<< Augusti
   

[ September ]

Periodisk fasta, kalorirestriktion och 5:2

Klassisk fastedagsmat, jag älskar blåbär och keso. På jobbet är det lätt att äta nyttigt tycker jag, hemma med familjen är man mer sugen på godsaker.
Jag såg en riktigt intressant dokumentär på vetenskapens värd som handlade om fasta och livslängd. Man hade gjort studier på möss och bananflugor och såg att deras livslängd närmare fördubblades om man begränsade kaloriintaget jämfört med om de fick fri tillgång på föda. Man har även jämfört människors hälsa under krigstider då tillgången på mat drastiskt minskar och sett att hälsan då förbättras och att livslängden ökar efter dessa perioder.

De tog i dokumentären prover på människor före och efter fasteperioder och man såg att när man äter regelbundet under dagen så går cellproduktionen på högvarv och nivåerna av tillväxthormonet IGF-1 var höga. Men då man fastar så saktas cellproduktionen ner nivåerna av IGF-1 sjunker kraftigt och kroppen börjar istället att reparera skadade celler och celler som inte fungerar som de ska. Detta kunde enligt dokumentären minska risken för cancer och ge en ökad livslängd. Jag tror verkligen på detta och har försökt ha någon fastedag per vecka under det senaste året. Det fungerar bäst då jag jobbar kväll och då fastar jag fram till middag och sedan äter jag något lättare tex blåbär, keso och morötter. Annars lever jag som vanligt, njuter av goda måltider med familjen, fikar och äter efterrätter med Tomas om kvällarna. Äter som vanligt på helger, semestrar och ledigheter. Denna kost känns mer som en livsstil än en diet och passar mig perfekt! Det känns som något som man utan problem kan hålla sig till livet ut!


Dessa diagram visar en studie där man undersökt hur kalorirestriktion påverkar bananflugors livslängd. Den lila linjen visar de flugor som fick fri tillgång på föda medan den röda linjen visar de flugor som fick minst kalorier/vecka. Jag tycker att det är riktigt fascinerade att det finns ett sådant starkt samband mellan kaloriintag och livslängd hos djur. Det borde spegla ett liknande samband hos människor kan man tycka.


Jag och Tomas har ett nytt träningsmål. Innan nästa sommar ska vi kunna stå på händerna utan vägg. Just nu kan jag bara stå i 30 sekunder mot en vägg så det känns rätt långt borta. Men jag tycker det känns så mycket roligare att träna när man har ett konkret mål. Nu ska det göras armhävnignar och situps här hemma!


Så här höll jag och min bror på klättra upp för dörrkarmarna då vi var små. Var tvungen att testa om jag fortfarande kunde det.


En solig septemberdag är jag och ungarna och äter hos Nina medan våra karlar jagar älg tillsammans. Tomas sköt sin första älg just denna dag. Det känns så lyxigt att ha frysen full med älgkött! Ungefär en tredjedel av köttet malde vi till färs och packade i 500g förpackningar, en tredjedel skar vi i små tärningar och packade i portionsförpackningar som grytbitar och en tredjedel är stekar och skav. Resten av frysen är fylld med blåbären vi plockat, ekologisk mat om något!


Älgburgare med ädelost.


De har en sådan fin handelsbod i museumet där barnen får leka affär med alla grejer.


Tyra har börjat tycka att det är roligt att skriva och hon vi har skrivit "Mamma, Pappa, Tyra och Isak" på en lapp på kylen så går hon dit och tittar och skriver av så numera är alla hennes alster namnmärkta!


Vi går med Isak på nytt utraljud och barnen får leka lite i lekplatsen utanför sjukhuset.


Tyra älskar att klättra på klätterväggar.


Klätterapa.


Nu har man fått byta från spjälsängar till en loftsäng. Jag tror ändå att det är bra att vi har haft spjälisarna så länge för nu håller det sig som oftast i sina egna sängar hela natten och sover gott där. De älskar sina sängar och tycker att det är så mysigt att gå och sova. "Nu är vi trötta och vill sova!" säger de ofta om kvällen.


