<< Februari
   

[ Mars ]

Lillprinsen 2 år - 11,5kg och 88cm

Nu har vår lillprins blivit två år! Nu säger han massor av ord, direkt han hör något nytt ord som intresserar honom så försöker han säga det. Tvåordsmeningar kommer mer och mer: "Mamma kom", "Hej då pappa", "godnatt kisse". Han säger nu även namnen på kompisarna på dagis då man pekar och frågar vad de heter. Det konstiga är att jag ännu aldrig hört honom säga sitt eget namn ännu. "Riva ner allt han ser åldern" är nu äntligen över och man kan nu ha tända ljus och fika uppdukat på vardagsrumsbordet utan att riskera att allt hamnar på golvet. Han är också numera sällan intresserad av att äta upp kattmaten eller att riva ut grejer från lådor, skohylla och sådant som har varit hans favoritsysselsättningar tidigare, även fast tvbänken med dvd-skivor och spel fortfarande i bland lockar. Nu föredrar han istället att leka med leksakerna i deras rum och han älskar verkligen att vara ute och gå runt och skotta med hink och spade eller att gå till skogsbrynet och leta fina pinnar med Tyra.Han blir fortfarande ofta ledsen då vi lämnar honom på dagis men fröknarna säger att det går över direkt vi stängt dörren och att han leker så glatt där hela dagarna. Då vi hämtar honom är han också ledsen och vill inte gå därifrån. Påklädningen är i helhet väldigt jobbig just nu och vi försöker locka och pocka men det slutar oftast med att vi under tvång får trä på overall och vantar samtidigt som han skriker och försöker ta av sig dem igen. Jag minns att Tyra var precis likadan i denna ålder och att när denna fas var över så var hon jätteduktig på ta på sig helt själv så jag hoppas på samma med honom. Han älskar när man läser böcker åt honom och kommmer ofta och räcker mig en bok och sätter sig i min famn. Han sitter tålmodigt och lyssnar på saga efter saga och försöker inte bläddra iväg själv som han gjorde då han var mindre. Både han och Tyra älskar att titta på film och TV och vi har fått begränsa det till att de får sitta och titta och varva ner lite från kl 19 på kvällen. Emil i Lönneberga och Pippi är favoriterna just nu.

Han sover nu gott hela nätter 9 gånger av 10. Är han orolig så är det oftast att han håller på bli sjuk eller liknande och då får han en vällingslurk eller så får han komma och sova med oss i vår säng. Båda barnen somnar själv i sina sängar kl 20 efter att ha fått välling och tänderna skrubbade och vaknar ca kl 06.30. På morgonen får de välling och brukar gå till dagis ca 07.30 4 dagar i veckan. Isak sover efter lunchen i ca 2 timmar. Han är en liten tunnis men äter oftast bra och tycker om det mesta. Både frukt och grönsaker älskar han. Vill han inte äta en måltid så får han gå från bordet och då brukar vi resonera som så att då äter han säkert bättre nästa dag och vi ignorerar det helt enkelt och försöker att inte tjata. Då kan han få lite berikning i form av rapsolja i vällingen till kvällen istället.


Nu har Isak lärt sig göra kullerbyttor. Tyra är den stora idolen och han kan länge stå och studera henne och försöker sedan göra allt likadant som hon gör.


En morgon var Isaks mössa borta. Vi sökte överallt och sedan på kvällen då vi skulle göra välling så hittade vi den, i micron!

2årskalas

28 gäster kom och firade Isak på hans dag.


Oj så förvånade och glada barnen blev då vi kom insjungande och väckte dem med fika på morgonen!


Paketöppning.


Testar födelsedagsfärgerna.


2årspresenter.


Saltoluoktahelg

Skotertaxin dit tyckte barnen var spännande.
En helg åker vi till Saltoluokta tillsammans med mor och bror och Kristine och sover över där på vandrarhemmet en natt.


Stora sagoflingor dalade ner första dagen.


Vi tog en långtur på skidor på lördagen oc hen på söndagen. Bastade och åt smarrig trerättersmiddag i restaurangen om kvällen. När barnen somnat satt vi länge vid öppnaspisen och smaskade godis och pratade. Vilken härlig helg!


Hela familjen på trappen till fjällstationen.


Denna syn mötte mig då jag slog upp ögonen från sängen på morgonen. Så vackert!


Rastplatsen då vi stannade och fikade och njöt av utsikten under skidturen andra dagen.


Vi byggde en snösoffa.


Så fin ulltröja med stora röda knappar jag fyndat åt Isak på röda korset.


Dundret i massor

Kvällsåkning på Dundret med familjen Keränen.


Och så gott som varje helg är vi på Dundret och njuter av vårsolen! Så självständig Tyra blivit, nu tar hon själv "pulkaliften" upp för backen, åker slalom ner för backen, ställer sig i kö till liften, ber om hjälp av liftvakten att få en liten puff iväg och tar liften upp igen. Jag kan då åka pulka med Isak under tiden eller sitta på ett liggunderlag på sidan om backen så kommer hon förbi rastar och tar lite varm mjölk och bulle i bland innan hon tar skidorna iväg igen.
Isak dricker varm mjölk i backen.


