hade ont i ljumsken/benet och hade ont en lång stund efteråt, kanske det berodde på det?


Vi gick på Stadiumoutleten på storheden och jag och Tomas hittade mycket fynd som fick följa med oss hem. Barnen var som tokiga och sprang kors och tvärs, gömde sig under klädställningarna och hittade ett litet tält som de hela tiden skulle krypa in i. Expediten blängde lite på oss men samtidigt kändes det som om barnen verkligen behövde springa av sig efter den långa bilfärden


Vi passade på att gå på Leos lekland.


Dagisfröken


Tre fredagar per termin har personalen på dagis planeringsdagar. Då är några av oss föräldrar där mellan 12 och 16 och passar barnen. Det är rätt kul att leka dagisfröken, ha samling och ringlekar, bjuda på mellis runt öppna elden och se hur ens egna barn fungerar i barngruppen. Tyra älskar när jag är "fröken" och stannar jag kvar lite längre någon dag och surrar med personalen så frågar hon hoppfulllt "ska du vara fröken idag mamma?". Men det är också rätt stressande att ha ansvaret för 24 barn och jag räknade hela tiden in barnen för att se så inget barn kommit bort. Puh, man var alldeles slut efter denna dag, fröknarna gör det verkligen bra!


Turskidor på Dundret


En dag tar vi liften upp på Dundret med turskidor och skidpulkor och skidar mot Åke på toppen tillsammans med Micka och Anna + barn. Så vackert det är med utsikt av blå bergstoppar åt alla håll. Solen värmer riktigt skönt nu!


Erik och Buffy möter oss uppe på toppen.


Efter att ha fickat mackor och varm choklad uppe på Åke tog vi Soldalen ner. Tyra fick åka slalom ner själv.


Stugutflykt

Så härligt det är i stugan denna tid. Barnen faschineras av Myrorna i stacken som nu vaknat till liv.


Grillplatsen.


I dag bjuds det på varma mackor med ädelost och räkor grillade i elden.


Sisthelgen i Dalstugan


Tyra och Isak hittar bivacker som ett stockholmsgäng byggt under en överlevnadshelg uppe i fjällen.


Nu har ungarna fått ta ut sina Bobbycars. Innergården är full av barn som cyklar och leker och vi får knappt in barnen om kvällen!


Kompishäng

Kompisar börjar nu bli allt viktigare för Tyra och ibland får hon ta med sig en kompis hem efter dagis och då är hon riktigt nöjd!


En dag när Tomas har jour passar jag på att gå på bio med barnen. Tyra får ta med sig en av sina bästisar från dagis och oj vilka förväntansfulla ungar jag gick dit med.


Det blev första biobesöket både för Isak och Elise. De smaskade popcorn, russin och vindruvor under tiden de tittade på filmen. Tyra hade inga problem att koncentrera sig filmen ut (1timma och 40 minuter). Isak började skruva lite på sig sista kvarten men satt snällt kvar i stolen filmen ut då jag smög åt honom en tablettask jag tagit med som backup.