Är det soligt äter vi fortfarande måltiderna på uteplatsen.

Titta hon cyklar!

Äntligen vågade jag komma över min "skrubbeknäfobi" och skruvar bort Tyras stödhjul så hon fick testa cykla utan dem. "Men mamma, då kommer jag ju att ramla!" sa hon först oroligt och jag förklarade att jag håller i där bak i början men att det kunde vara så att hon bara sätter sig på cykeln och cyklar i väg utan problem på en gång. Och döm om min förvåning när ungen bara tar cykeln och cyklar iväg på första försöket! Det måste bero på att hon cyklat så mycket med springcykel och med stödhjul på. När hon ska få fart med cykeln så sparkar hon först igång med båda benen precis som med springcykeln och börjar sedan att trampa. Hon är så mallig och på lediga dagar cyklar hon gärna förbi dagis och visar upp sin cykel och säger hej till dagisbarnen.


Isak har börjat öva lite med springcykeln.


Lördagsridningen på stallet. "Rida meeeer" säger Isak efter att han klivit av hästen.
Lek i stugan.
Prästkragarna blommar fortfarande så fint.
Vi fick en fin blå bäddsoffa av några kompisar. För i en stuga tycker jag att soffan ska vara en bäddsoffa så man lätt kan bädda fram fler sovplatser! Vitrinskåpet och lampan/ljuskronan shoppade vi förra månaden.


Nu har vi satt upp en riktigt lång hylla i stugan. Förvaringsutrymmen kan man aldrig få för mycket av!


Äntligen har vi köpt en byrå där alla får varsin låda att stuva undan sina kläder i.


Hur klarade sig de förra stugägarna sig utan krokar att hänga kläderna på?


Nästa år ska vi ta tag i köket. Det blir nog kakel. Det är så liten yta så det borde inte bli allt för dyrt. Skåpluckorna ska också få smaka på penseln då!:)


Tomas håller på att installera en köksfläkt. Som det är nu så undviker vi att laga mat man måste steka i stugan då vi inte vill att det ska bli så osigt, så det ska bli skönt när den är färdig!


Mys när barnen somnat. Denna helg var vi extra glada över att stugan ligger så nära stan för vi hade ett födelsedagskalas vi skulle på på lördag och ett på söndag. Men i och med att det inte är så långt så är det bara att åka och hälsa på folk som vanligt när man är där.


Fiske och fika.


Lyxigt att kunna dricka direkt från sjön.


Mer blåbärsplockning...


...blir mer blåbärssmoothies.Skridskoskolan börjar igen.


Vi hade först köpt begagnede skridskor med bara ett spänne på och tidigare år har det fungerat bra. Men i år var Tyra jättevinglig på dem skridskorna så nu åkte vi och köpte rejäla skridskor med både snörning och spännen. Vilken skilland det blev på hennes åkning med dessa skridskor! Så stadig hon är och hon glider fram över isen istället för att smågå.


Barngympan har också börjat igen och det bästa är att Isak har fått börja i samma gympagrupp! Tidigare har han också velat vara med och grinat och skrikit i protest när jag försökt ha honom i famnen medan Tyra gympat. Så skönt också att inte behöva ha två dagar i veckan inbokade när det annars skulle bli dax för honom att börja. Han är så duktig och sitter snällt bredvid Tyra i ring då det börjar och räcker upp handen och säger "Isak här!" när det är upprop. Han är också motoriskt duktig och då det är dax för hinderbarnan gör han kullerbyttor, balanserar på bänkar och klättrar upp i ribbstolarna och slänger sig ner därifrån i mjukmattan.


Jisses så mycket fåglar det är i vår fågelmatare. Från en början var det roligt att studera dem och se vilka olika sorters fåglar som kom men tillslut fick vi sluta fylla på maten då det blev äckligt mycket fåglar. De tömde denna automat på en halv dag och bajsade överallt på uteplatsen.