Tyra åker i Dundretbjörnens tåg. Båda barnen älskar denna björn och vill krama den då de ser den!


Ibland har de hopptält för barnen vid barnbacken. De tycker båda barnen är roligt!
En ledig dag övar vi inför barnens dundret runt och Isak får testa stå på längdskidorna. Han åkte några meter och sedan var han nöjd och ville ta av sig dem. Men till nästa vinter ska vi börja åka med honom på riktigt!


Samma dag hade jag och barnen premiärfika på uteplatsen. Solen värmer riktigt skönt nu.


På badhuset är vi så gott som varje vecka, oj så barnen älskar det! Barnen vill att allt ska ske i samma ordning varje gång; vi ska bada en stund, sedan gå till bastun och värma oss och äta en frukt, följt av lite mer bad innan det blir att torka sig i bastun och sedan macka/frukt i omklädningsrummet, ta på sig kläderna och gå hem.


Mormor är den stora favoriten och när vi är där och hälsar på så är det bara mormor som gäller. Har inte mormor tid just då blir han jätteledsen.


Dundret runt

Jag möter morgonen i Dundretrunt spåret. Perfekt väder och nypreparerade spår. Så härligt!


I mål. 4 mil tog 3,5 timme denna gång. Det är 7st fika/matkontroller på vägen och jag stannade och surrade med folk och smaskade lite på varje kontroll. Riktigt trevligt och denna gången lyckades jag hålla skavsåren borta genom att förebygga med skavsårsplåster. Jag har verkligen känsliga fötter!


Mamma och barnen kom och hejade på mig vid målet. Tomas var bortrest på utbildning denna vecka så han kunde inte vara med och åka denna gång. Ballongen man ser på bilden delade koskelas ögonklinik ut till barnen och då vi kom hem så lyckades Tyra sticka ballongpinnen i ögat så det blev en reva i ögonvitan.


Vi fick åka in på akuten för en koll av detta. Hon imponerade på oss och läkaren och kunde säga alla bokstäverna som var på syntavlan då de skulle testa hennes syn. Synen var bra på båda ögonen och det blev förebyggande antibiotikadroppar i en vecka för henne men det läkte fint utan problem.


Nästa dag var det barnens tur. Vårat dagis var där och hjälpte till och jag delade ut medaljerna till barnen i år igen! Isak åkte några meter och sedan fick Tomas bära honom i mål. Vi hade anmält honom mest för att han inte skulle bli så avis på de andra barnen då de fick medalj och överaskningspåse.


Isbanan på Vassara


En dag testar vi långfärdsskridskobanan på Vassara. Den är ny för i år och det är massor av folk som åker skridskor, spark och promenerar längst den. Det var roligt och kändes annorlunda att ta skridskorna till ett visst mål och inte bara åka runt som man annars gör.


Tyra åkte själv en stund och sedan tyckte hon att vi åkte för snabbt och fick åka snålskjuts med Isak i pulkan. Vi åkte en bit längst vägen, stannade och fikade varm nyponsoppa och bullar och åkte sedan tilllbaka. Detta måste göras om!


Påsken 2013
Påsken spenderades i stugan, 3 nätter sov vi där och det hade varit mysigt med några nätter till. Vi pimplade, grillade, var med på fisketävlingen, åkte på skidutflykter och bara satt i solen och njöt av vårvärmen.


Isak på isen.
Vi steker blodpalt och fläsk på grillplatsen. Frågar man Tyra vad hon helst vill ha till middag just nu så säger hon alltid palt. Båda barnen fullkomligt älskar det!


Mumsar palt och njuter av solen vid Tomas fina utebord. Denna gång var det ingen frost alls på rutorna till stugan då vi kom dit. Måste vara för att det är så varmt ute nu.


Varje dag tog vi en skidutflykt någonstans. På påskafton kom Erik, Kristine, mamma och Björn och var där med oss och åkte skidor och åt påskmiddag.


En dag åkte vi på skidutflykt till berget tvärs över sjön. Man såg vår stuga på håll därifrån och när vi kikade dit med kikare upptäckte vi att vi fått besök av Annika, Rolle och Felicia så efter fikat fick vi skida tillbaka.


Mycket skägglav på träden är ett gott tecken på ren luft. Skägglavar är känsliga för luftföroreningar och
växer därför aldrig nära trafikerade vägar.


Fisketävling:


Marshmallowsgrillning på pimpeltävlingen.


Frukoststund har guld i mund.


Äggmålning.


Gosgossen.


Sagoläsning. Mamma har kommit med mitt gamla my little pony hus och det är riktigt poppis hos barnen.


Vi hade påskmiddagsknytis.


Även hemma påskpyntade vi ett ris och barnen tyckte det var så roligt att leka med påskkycklingarna och hönorna.