<< Juli
   

[ Skånesommar ]


I år blev det en lång härlig skånevistelse på närmare tre veckor.


Simskola

Vi ville stanna lite längre i Skåne denan gång eftersom vi tänkte låta Tyra gå på utomhus simskola i St.Olov. Hon är frusen av sig och vattnet där brukar hålla minst 30 grader. Simskolan var 3 veckor och hon hann vara med på 12st lektioner. Barnen som var med var från 4 år gamla. Det var mestadels 4 stycken simlärare med i vattnet på 12 barn vilket kändes väldigt bra! Det kändes som perfekt tillfälle för Tyra att gå simskola nu efter allt badande i sommar både i Rhodos och sedan hemma. De barnen som inte hade någon större vattenvana utan var väldigt reserverade för vatten var bara med första gången och tyckte sedan att det var obehagligt och ville inte vara med något mer så det är nog väldigt bra att öva barnet på att doppa huvudet och "koka kaffe" innan barnen börjar i simskolan. Det var kanske 1/3 av barnen i hennes grupp som lärde sig simma helt utan hjälpmedel under de gångerna vi var med . Det är nog större chans att de lär sig ju äldre de är när de går kursen! Tyra kunde innan hon började, hoppa i från kanten på djupt vatten och simma hundsim tillbaka till kanten igen. Efter simskolan kunde hon simma med riktiga ben och armtag två varv runt bassängen(ca 100 meter), hon återgår dock då och då till hundsim så då får vi påminna henne om ramsan "groda, strut, pinne" som barnen fick lära sig för att göra bentagen rätt. Hon simmar med kroppen och huvudet rätt djupt ner i vattnet(nästan som när man står upp) men det är nog något som går till sig bara vi fortsätter öva med henne.


Det var inte så mycket lek och bus på simskolan utan den var rätt strikt och det tyckte jag var bra och jag tror nog att det måste vara så för att barnen ska hinna lära sig simtagen ordentligt. Varje pass började med uppvärmning och de fick springa som indianer, delfiner och lite annat och sedan fick de simma två varv bröstsim(med skumgummikorv i armhålorna i början) runt bassängen och sedan två varv ryggsim och sedan en liten avslutningssång eller lek. Simskolan började redan 8.30 på morgonen och oftast fick vi väcka Tyra, hon var då väldigt trött sa då ofta att hon inte ville åka på någon simskola. Men vi peppade henne och när hon väl kom dit sa hon att hon tyckte att det var roligt! Hon älskade att få beröm av simlärarna;
"Jag är bäst i klassen. De säger bara, bra Tyra! Du är så duktig! hela tiden till mig!" berättade hon mycket nöjt efter en av gångerna! Ingen jantelag där inte!:)


De ständiga åskådarna på kanten.


Tyra gör pilen genon ringar.
Så tuff hon blev, och i slutet hoppade hon i från trampolinen och simmade sedan helt själv in till kanten!

Hon tog även märkena "Blå baddaren" och "Gula baddaren" på hennes sista gång på simskolan. Tidigare under sommaren innan hon börjat simskolan tog hon märket "Krabban blå" där hon skulle hoppa i på djupt vatten 3 gånger och simma in till kanten. Så mallig hon är över sina märken och hon visar dem för alla som kommer och hälsar på!Baddaren gul
Smatliga prov utförs där märkestagaren inte bottnar:
Hopp-prov
Märkestagaren skall hoppa i vattnet fem gånger.
Bubbelprov
Märkestagaren skall andas in, hålla andan och blåsa ut under vattnet. Detta skall upprepas fem gånger.
Glidprov
Märkestagaren skall glida i vattnet 5 sekunder med framsträckta och raka armar, ansiktet skall vara under vattenytan. Frånskjut får göras från kanten. Momentet upprepas fem gånger.


Bad i kvadrat


Massor av bad varje dag har det blivit för oss andra också!
Att lära sig stå på händer var svårare än vi från början trodde men nu sitter i alla fall huvudståendet!


I år har vi varit mest vid den lilla stranden i Kivik, lite varmare vatten med pirerna runt omkring. Det finns även så bra träd som ger naturlig skugga där och dessutom en sval lekplats och glasskiosk just intill stranden.


Klätterapa.


Fika med faffa och Bitte efter en lång stranddag.


Så härligt att få träffa farmor igen!


Farmor hade flyttat till en lägenhet med en sådan mysig innergård med en liten fiskdamm som barnen tyckte var spännande att leka runt. Lägenheten låg mitt i Simrishamn. Så härligt det är att promenera runt där på alla små kullerstensgator och gå till hamnen och titta på båtarna. Första gången vi var i farmors lägenhet hade vi inga leksaker med oss och barnen löpte amok i lägenheten och höll på att riva stället, puh, jag fick flyga genom rummen som en amerikans fotbollsspelare och fånga kuddar i luften just innan de höll på träffa blomkrukor eller prydnadssaker. Jag var alldeles svettig när vi åkte därifrån. Nästa gång vi kom dit så hade farmor plockat fram Tomas gamla leksaker i en liten back och då satt de som två änglar och lekte snällt under hela besöket. Tänk att en liten låda med några leksaker i kan göra skillanden mellan terrorister eller lamm.


Vi bodde hon farfar och Bitte hela vistelsen denna gång. Där behövs knappt några leksaker utan dörrarna står alltid öppna och ungarna sprang ut och rusade av sig när de fick för mycket spring i benen.


Hundarna är en stor favorit hos barnen.


Finaste Bitte och farfar.


Varje morgon kl 07.00 tog jag en joggingtur med mina två PT.


Promenad med farmor och Stefan i Simrishamn.
En dag lunchgrillade vi hos Sussi och Fredrik och deras barn.


