<< April
   

[ Maj ]

Redo att möta våren

Ungarna i sina nya vårkläder.
Valborg

På förmiddagen på Valborgsmässoafton var det lite grinigt väder. Men just som vi skulle åka och titta på brasorna så slutade regnet droppa och det började klarna upp.


Isak roades av alla vattenpölarna. Världens mest praktiska barnplagg måste vara galonoverallen, med de på sig kan dem åla runt i leran som de vill utan att bli blöta! Vi åkte och tittade på majbålet i Sikträsk och vi hittade några snälla och hjälpsamma killar kunde köra vår nyinköpta spiskasett till vår stuga med skoter. De flesta har satt undan sina skotrar vid det här laget så vi var riktigt lättade över att ha fått dit den!


Isaks första ridtur blev på majbrasan på Ridklubben Dundret. Han satt där nöjd som en kung och skumpade runt två varv på Nettan innan det var nästa barns tur.


Tyra fick sig också en ridtur.


1 Maj

Spenderade vi i stugan. Årets sista skidtur. Pappa, mamma, bror och Kristine kom och grillade med oss.


Så här mycket hade snön smält vid stugan 1 Maj i år.


Fågelskådning vid Louspebryggan

En dag följer vi med några kompisar på fågelskådning och grillning. Det var riktigt trevligt och vi såg ungefär 10 olika sorters fåglar, svanar och tranar hörde till de vanligaste pippisarna på denna tur.


Tranor


Lek på isen.


"Fågelskådningshuset" var en jättefin timring på två våningar. Isak som alltid brukar vara på så gott humör då vi är på utflykt var lite kinkig denna gång och ville helst sitta i famnen och mysa.


Kompisbus.


Vardagsbilder


Uteplatsen är nu snöfri men en dag i Maj snöade det ordentligt och Tomas och parnen byggde en snögubbe men nästa morgon hade allt smält bort igen.


Uteplatsmellis.


Jag och Tomas åker ibland och rider. Så härligt det är att komma iväg på något bara vi två.


Snyggaste sovstilen.


Lediga måndagar eller torsdagar brukar jag gå på öppna förskolan mad barnen. Det älskar dem!


Lekplatslek.


Vårat köksbord har länge sett hemskt ut med flagnad färg och tusch- och hackmärken. Jag målar om det och avslutar med ett lager klarlack. Hoppas det håller lite bättre denna gång!


Det blev några måltider i vardagsrummet i väntan på att färgen skulle hårdna helt!


Islossning

22 Maj skedde islossningen i Sikträsk i år. Vi var där och fikade innan och då såg isen kompakt och stark ut och dagen efter då vi kom dit så var det bara små isflak som flöt runt här och där.


Redan samma kväll så var Erik ivrig och tog en tur med kajaken. Buffy var lite ängslig över att bli lämnad med oss på stranden.


När han efter en timme kom tillbaka och skulle parkera vid bryggan hade vinden vänt och alla små isflak is låg packad mot bryggan. Så han hade lite svårt att ta sig fram.


Tomas har kapat träden vid sidan om bryggan för att få in ännu mer sol på gården.


Gossebarnet.Vi satt länge och fikade och njöt av solen uppe på torrbacken.


Morfar fick följa med på utflykt till stugan denna kväll. En lagom tur för dem som inte orkar med längre strapatser.


Finaste morfar.

 

Värmebölja

16 maj kom årets första sommardag och sedan låg temperaturen närmare 20 grader hela Maj ut! Jag som annars brukar såga att Maj är sämsta månaden här uppe har njutit i fulla drag. Barnen är ute från morgon till kväll och har sprungit runt i svala sommarkläder på uteplatsen, plaskat i sin pool, cyklat och plockat blommor. Väldigt många måltider har inmundigats utomhus. På bilden ovan sitter de och äter sin favoriträtt, blodpalt!
Bad i plaskpoolen.


Utemellis och bus med katterna.


Kattkram.


Nu är trädgårslandet vänt och färdigplanterat!


Flera gånger i Maj hann vi åka och bada i Sandviken. Inte ofta man kan badra redan i Maj månad, men just denna dag var det 30 grader ute! Känns overkligt att vi tidigare samma månad åkte skidor.
Fruktstund.
Vi är hundvakt åt Buffy i 5 veckor då Erik och Kristine är i Filipinerna. Hon får följa med på det mesta vi hittar på:


En annan dag grillar vi och tar ett kvällsdopp i Sandviken. Barnen fångar småfiskar och njuter av värmen.


Vissa kvällar tar vi på barnen pyjamasarna och promenerar ner till stan och tar en glass så gör det inget om de somnar i vagnen.


Egentid och stugpyssel

En kväll passar mamma barnen så åker jag och Tomas till stugan och fixar lite. Han snickrade på altanen och jag målar vitt i stugan.


Jag har planterat, sallad och kryddor i pallkrageväxthus i stugan. Det växer så det knakar i växthusen och redan nu är salladen ätmogen!


Efteråt tar vi en tur med kanoten som min moster låter oss låna och förvara i vår stuga.


Efteråt tar vi en simtur i sjön.


Sedan vankades det krabbelurer på bryggan. Det är min nya favoritmellis till ungarna! Man gör dem i ett plättjärn för småplättar och och man kan äta dem bara som de är. Jag har gjort massor som jag fryst in. De är sedan så lätta att ta fram och ta med till barnen till utflykter och sådant.

Krabelurer (ca 24st)
9 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2 tsk Vaniljsocker
1/2 dl Strösocker
4 ägg
3 dl mjölk
Bröllop

Min kusin Björn och hans Maria gifter sig.


Familjen festfin.


Tyra är blomsterflicka och är så modig och spatserar först av alla in i kyrkan helt själv och strör blomblad.Sedan står hon framme i kyrkan under hela akten. Förberedelse betyder allt då det gäller småbarn och vi övade innan oc hjag satte ut ett litet pappershjärta där framme så hon skulle veta var hon skulle gå och ställa sig. Sedan lade jag lite smågodis i botten på hemmes blomsterkorg som hon fick lov att äta från först efter prästen börjat prata.:)


Nygifta


Efter kyrkan fick barnen åka till grannarna där de fick sova medan jag och Tomas åkte vidare till festen på Baltiska på hembygdsomårdet. När vi kom hem från festen bar vi hem ungarna sovandes i spjälsängarna. Riktigt smidigt!


Vi hade så rolgit på festen. Jag, Sanna, Kristine, Mamma, Gudrun och Britt hade planerat in en massa olika lekar, tipspromenad och gjort sånghäften. Vi hade även övat in en dans där Kristine låtsades gå och plocka upp folk som skulle få lära sig dansa zumba och där hon tog upp vårat gäng och där vi när musiken började utförde värsta avancerade dansen helt synkat med varandra. Det roligaste med det var att Tomas inte viste om det hela och blev riktigt förvånad då jag annars inte brukar vara den mest dansanta människan.


Vi hade med oss olika typer av mat så det blev lite som en buffe. Jag hade gjort små praliner av chokladdoppade negerbollar.


En av lekarna gick ut på att man i smyg skulle nypa fast klädnypor i andras kläder då det inte såg så skulle den personen hitta på en överaskning och brudparet den månad som stod på klämman!


Spex.