<< Juli 2
   

[ Augusti ]

Besök i Eden i Finland

En helg firade Britt och Roland att de fyllde 60 år i år på badhotellet Eden i Finland. Vi bodde där tillsammans med dem och deras barn och min mor och hennes Björn. Vi låg mest i blöt hela bistelsen där. Så härligt det var att kunna dra på sig badrocken på hotellrummet och bara stuffa rakt ner till badet. Vattnet var varmt och behagligt och ungarna helt lyriska. De grät varje gång då vi med russinfingrar och russintår efter flera timmars badande sa att nu måste vi faktiskt kliva upp.


Frukoststund har guld i mund. I minst en timme frukostrerade vi varje morgon. Ungarna älskar havregröt och körde på det och bärsmothie och sedan fick dem frukostefterrätt i form av pannkakor dippade i chokladfontänen. Är det semester så är det!


Utsikten från vårt hotellrum.


Kvällspromenad i solnedgången.


I utsiktstornet.


Finmiddagsbuffe om kvällen. Det bästa var att det fanns två fina lekhörnor för barn i båda restaurangerna på hotellet. Då kunde man sitta kvar och njuta öven då ungarna ätit klart.


Mer bad!


En av dagarna åkte vi in till centrala Uleåborg och strosade lite. Det var en mycket större stad än vi trott.


På vägen hem stannade vi till på Ikea. Barnen fick syn på lekhörnan och ville så gärna leka där. Vuxna fick tyvärr inte följa med in så jag fick sitta på andra sidan om en glasskiva och vinka åt dem.


Vi åt gravlaxmackor vid skrövbron och gjorde en spontanvandring till Skrövfallet.


Framme.


Stugan

Vi åker til lstugan och fixar färdigt fönstrena, grillar, eldar och myser.

Fönster före: Sprucken ruta med kitt som lossnat här och där. Droppplåtar saknades helt så regnet från fönstret åkte ner innanför fönsterfodret. Inte helt bra. Trät hade dock klarat sig på alla fönster förutom i gäststugan där trät under fönstret var ruttet och fick bytas ut.

Fönster efter: Ny kittat, målat och med dropplåtar.Tyra satt själv och metade på bryggan medan vi grejade i närheten. Plötsligt får hon napp och drar själv upp fisken på land. Så stolt och glad hon var. Aborren grillades över elden.


Tyra älskar att plocka blåbär. Varje gång vi är i stugan tar hon en hink och börjar plocka lite och när vi kommer hem bjuder hon på goda blåbärssmooties til lresten av familjen.


Jag är inne på andra halvan av prjoket måla hela stugan vit invändigt. Nu är det sovrumsdelen kvar. Det är lite som terapi att stå och måla och lyssna på P3. Programledarna har blivit lite av mina vänner. En morgon då jag åkte till stugan för att måla springer det en liten räv på sidan om vägen. jag rullar bilen sakta och studerar den och den är så orädd och springer i vägrenen och sniffar och korsar vägen flera gånger. Så fin.


Målarpaus på bryggan. Några dagar var mamma med och hjälpte till att måla. Guld värt!


Buffy är min ständiga följeslagare i stugan. Nu har hon kommit på att hon själv kan gå ner till sjön och dricka vatten.


Efter dagis äter vi ofta en mellis på uteplatsen innan vi börjar med middagen.Egentid med min darling

En helg övernattar jag och Tomas iLillberget och plockar blåbär, jagar rådjur och äter och dricker gott.


Rådjursjagarutstyrsel. (Obs, inga rådjur skadades under denna helg)


Kattnjut.


Nu har vi hittat världens bästa blåbärsställe. Jag fick riktig blåbärsfrossa och kunde inte sluta plocka. ca 30 liter hade vi med oss hem.


Putte i blåbärsskogen.


Dagsvandring i Muddus nationalpark


En dag packar vi ryggsäckarna fulla med godsaker och vandrar upp på Stubba tillsammans med mor och bror + respektive.


Storslagen natur.


Isak har sin egen stil då han plockar blåbär.


