<< December
   

[ Januari ]

Spelkvällar

Flera kvällar den här månaden har vi druckit massor av te och spelat spel tillsammans med Elin och Olof. Det nya favoritspelet heter Dominion.


Vissa lediga dagar tar jag bilen ut till stugan och storsar lite. Det är så vackert och rofyllt där!


En dag kommer Nina och barnen förbi och vi bäddar ner de minsta i skidpulkan och skidrar ut en liten bit efter längdspåret bredvid vårt hus med tjejerna. Innan vi vänder så tar vi varsinn pepparkaka. Så enkelt det är att bara åka ut en bit bortan för huset, men barnen tycker det är ett riktigt ävetyr!:)


En annan återkommande utflykt är biblioteket. Denna gång blev det malmbergets bibliotek. De har inte bara böcker där utan även lite leksaker och barnen stortrivs. Att lämna tillbak de gamla böckerna och sedan välja några nya tycker det också är roligt.


En redig karl förser sig själv!

Lycka är att själv kunna skjuta en pall till diskbänken > slå på vattenkranen > dricka vatten direkt från kranen.


Sista dagen som Brillmongo?


Denna månad har jag gjort något som jag funderat på göra i 10 år nämligen en ögonlaserbehandling. Jag hade -5 i närsynthet på vänster öga och -4,5 på höger. Jag fick välja på två olika behandlingar en som hette Lasik och innebar att man skar upp en liten flik i ögat som man lyfte på och lasrade lite under och sedan satt tillbaka. Med den behandligen så var man besvärsfri från början och såg även oftast bra direkt. Nackdelen med behandligen var att fliken som skars upp aldrig helt läker igen och vid smällar mot ögat fanns en risk att fliken skulle åka upp.


Så här går Lasekbehandlingen till som jag gjorde.
Den andra behandligen hette Lasek, där löser man upp yttersta lagret i ögat med alkohol och för sedan en tunn flik åt sidan och lasrar under den. Nackdelen med den metoden är att man förväntas ha ont och se dåligt första veckorna efter behandlingen. När det väl läker så läker det igen helt och det går inte att se på ögat efteråt att man gjort en laserbehandlig. Jag tyckte att Lasek lät som ett bättre alternativ, hellre pinas jag lite i någon vecka för att sedan slippa vara orolig för att en flik ska åka upp. Jag gjorde behandligen i Luleå på Memira.


Kristine på hotellet.

Kristine följde med mig och bodde på hotell i två nätter med mig där. På behandlingsdagen fick jag en tablett Stesolid i väntrummet och de satt bedövningsdroppar i mina ögon så jag kände inte av någon smärta alls. Jag fick ligga på en brits och skulle titta upp på en röd prick, jag kände hur de grejade lite med ögat, det blev plötsligt suddigt och den röda pricken blev enorm, den täckte nästan hela synfältet och var svår att fokusera på. Det luktade lite bränt hår och sedan på ca 3 minuter var det färdigt, jag satte mig upp på britsen, tittade mig runt i rummet och såg redan hyfsat skarpt! De sa att jag skulle komma att ha riktigt ont de närmaste dagarna men jag måste haft tur för jag kände inte av någon smärta alls efter behandlingen! Det kan dock ha berott på att jag tog de smärtstillande tabletter jag fått med mig på rekomenderade tider, vågade ej chansa och hoppa över ifall det skulle göra ont. Däremot kunde jag knappt öppna ögonen de därmaste tre dagarna för att jag var så otroligt ljuskänslig. Försökte jag öppna ögonen kändes det som om jag försökte titta rakt in i solen, tårarna sprutade och ögonen pressades omedvetet ihop igen. Men låg jag bara och blundade så kände jag inte det minsta obehag. Man är inte riktigt van att ligga i timmar för sig själv och slappa så jag njöt till och med av lugnet, låg bekvämt i sängen och lyssnade på ljudböcker, tvn och pratade med Kristine. På mornarna fick hon leda mig i handen ner till hotellfrukosten.


Morgonen efter operationen, innan op gick jag och inhandlade ett par snygga polariodsolglasögon.

Fjärde dagen var jag dock rätt opåverkad, hade solglasögon både inne och ute och såg hyfsat bra. Femte dagen behövde jag bara ha dem ute. Efter en vecka var jag inte längre bländad och behövde inte solbrillorna något mer. Jag har dem dock ute ändå då rekomendationerna säger att man ska använda solglasögon utomhus vid sol det närmaste halvåret efter en operation för att undvika ärrbildning. Synen var dock lite si och så första veckorn och det var svårt att sitta vid datorn och läsa någon längre stund. Efter 10 dagar skulle jag gissa att jag hade 0,5 i syn och vågade köra bil för första gången efter op. Datorn var dock fortfarande svår att sitta vid någon längre stund då jag började se dubbelt efter ett tag. På 3 veckorskontrollen kom jag upp i 1,0 i syn på syntavlan, jag blev dock förvånad över det då jag fortfarande upplevde synen som lynning och skulle nog mer uppskatta den till att vara ca 0,5. Det är dock inte som när man varit närsynt innan att man ser skarpt på nära håll och lite suddigt på längre håll utan denna lätta suddighet var samma på alla avstånd. Det var lite som att titta ut genom en fönsterruta som var pyttelite dimmig. Synen kunde variera från att vara suddig till skarp under dagen och tittade jag på en bokhylla kunde vissa böcker vara skarpa och andra suddiga. Optikern sa på 3 veckors kollen att mina ögon ej hade läkt ännu och att han kunde garantera att jag skulle komma att se mycket bättre på nästa synkontroll.

Kortisondropparna som man skulle ta efter operationen gjorde att ögat läkte långsammare och direkt jag slutade med dem så märkte jag att jag stor skillnad på synen. För varje dag som gick tyckte jag att jag såg skarpare och skarpare. Det tog nästan 2 månader efter operationen innan jag uppskattade min syn som helt perfekt och nu är jag riktigt nöjd över att jag gjort detta ingrepp! Jag känner mig så fri på något sätt! Det känns fortfarande helt overkligt underbart att se helt skarpt i alla situationer och att inte längre vara beroende av linser, linsvätskor och glasögon! Jag har heller inte märkt av några biverkningar som torra ögon, halos eller sämre mörkerseende som jag läst att vissa har fått. Den första månaden var dock rätt jobbig då man såg lite småsuddigt/lite dubbelt ibland och det hände att jag missade folk på stan som hejade på mig på håll och jag undvek att sitta vid datorn då jag fick ett sådant dubbelseende efter ett tag men nu är det inga problem med datorn heller. Det ska bli spännande att göra 3 månadersuppföljningen som är slutet på April.