Bad med Neo i deras pool.


Besök på en ekologisk odling i Bästekille


Barnen fick plocka och provsmaka på allt de hade i odlingen. Vilket lyx!Barnen fick klappa de duniga små kycklingarna som fungerade som insäktsbekämpning på odlingarna.
Vi var och badade på Smedstorpsbadet med Anna och Micke och Tyra fick lifta hem till dem i deras smarta cykelvagn med plats för 4 ungar!


Så fint Tyra och Malva lekte tillsammans. Båda är väldigt lugna och pyssliga av sig och satt länge och grejade med Malvas klippdockor.


Tyra fick testa Malvas pippidräkt. Sedan blev de grillning på deras uteplats.


Träff med Göteborgarna

Våra gamla grannar från Umeå som numera bor i Göteborg kom förbi en helg och bodde med oss i Skåne. En dag var vi vid havet tillsammans.


Tyra var så glad över att få träffa Amanda igen.


Tyra var envis och skulle ha favvokläderna på stranden.


Vi åkte på Tosselilla tillsammans.
Alice.


Köra elbil var barnens favorit.
Det var nästan äckligt mycket fisk i dammen. De blev som tokiga och började halvt åla upp på land då barnen kastade lite bröd till dem.


Glimmingehus


Vi och Göteborgarna var även till Glimmingehus.
Vi hittade en barnhörna där barnen fick låna svärd och sköldar och leka med.Det har gått molusker på dagis under våren och nu var det våra barns tur. Isak fick bara pyttesmå plitor på benen(bilden ovan) som försvann på någon vecka. Tyras molusker satt i nästan ett halvår och då och då blev någon molusk riktigt infammerad och hon fick äta antibiotika en gång för att den började se riktigt illa ut. I en annan molusk fick hon svinkoppor (spridde sig och blev till ett 50tal vätskefyllda blåsor i ett område stort som en vuxens handflata) som vi fick behandla med Altargo. Tur att de bara behöver ha det en gång i livet och nu är jag extra nöjd att vi vaccinerat barnen mot vattkoppor så de slipper samma besvär med dem.


Massor med björnbär växer det i buskarna runt där farfar och Bitte bor. Barnen fick dille på naturell yogurt med massor av björnbär som vi ringlade honung över.


Så mysigt det är med alla små gårdsbutiker vid vägkanterna. Vi stannade och handlade ingredienser till middagarna så gott som varje gång vi körde förbi.


Mer tosselilla. Vi köte en tvådagarsbiljett till Tosselilla så en annan dag utnyttjar vi den andra dagen och passar på att göra det vi inte hann första gången vi var där. Jag testade köra segway. Rätt kul!


Vi paddlade trampbåt.


Tyra åkte linbanan.


Och vi badade massor i bassängerna. Det var dock ett stort behov av våtdräkt! Så kallt vatten i stora bassängen att det var på gränsen till obadbart även med våtdräkter för våra barn. I de små grunda bassängerna var det dock mer lagomt svalt!Skillinge krusbärsfestival
Ystads djurpark

Vårat årliga besök på Ystads djurpark med farmor är bara så mysigt.
Lunchdax.


Tomas lyckades locka till sig älgtjuren genom att bräka som en brunstig älgko. Lite kul!:)


Storhopp.


Och lillhopp.


De lösa aporna i träden på djuparken tyckte barnen var det häftigaste mötet. De var orädda och kom fram och snappade åt sig en vindruva eller två.


"Titta mamma, så många bollar på marken!" (norrlandskillen som inte är riktigt van vid fallfrukt)
Trots att denna dag var lite kyligare avslutade vi med bad i djurparkens bad. Och denna gång kunde Tyra själv simma ut till kaffekoppen med mestadels riktiga simtag, klättra upp i koppen, hoppa ner och simma tillbaka till kanten. Så imponerad jag är av våran 5åring!


Bondgårdsbesök


Tänk att få känna på den mjuka mulen på en nyfödd kalv.


Provsmakning av den varma mjölken som kommer direkt från kospenen.


I halmen hittade vi en liten kattunge som just öppnat sina ögon.


Barnen fick åka med traktorn och Tomas fick testa köra. Jag vet inte vem av dem som tyckte det var mest spännande!


Picknick och bad i flishålet bredvid bondgården.


VI hittade massor av kräftor i flishålet.
Tivoli i Köpenhamn


Ivriga barn väntar på tåget vid 7 tiden på morgonen.


Vilken frukost vi fick när vi kom fram till Köpenhamn! Tyra fick genast syn på chokladfontänen.


Finaste faffa som styrde upp dagens äventyr!
"Mamma, snälla kan jag inte få en sådan där rosa stor glass?" Barnen fick smaka sockervadd för första gången!


Vilken fin lekplats vi hittade på tivolit.


Kapten Buster sjörövare, han tar min båt och säger aldrig förlåt!
Strandpromenad

Vi hann träffa Tomas bror Lars och hans Natali som båda bor i Tyskland iaf två dagar innan det var dax för hemfärd för oss. Vi tog en strandpromenad tillsammans.


Skåneresans enda familjebild? Oftast blir det mest bara barnen som fastnar på bild nuförtiden.


...och lite huvudstående vid vattnet.
Jag kanske inte hade helt perfekt klädsel för huvudstående just denna dag men jajja, vad är skillnaden mot för att ha bikini egentligen?

 


Denna gång flög vi via Kiruna och vi rastade på gruvtrollets lekland innan vi åkte vidare mot Gällivare.


Jag åkte den läskigaste rutchkanan jag någonsin åkt. Första biten störstade spikrakt neråt!