Lycka är att fika vindruvor och varm mjölk man själv burit upp i egen ryggsäck.


Dop

På väg mot Aivas dop i Lappkyrkan.
det är lite kul att studera lappkyrkan eftersom det är en timring precis som våran stuga är. Dessa ljustakar skulle vara riktigt snygga i vår stuga men det skulle göra lite ont i en när man stack in dem i stockarna.Storhandling

Sköter man sig under handlingen får man åka varsinn gång i flygplanet medan mamma och pappa står i kassakön.


På väg till dagis.


Helg i Abisko

På en rastplats någonstans mellan Kiruna och Abisko.


Buffy bakom rumporna.


Förra året fick båda barnen åka i bärryggsäck med i år var det bara Isak som fick plats och oj så nöjd han var på Tomas rygg.


Tyra tog dock det hela med ro och verkade inte bli avundsjuk. Hon frågade först om inte hon skulle få åka på ryggen och sa att hon var trött i benen då vi gått kanske 5 minuter på väg mot linbanan men sedan var hon mallig över att få ha egen ryggsäck med fika och var inte gnällig. De sägs att man ska gå max 1,2 km x barnets ålder per dag. Det blir ca 4,8km/dag. Vi gick på två dagsturer och första dagen gick vi ca 5km och andra dagen råkade det bli lite längre än vi tänkt närmare 8 km (det var dock en vandring helt på platten) men vi stannade och fikade flera gånger och tog en lång paus med lunch på mitten. Hon sa några gånger mot slutet av vandringen att hon var trött i benen men hon var ändå lätt att avleda, vi sjöng sånger och trallade på och hon sa efteråt att hon tyckte att det hade varit trevligt. Nästa gång tänker vi dock gå lite kortare för att inte avskräcka henne från fler fjällturer!


Första dagen tog vi linbanan upp på kalfjället och sedan fortsatte vi ca 3km upp på toppen av berget där vi pausade för lunch. Det var en perfekt tur att ta med mindre barn. Riktigt häftig utsikt från linbanan var det och sedan hade man underbar utsikten redan från början på vandringen!


Lapporten


Nöjd tjej i linbanan.


Erik och Buffy gick upp.


Tyra tyckte det var roligt att lågga på en extra sten på alla rösen.På toppen av Njulla. Vilken utsikt, maffiga bergstoppar 360 grader runt!


Matdax.Nervägen brukar bjuda på en ännu härligare utsikt än uppvägen!


Tyra studerar vackra små blommor.Kvällspromenad

På kvällen åt vi en god middag på vandrarhemmet och lade sedan barnen. När barnen sov tog vi en kvällspromenad längst vattnet. Överallt fanns det stora platta stenar som inbjöd till byggen av höga torn. En liten strand vi kom till såg ut så här.

Dag två

Andra dagen följde vi älven. Det gick mycket snabbare att ta sig långt på platten och det fanns så många vackra och mysiga fikaplatser längst älven.


Man ser hur älven sakta med säkert ätit sig längre och längre ner i berget.


Tyra hittade mycket spännande att undersöka på vägen.
Fikapaus.Något av det godaste


Är årets första surströmmingsklämma!


Enligt tradition åts klämmorna tillsammans med släkten i Vassarastugan.


Barnen är ledig från dagis 1-2 vardagar i veckan. Vad jag älskar att bara jobba 75% och på så sätt få fler sådana här härliga heldagar med ungarna och slippa det mesta av vardagsstressen. Denna dag packade vi med lunchen i mattermosen och lite frukt till efterrätt och tog cykelvagnen till en lekplats där barnen fick busa av sig ordentligt. Jag och Tomas är båda överens om att man inte ska jobba mer än man måste och när han gjort klart sin ST ska han också försöka gå ner mer i tid. Just nu slutar han före lunch på fredagar och bara känns som om det ger oss mycket mer tid tillsammans hela familjen! Jobbar man deltid är det dock viktigt att tänka på att lägga undan lite extra till pensionen, annars fungerar det inte sedan när man slutar jobba!


Det fanns många klättervänliga träd där.